Annons

Kenneth vädjar till Högsta domstolen – vill behålla sitt bibliotek

Jönköping 76-årige Kenneth Jälkhammar i Jönköping fortsätter slåss för sitt bibliotek. Nu vädjar han till Högsta domstolen att hjälpa honom få behålla det som han kallar sitt hem - men som hyresvärden och tingsrätten menar är en lokal.
Kenneth Jälkhammar står i det utrymme som hans hyresvärd vill vräka honom från.
Foto: Jakob Kindesjö
Kenneth Jälkhammar har inte gett upp kampen om att få behålla det utrymme som han betraktar som halva sitt hem. Enligt både hyresvärden och tingsrätten är det ett förråd.

Kenneths kamp för det utrymme som han ser som halva sin bostad har pågått i över ett år. Förutom sin lägenhet på fyra rum och kök disponerar han även två rum i ett gårdshus och de vill hans hyresvärd, bostadsrättsföreningen Bikten 10, göra om till samlingslokal och övernattningsrum.

Tidigare i år gav tingsrätten föreningen rätt att vräka Kenneth och hans stora samling böcker, möbler och prydnadsföremål från gårdshuset. Domstolen kom fram till att de två rummen inte kan anses vara en bostad utan är en lokal och att hyresvärden därför hade rätt att säga upp hyreskontraktet.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Kenneth överklagade domen till hovrätten som beslutade att inte ta upp fallet.

— Det förstår jag inte alls. Hovrätten har inte ens varit på plats och tittat, säger Kenneth.

”Inte en bostad”

Lena Ståhl Andersson, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Bikten 10 och är ombud i ärendet, är däremot inte förvånad.

— Nej, det kom inte som någon överraskning. Tingsrätten skriver att hyreskontraktet med styrka talar för att det är en lokal och inte en bostad som vi har hyrt ut, så det finns inga tveksamheter i domen, säger hon.

Vid tvister ger hovrätten bara så kallat prövningstillstånd om det finns anledning att tro att tingsrätten kommit fram till fel slutsats eller om ärendet är principiellt viktigt för hur andra, liknande fall ska bedömas i framtiden.

Går vidare till HD

Men Kenneth ger inte upp. Han har nu vänt sig till Högsta domstolen och vill att hovrätten ändå tar upp hans fall.

Annons

— Jag kräver helt enkelt att få bo kvar i hela min bostad, säger han.

Enligt Högsta domstolen är handläggningstiderna just nu långa och det är oklart när det kommer något besked därifrån.

— Det är så klart frustrerande för oss att tiden bara går. Nu har vi snart vandrat igenom hela det svenska rättssystemet, säger Lena Ståhl Andersson.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Varje år beviljar Högsta domstolen prövningstillstånd för ett 100-tal av de cirka 7 500 överklaganden som kommer in. Hur ser du på dina chanser?

— Jag vet inte faktiskt, vi får väl se. Men jag tycker verkligen inte att man ska behöva stå ut med det som jag blivit utsatt för när man är nästan 80 år, säger Kenneth, som beskriver tvisten som mycket psykiskt påfrestande.

Fler än 20 000 böcker

Det mesta av hans saker är arvegods. Kenneths bibliotek består av drygt 20 000 titlar, varav ungefär hälften förvaras i gårdshuset.

En pittoresk innergård i Jönköping, Bikten 10.
Tvisten gäller de två rum som Kenneth Jälkhammar hyr i gårdshuset, till höger.

Har du någon plan för vad du ska göra av alla dina saker om du till sist blir vräkt?

Annons

— Inte den minsta. Jag vet inte alls. Uppriktigt sagt så har jag det ganska trångt redan nu och skulle egentligen behöva ett eller två rum till.

Lena Ståhl Andersson önskar ändå att han på allvar börjar fundera på en lösning.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

— Det vore det bästa för alla, säger hon.

Om tingsrättens dom står fast innebär det också att Kenneth måste betala hyresvärdens rättegångskostnader på drygt 22 000 kronor. Enligt Lena Ståhl Andersson har bostadsrättsföreningen inga planer på att försöka begära mer pengar, trots att processen nu drar ut på tiden.

— Det är klart att vi tvingas lägga ner ännu mer tid på det här nu, så det skulle vi kunna göra. Men vi tänker inte driva någon sådan fråga. Vi vill bara få det här löst.

Tvisten gäller inte fyrarummaren som båda parter är överens om är en hyreslägenhet.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.