Kenneth tvingas flytta sitt bibliotek: ”Det här är upprörande”
I två års tid har uppsägningstvisten pågått mellan Kenneth Jälkhammar och hans hyresvärd, bostadsrättsföreningen Bikten 10 i Jönköping. Hyresvärden vill komma åt de två rum som finns i gårdshuset och som Kenneth har hyrt i över tjugo år. Ett fall som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.
I rummen förvarar han delar av sin boksamling på över 20 000 titlar och många personliga föremål och möbler. Hyresvärden anser att det är en lokal som kan sägas upp och som de i stället vill använda till möten och övernattningsrum. Efter många turer har fallet prövats i tingsrätten.
Frågan för domstolen har varit om rummen i gårdshuset ska ses som en bostad eller inte. Kenneth, som hyr en lägenhet mitt emot, anser att biblioteket i gårdshuset är en del av hans bostad och används som det. Men tingsrätten anser att hyreskontraktet ”med styrka” talar för att uthyrningen avsett en lokal och att hyresvärden haft rätt att säga upp avtalet.
Tingsrättens beslut innebär nu att Kenneth tvingas flytta ut från gårdshuset senast 16 mars i år.
— Det här är upprörande. De vill slänga ut mig från halva mitt hem. Jag förvånas över att domstolen tagit det här beslutet, säger Kenneth Jälkhammar.
Han ska även betala hyresvärdens rättegångskostnader på drygt 22 300 kronor.
— Det förvånar mig och framför allt är det oförskämt av föreningen att kräva ett sånt belopp. Det vore en sak om jag var 25 år och hade ett välbetalt arbete. Nu är jag snart 77 år och pensionär och har enbart pension som min enda inkomstkälla.
Kenneth har ännu inte hunnit läsa domen när vi når honom – men han är fast besluten om att driva ärendet vidare.
— Det här kommer jag att överklaga. Jag väntar bara på beslutet så att jag får läsa det ordentligt. Sedan ska jag diskutera med en vän som är utbildad jurist. Han ska få titta på det här, säger han.
Vad händer om beslutet står fast och du tvingas flytta?
— Ja, var ska allt ta vägen och göras av?
Du vet inte vad du ska göra?
— Nej, det är inte bara något bibliotek, utan det är mitt hem, säger Kenneth Jälkhammar.
Vräkningsbeslutet rör endast rummen i gårdshuset och inte Kenneths lägenhet där han fortsatt kan bo kvar. För hyresvärden är tingsrättens beslut en lättnad även om processen riskerar få en fortsättning.
— Vi är glada och lättade så klart. Sedan vet jag att Kenneth nästan säkert kommer att överklaga det här beslutet. Så vi kan inte ropa hej ännu, säger Lena Ståhl Andersson, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Bikten 10 och som varit ombud i ärendet.
Men enligt hyresvärden är det inte säkert att domen kommer att prövas på nytt.
— Enligt min bedömning så är det inte av en sådan dignitet. Det är inte alls självklart att han får prövning i hovrätten, men det kan bli liggande där. Jag vet inte hur lång tid det kan ta innan Göta hovrätt kan bedöma om det ska ges prövorätt, säger Lena Ståhl Andersson.
Om tingsrättens beslut står fast kommer hyresvärden att kontakta kronofogden om det behövs för att utföra vräkningen.
— Det är den vanliga vägen, men givetvis ska Kenneth få chansen att själv flytta ut sina tillhörigheter. Han har haft två år på sig att förbereda en lösning, men han har bara sagt att det inte går. Om inte han själv hittar en lösning så är kronofogden det enda sättet, det är den lagliga vägen genom handräckning. Det vet Kenneth om.
Kenneth har reagerat över att han ska stå för era rättegångskostnader. Hur ser ni på det?
— Ja det är ett vanligt förfarande att den som förlorar betalar andra partens rättegångskostnader. Det är inget märkvärdigt i det, säger Lena Ståhl Andersson.