Kenneths mardrömsbyte – förlorade kontraktet och bor i sommarstugan: ”Hämtar vatten i sjön”

Nyheter Kenneth Dolk tvingades lämna den stora innerstadslägenheten och bor nu i en kall sommarstuga utan rinnande vatten. Allt blev fel i en komplicerad bytesaffär där värden slängde ut honom.
Kenneth Dolk tvingades byta innerstadspulsen på Södermalm i Stockholm mot ett liv i sommarstugan utan rinnande vatten. Här hämtar han vatten från sjön.
Foto: Johan Fyrk/Getty Images
Kenneth Dolk tvingades byta innerstadspulsen på Södermalm i Stockholm mot ett liv i sommarstugan, utan rinnande vatten. Här hämtar han vatten från sjön intill.

Att besöka Kenneth Dolk är en bökig historia för den som åker kollektivt. 78-åringen möter Hem & Hyra vid busshållplatsen intill köpcentrumet Värmdö marknad, 40 minuter från Stockholms innerstad. Det är ofta två timmar mellan bussarna som går längre bort, så idag har Kenneths syster Birgitta lovat att köra oss sista biten.

– Välkommen till Ingarö city! utropar Birgitta skämtsamt när vi i hennes tysta BMW glider förbi några lägenhetshus, en bensinmack och livsmedelsbutiken Ingaröhallen, som idag har extrapris på märgpipa.

Sedan fortsätter vi in i skogen, till det lilla sommarstugeområdet där Kenneth tillbringat somrarna sedan barnsben.

Eldar i spisen och hämtar vatten

Kenneth tar oss med in i en gul liten tegelstuga alldeles intill Abborrsjön. Det drar kallt inne i den lilla bostaden, men Kenneth har en varm tröja och har installerat treglasfönster. Han eldar med ved i spisen när det behövs.

– Du ser, det går ingen nöd på mig. Men visst har jag blivit jävligt åsidosatt. Man ska inte behöva bo i en sommarstuga på vintern, säger han.

I det lilla tegelhuset som hans son äger lever Kenneth sitt nya liv, utan rinnande i vatten, avlopp och vinterboning.

– Jag hämtar vatten i sjön, knackar hål i isen, säger han och tar oss med ut på tomten.

Kenneth dolk har hackat hål i isen för att kunna hämta vatten till sin stuga.

Han går över gräsmattan och ut på den vingliga bryggan där han för ner plasthinken i sjön.

Det rostbruna vattnet bär han sedan in i stugan. När han ska duscha värmer han vatten i vattenkokaren, blandar ut och sköljer över sig.

Vill han bli riktigt ren tar han sig till Gustavsbergs badhus och duschar.

”Jag blev lurad”

Fram till oktober förra året bodde Kenneth på Södermalm i Stockholms innerstad, i en lägenhet på 92 kvadratmeter i ett ljusputsat jugendhus med burspråk, mitt bland restauranger och butiker.

Så vad var det egentligen som hände?

– Jag blev lurad, säger Kenneth.

Han berättar att han sedan länge är änkeman. Efter sin fars död flyttade Kenneth in hos sin mamma, eftersom hon kände sig ensam. I många år bodde de tillsammans i lägenheten på Södermalm.

När mamman dog 2021 ville Kenneth ta över lägenheten. Hyresvärden GA-fastigheter sa nej men Kenneth fick rätt att bo kvar efter ett beslut i Hyresnämnden.

Godkände ett byte

Värden tog ärendet till Hovrätten 2023. Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen som representerade Kenneth, minns vad som hände där.

– Under förhandlingen nämnde Kenneth att han egentligen inte hade behov av en lägenhet på 92 kvadrat, utan kunde bo mindre. Då kom det upp en diskussion om att han i stället skulle få bytesrätt och att han skulle få tid på sig att byta lägenhet, säger Göran Walldin.

Kenneth godkände en förlikning, där han fick rätt att byta lägenheten på Södermalm mot en mindre. Samtidigt behövde bytet vara gjort före den sista oktober förra året.

Kenneth Dolk pratar mycket i mobiltelefon, eftersom det numera blir svårare att träffa vännerna inne i Stockholm.

Han hade alltså ett år på sig att ordna ett byte. Processen via olika bytesförmedlare drog ut på tiden och flera byten sprack. Till slut kom Kenneth och en familj på Kungsholmen överens om att de skulle byta. Kenneth skulle flytta in i deras lägenhet, familjen skulle ta över Kenneths större.

Allt såg ut att lösa sig. Men då stoppades bytet. Göran Walldin berättar att parets värd inte ansåg att det fanns tillräckliga skäl till bytet – och framför allt att man fått dåliga referenser om Kenneth från hans värd GA-fastigheter.

– Det var oklart vad de dåliga referenserna handlade om. Jag fick aldrig något skriftligt. Värden sa att man hade pratat med Kenneths värd och bestämt sig för att säga nej till bytet, säger Göran Walldin, som påpekar att Kenneth alltid betalat sin hyra i tid och varit skötsam.

– Eftersom jag inte visste vad de dåliga vitsorden handlade om kunde jag inte försvara mig. Det var så fräckt gjort! säger Kenneth och slår näven i vardagsrumsbordet i sommarstugan.

Så förlorade Kenneth lägenheten

Familjen tog målet till Hyresnämnden, för att ändå få rätt att göra bytet med Kenneth Dolk. Problemet var bara att Hyresnämnden drog ut på tiden när man hanterade familjens klagan. Målet inte skulle hinnas ta upp före den sista oktober, datumet då Kenneth måste flytta ut. Det blev helt enkelt för sent och GA-fastigheter vägrade att förlänga Kenneths kontrakt för att målet skulle hinna tas upp.

Familjen tvingades bo kvar. Kenneth blev utan lägenhet.

– Det var ju katastrof. Allting föll. Vad skulle jag göra? Det stod ju i papperen från Hovrätten att jag måste flytta, säger Kenneth, som misstänker att fastighetsägarens plan hela tiden var att stoppa ett byte för att själv få kontroll över den attraktiva lägenheten.

Ångrar du att du gick med på en förlikning?

– Ja, jag ångar mig så in i helvete! Jag var för snäll.

Kenneth Dolk har flyttat några av sin mammas tillhörigheter till sommarstugan, eftersom han hastigt blev utslängd ur lägenheten där de bodde tillsammans.

Den akuta lösningen blev att Kenneth flyttade ut till sommarstugan på Ingarö. Vi lämnar det gula tegelhuset och går över till grannhuset där Birgitta bor. Hon bjuder på vetelängd med blåbärsfyllning i köket. Birgitta är lika upprörd som sin bror.

– Det är så beklämmande, de sätter Kenneth på bar backe, säger hon.

Birgitta tuggar på en bit vetelängd och tänker tillbaka på stressen när det oväntade beskedet kom att Kenneth snabbt behövde lämna lägenheten. Syskonen fick i all hast försöka ta hand om sin mammas möbler och tillhörigheter.

– Det blev ju panik på slutet. Vi fick slänga många av mammas saker, säger hon.

Tog farväl med en bugning

Kenneth har många minnen med sin mamma i lägenheten på Södermalm, om maten hon lagade och om saker de pratade om. Han minns när han lämnade bostaden för gott i oktober:

– Jag sa högt: ”Tack ska du ha”.

Kenneth gör en lätt bugning för att visa hur han tog farväl.

– Sedan gick jag bara.

Hem och Hyra har förgäves försökt få en intervju med GA-fastigheters vd Marie Atmer, för att få företagets bild av det som skett. Marie Atmer avslutar samtalet kort efter att vi ringer och skriver i ett mejl: ”Vi kommenterar inte enskilda fall.”.

Fakta: Då har du rätt att byta lägenhet

För att få byta lägenhet krävs hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. För att ha rätt till ett lägenhetsbyte behöver du ha giltiga skäl, om inget annat avtalats.

Giltiga skäl till lägenhetsbyte är:

  • ändrade familjeförhållanden
  • väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden
  • studier eller arbete på annan ort.

Det är inte tillåtet att överlåta eller byta sin hyresrätt utan hyresvärdens tillåtelse. Du kan inte byta en hyresrätt mot en bostadsrätt – bytesrätten gäller bara mellan hyresrätter. Både du och bytesparten riskerar att bli av med era bostäder om ni inte har hyresvärdens tillåtelse.

Källa: Hyresgästföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.