Annons

Kenneth kan förlora sitt bibliotek – enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokal

Jönköping För 76-årige Kenneth Jälkhammar är de två rummen i gårdshuset en del av hans hem. Men enligt hyresvärden är det en lokal och nu riskerar Kenneth och hans stora samling böcker och möbler att vräkas.
En äldre man står med käpp i ett rum fullt med böcker, möbler och tavlor.
Foto: Jakob Kindesjö
Kenneth Jälkhammar ser biblioteket i gårdshuset som en del av sitt hem och vägrar flytta.

Att komma hem till Kenneth Jälkhammar är som att kliva in i ett museum. Lägenheten i Jönköping är fylld med böcker, tavlor, prydnadsföremål och gamla möbler. Saker som är förknippade med minnen från år som gått.

– Nästan allt är arvegods. Jag har alltid, så länge jag kan minnas, haft vad man kan kalla en gammeldags smak. Båda mina föräldrar kom från fullproppade hem, så jag har haft det med mig sen barndomen, säger Kenneth Jälkhammar.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Fler än 20 000 böcker

I samlingarna finns 20 246 böcker. Hälften förvaras i lägenheten, en liten fyra på 62 kvadratmeter där Kenneth flyttade in 1977. Sedan 22 år tillbaka hyr han också två rum i ett gårdshus och där finns resten av hans ägodelar.

– Jag kallar det mitt bibliotek.

En bokhylla fylld med böcker och prydnadssaker.
Kenneths boksamling består för tillfället av 20 246 band.

För Kenneth utgör de sex rummen tillsammans hans hem. Men det anser inte hans hyresvärd, bostadsrättföreningen Bikten 10.

Huset som Kenneth bor i är ett av Jönköpings äldsta, byggt 1790, och är byggnadsminnesförklarat. 2008 ombildades fastigheten med tolv lägenheter till bostadsrätter. Sedan dess är Kenneth den enda som fortfarande hyr sin lägenhet.

Nu vill bostadsrättsföreningen renovera de två rummen i gårdshuset och göra om dem till samlingslokal och övernattningsrum. Bygglov har beviljats för att installera ett pentry.

– Det finns en önskan inom föreningen att alla ska kunna använda det här utrymmet. Vi behöver någonstans där vi kan samlas, säger bostadsrättföreningens ordförande Anita Brun Nilsson.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Föreningens ståndpunkt är att rummen i gårdshuset är en lokal och så står det också på hyreskontraktet. Den som hyr en lokal har normalt sett inte samma skydd mot att bli uppsagd som en hyresgäst som hyr en lägenhet.

Hus med röda fasader runt en stenlagd innergård.
Utrymmet som tvisten handlar om finns i byggnaden till höger.

Kenneth vägrar flytta

Föreningen sade upp kontraktet och menar att det slutade gälla 31 december 2021.

Men Kenneth vägrar att flytta ut.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Jag anser inte att jag vid 76 års ålder ska bli avhyst från halva min bostad. Det är faktiskt inte något slags förråd utan en fullt möblerad del av mitt hem, säger han.

Bostadsrättsföreningen vände sig till Kronofogden för att få hjälp att vräka Kenneth. Men eftersom han bestrider uppsägningen blir det tingsrätten som får avgöra om han ska få behålla rummen i gårdshuset eller inte. Den första vändan resulterade i en så kallad tredskodom. Kenneth var på sjukhus och dök därför inte upp i rättssalen, vilket innebar att rätten dömde till bostadsrättsföreningens fördel. Enligt domen ska Kenneth betala föreningens rättegångskostnader på nästan 17 000 kronor.

Annons

– Jag tycker att det är oförskämt att kräva det av en pensionär. Jag har bara min pension och ingen annan inkomst, säger han.

Närbild på en äldre man med glasögon och rutig skjorta, Kenneth Jälkhammar.
Kenneth riskerar att få betala hyresvärdens rättegångskostnader, som nu är uppe i nästan 17 000 kronor. ”Jag tycker att det är oförskämt att kräva det av en pensionär. Jag har bara min pension och ingen annan inkomst”, säger han.

Men den som får en tredskodom emot sig kan ansöka om så kallad återvinning (se faktaruta nedan). Det har Kenneth gjort och han hoppas därför på att få en ny chans.

– Jag är ointresserad av vad man kallar rummen. Jag vill bara bo kvar i mitt hem.

”Känner mig djupt kränkt”

Både Kenneth och bostadsrättsföreningen har lämnat in fotografier till tingsrätten från gårdshuset som bevis för sin sak.

— Man har gått in med huvudnyckel utan att fråga mig om lov och fotograferat min privata egendom. Jag känner mig djupt kränkt över det och överväger att göra en polisanmälan, säger Kenneth.

Från föreningens sida anser man sig inte ha gjort något fel.

— Vi har sagt upp hyresavtalet och det har löpt ut. Hyresgästen har fortsatt använda lokalen mot vår vilja och vägrar flytta ut sina saker. Jag ser inget konstigt med att föreningen har tagit bilder som bevis. Dessutom sa Kenneth under den muntliga förberedelsen i tingsrätten att vi var välkomna att ta bilder inne i lokalen, säger Lena Ståhl Andersson.

Hon är också en av bostadsrättsinnehavarna och är föreningens ombud i tvisten.

Kan vara olagligt

Enligt Hyresgästföreningens regionjurist Ingrid Buskas kan agerandet vara olagligt.

”Hyresgästen har en exklusiv nyttjanderätt till hyresobjektet. Det gäller för både bostad och lokal. Hyresvärden får alltså inte utan hyresgästens uttryckliga medgivande gå in i lokalen och får inte heller fotografera någons personliga tillhörigheter utan lov. Det gäller även om hyresvärden anser att hyresavtalet har upphört. Om tvist har uppstått om uppsägningen, och ännu inte avgjorts, får alltså hyresvärden inte göra som hyresvärden vill utan får invänta dom eller annat beslut”, skriver Ingrid Buskas i ett mejl till Hem & Hyra.

En kvinna med glasögon sitter vid ett skrivbord med en lagbok framför sig.
Regionjurist Ingrid Buskas menar att det kan vara olagligt att fotografera i någons hem eller lokal utan att ha fått ett uttryckligt tillstånd att göra det.

Båda sidor beskriver tvisten som psykiskt påfrestande och menar att den har påverkat den tidigare goda grannsämjan negativt.

– Jag har aldrig behövt ta sömntabletter förut men nu måste jag göra det. Jag känner stor oro, säger Kenneth.

Annons

– Det här är jobbigt för oss alla. Ingen tycker att det är roligt, säger Anita Brun Nilsson.

”Det är ingenting personligt”

Det håller Lena Ståhl Andersson med om. Hon vill betona att Kenneth alltid har skött sig som hyresgäst och betalat hyran i tid.

– Det är ingenting personligt. Vi vill helt enkelt utveckla fastigheten, säger Lena Ståhl Andersson.

Hon vill också framhålla att tvisten bara gäller rummen i gårdshuset. Det finns inga tankar på att vräka Kenneth från hans lägenhet.

Finns det planer på att i stället för samlingslokal göra om rummen i gårdshuset till ytterligare en lägenhet?

— Nej och det får vi inte heller eftersom huset är byggnadsminnesförklarat, säger Lena Ståhl Andersson.

I kommunens detaljplan kallas byggnaden uthus och i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister över fastigheter som bedöms värdefulla ur kulturarvssynpunkt är benämningen förråd.

Hon berättar att bostadsrättsföreningen har försökt hitta en annan lokal att erbjuda Kenneth men utan att lyckas.

Har du själv någon plan för var du ska göra av dina saker om du förlorar tvisten?

– Nej, ingen alls, säger Kenneth Jälkhammar.

Fakta: Återvinning i domstol

Den som får en tredskodom mot sig har rätt att begära återvinning inom en månad. Det betyder att målet återupptas igen från samma ställe som det avslutades. En part kan bara begära återvinning en gång.

Källa: domstol.se

Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.