Annons

Kfast renoverade lägenheten – nu får Hasan stå när han fikar

Torshälla Hasan Yaghobi och sambon Fatima Amiri är ganska nöjda med renoveringen. Lägenheten blev fräsch och fin. Synd bara att köket blev så litet att det knappt går att sitta där.
Foto: Mattias Frödén
Ståfika. Sedan det kommunala bolaget Kommunfastighet i Eskilstuna, Kfast, renoverade lägenheten har köket blivit så litet att Hasan Yaghobi och sambon Fatima Amiri inte brytt sig som att ställa in några stolar där.

Hasan står i sitt lilla kök med en kaffekopp i handen. Några stolar har han och Fatima inte placerat vid köksbordet sedan de flyttade tillbaka efter att deras lägenhet rustats klart.
– Vi vet inte om vi kommer att göra det heller. Det är ju så trångt i köket så oftast äter och fikar vi i vardagsrummet, säger Hasan som i övrigt är nöjd med hur lägenheten blev. Det blev fint och att hyran höjdes är ok.

Han och Fatima bor i en av de 60 lägenheterna på Ringvägen 9 i Torshälla, ett hus ägt av Kfast som nu är i slutfasen av en omfattande stamrenovering. Kostnaden beräknas till 48 miljoner kronor. Fastigheten byggdes 1961 och har som många andra hus från den tiden små kök.

Läs ocksåKlagar på de boende – själv har Bessou 10 år gamla hyresskulder

Problemet är att ytorna i köken har eller kommer att bli ännu mindre i och med renoveringen. Det beror på flera saker, men framför allt handlar det om att spisen i många fall har placerats mitt i köket. Detta efter att Kfast flyttat på spisen och ugnen för att kunna förbereda för diskmaskiner. Det gör det svårmöblerat eftersom ugnsluckan tar stor plats när den fälls ut.

Flera hyresgäster vittnar om samma sak: De får inte plats med sitt gamla köksbord eller så sitter de i vardagsrummet och äter.

Cathrine Thorn, som flyttade tillbaka till sin nyrenoverade lägenhet i november, får numera flytta en av sina två köksstolar för att kunna använda ugnen.
– Det här är ju inte klokt. Förut kunde fyra personer sitta i köket, nu får högst två rum, säger hon.

Annons
Läs ocksåDelad stad: Här är fattiga inte välkomna
Rose-Marie Falk och Ernst Protze tycker att renoveringen är onödig och leder till alldeles för höga hyror. Bilden är tagen i deras evakueringslägenhet.

Cathrine och grannarna Rose-Marie Falk och hennes make Ernst Protze är överlag mycket kritiska till Kfasts renoveringsarbete. Detsamma gäller runt 15 andra hyresgäster, som står bakom den skrivelse Cathrine skickat till hyresnämnden. Där har hon listat flera saker som hyresgästerna är missnöjda med. Här är några av dem:

• Enda eluttaget i hallen sitter högt upp på väggen, strax under taket, nära elcentralen och nätverksuttaget för internet.
– Det är ju ingen som når dit upp, kommenterar Ernst Protze.

• Badrummen saknar duschlister plus att fallet mot golvbrunnen är för dåligt. Det gör att vattnet rinner ut på golvet när man duschar.

Läs ocksåRaggare – ett svårt ord när Sana översätter till arabiska

• Vattenrör har dragits längs väggarna istället för som tidigare inne i hörnen. En ful lösning, anser hyresgästerna.

Annons

I skrivelsen kräver de att renoveringen inte ska ge någon hyreshöjning utan ingå i budgeten för det ordinarie underhållet av huset.
– Det här är ingen standardhöjning, det är en standardsänkning, säger Cathrine – som för tre år sedan flyttade till sin lägenhet som då var nyrustad.
– Men nu har de rivit ut alltihop – och lagt in likadana golv, skåp och bänkskivor i köket som jag hade tidigare. Och spisen som bara var ett år gammal kastades ut. Det är orimligt, säger hon.

Men bilden är inte entydig. Hasan och Fatima tycker inte det är några problem med duschen eller kontakter som sitter för högt. En annan hyresgäst som vi pratat med är nöjd med hur lägenheten blev. Och hela familjen, två vuxna och två barn, får plats i köket.
– Vi har ett väldigt litet bord, men det går, säger mannen.

Fakta: Mer om renoveringen

Rörstammar, vatten- och elledningar byts ut. Kök och badrum helrenoveras.
Arbetet startade i april i fjol och ska vara klart i maj. Lägenheterna tar cirka tio veckor att renovera.

Fakta: Rabatterade hyror

Ett statligt investeringsstöd gör att hyrorna kan rabatteras under sju år.
Hyresgästföreningen och Kfast är överens om hyran. I slutändan blir höjningen 58–74 procent jämfört med 2018 års hyror. En trea som det året hade en hyra på 4 952 kronor ­kommer att kosta 7 828 kronor. ­Ordinarie hyreshöjningar är då inte medräknade.

Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.