Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: ”En rättsskandal”
77-årige Kenneth Jälkhammar står i dörröppningen till gårdshuset medan flyttbilen backar över kullerstenarna. Det är trångt på gården mellan husen men efter ett par omtag är bilen på plats. Han hälsar på personalen från flyttfirman och vänder sig sedan om och går in till de två rum i gårdshuset som han hyrt sedan 2001.
– Jag har inte sovit något i natt, säger han.
Förknippade med minnen
Inne i gårdshuset är det trångt och påminner om ett museum. Här finns mängder med föremål som Kenneth samlat på sig under årens lopp. Tavlor, prydnadsföremål och böcker fyller hyllor och skåp. Det mesta är arvegods. Så gott som alla saker är förknippade med minnen och Kenneth berättar vartefter pryl efter pryl plockas fram. Bara boksamlingen består av fler än 20 000 titlar. Hälften ryms i fyrarumslägenheten på Öster i Jönköping och resten har förvarats tvärs över gården i gårdshuset som Kenneth har kallat sitt bibliotek – fram tills nu.
Den långdragna tvisten började med att hyresvärden, bostadsrättsföreningen Bikten 10, sa upp hyreskontraktet för gårdshuset i februari 2021. Föreningen ville göra om utrymmet på drygt 30 kvadratmeter till övernattningslägenhet och samlingslokal.
– De tänkte kasta ut mig från halva mitt hem. Det kunde jag inte gå med på, säger Kenneth.
Men föreningens ståndpunkt är att gårdshuset inte är en bostad utan en lokal, vilket tingsrätten också kom fram till. Enligt domstolen har hyresvärden därför inte gjort något fel när kontraktet sades upp. Kenneth vädjade till högre instanser, men förgäves. Efter att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp hans ärende så knackade personal från Kronofogden på hans dörr en morgon i augusti i år.
– De stack ett papper i handen på mig. Jag var yrvaken och fattade först inte vad det handlade om, säger han.
Kampen är förlorad
Så småningom inser han att kampen är över – och förlorad. Kronofogden har bestämt ett datum för när Kenneth måste ha flyttat ut. Om han inte gör det själv så väntar avhysning, det vill säga att Kronofogden byter lås, tömmer rummen och magasinerar sakerna i tre månader. Allt på Kenneths bekostnad.
Det är bråttom. Men hyresvärden går med på att skjuta upp datumet två veckor.
– Vi tänker att det är bäst både för Kenneth och för oss om han kan lösa det här själv. Det blir också billigare för honom, säger bostadsrättsföreningens ombud Lena Ståhl Andersson.
Släkt och vänner hjälper Kenneth att hyra två förråd på totalt 20 kvadratmeter i grannkvarteret och boka flyttfirma. En vän hjälper honom att börja packa. 30 lådor står färdiga att bäras ut, men merparten återstår. Flyttfirman lyfter ner trave efter trave med böcker i kartonger och Kenneth får gång på gång svara på frågan ”sparas eller slängas?”
– Sparas, svarar Kenneth oftast, men inte alltid.
– Jag hade ändå tänkt rensa i biblioteket för jag inser att jag har en del dubbletter. Ibland kan jag fundera på varför jag köpte en viss bok när det gått många år utan att jag läst den. Men det hade varit artigt om det hade kunnat ske i lugn takt.
”Det här är en rättsskandal”
Han är upprörd över att tvingas lämna det som han fortfarande ser som en del av sin bostad.
– Det här är en rättsskandal, menar han.
Lena Ståhl Andersson håller inte med.
– Det är nu utrett på alla sätt och vis att det här inte är ett hem utan ett förråd. Vi behöver verkligen det här utrymmet, säger hon och betonar att Kenneths lägenhet på andra sidan gården inte berörs.
Den som hyr en lokal har inte samma skydd mot att bli uppsagd som den som hyr en lägenhet, så kallat besittningsskydd.
”Jobbig process”
Lena Ståhl Andersson, som också är Kenneths granne, tycker att det är skönt att tvisten till sist är avgjord.
– Det här har tagit mycket längre tid än vi räknat med. Det har nog varit en jobbig process för alla inblandade.
Det tar två dagar för flyttfirman att tömma de två rummen. Charlie Knutsson på Flyttprinzen berättar att han varit med om att flytta några offentliga bibliotek men att han aldrig burit så här många böcker hos en privatperson förut.
– Det är rekord faktiskt, säger han.
Med mindre än ett dygns marginal lämnar Kenneth ifrån sig nycklarna. Kronofogden behöver inte verkställa avhysningen. Ett par dagar senare skriver Lena Ståhl Andersson i ett mejl till Hem & Hyra att ”renoveringsarbetet i lokalen är påbörjat”.