Annons

Khaled bor på åtta kvadrat

Nyheter För dyrt! säger kommunerna. För nära mig! säger grannarna. Olagligt! säger domstolen. Därför har det inte byggts så många modulhus för flyktingar. I Fagersjö finns ett av få.
På gång. Khaled Alsaeed fick flytta från asylboendet i Dalarna till ett modulhus i Stockholm. Några månader senare har han praktik på en arkitektbyrå. ”Nu fokuserar jag på att få ett jobb, sedan ska jag försöka hitta ett större rum”. Det var före branden.

Det liknar mest den minsta sortens hytt på en Finlandsbåt, Khaled Alsaeeds nya hem. På åtta kvadratmeter ryms en säng, en garderob, ett litet skrivbord och en fåtölj. Plus ett avskilt hörn med toalett och dusch.

– Tja, det är okej. Jag har inget val. Det bästa är utsikten mot skogen. Men vart ska vi ta vägen sedan?
Det är den stora frågan för 27-årige Khaled och de 87 andra män som bor i Stockholms hittills enda modulhus.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Huvudstaden ska ta emot 2 810 flyktingar från asylboendena. Några lediga lägenheter finns inte, så i stället används bland annat utdömda äldreboenden och bostadssociala lägenheter som genomgångsbostäder.
Det fanns också planer på att bygga 400 lägenheter i modulhus, men de har fördröjts av grannprotester och överklaganden. Likadant är det på många andra håll i landet.

I somras stoppades dessutom ett planerat modulhusbygge i Göteborg efter en dom i Miljööverdomstolen. Om det krävs för dyra markarbeten kan man inte bevilja tillfälligt bygglov enligt domen, som har fått Stockholm och flera andra kommuner att bromsa alla modulhusplaner.

Modulhus är heller inte den mest välsedda lösningen bland kommunerna, av flera skäl: Det blir väldigt dyrt. Planerna väcker ofta känslor. Och i och med att man smäller upp många bostäder på samma plats riskerar det att bli isolerade problemområden. Inte en bra start för de nya kommuninvånarna.

Annons
Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

För drygt ett år sedan fick Khaled ducka för krypskyttarnas kulor när han var på väg till universitetet i den syriska staden Aleppo.
– Jag ville stanna tills jag hade min arkitektexamen. Men det var helt galet, som en vilda västernfilm! Varje dag var jag tacksam att jag hade överlevt.

Jämfört med det känns längorna i Fagersjö som ett under av trygghet.
På varje våningsplan bor 22 män som delar kök och matrum. De läser svenska och samhällskurser, letar jobb och bostad. Men det är svårt att hålla hoppet uppe. Oro och isoleringen från omvärlden gör att många mår psykiskt dåligt. Flera längtar tillbaka till orterna där de bodde som asylsökande, där de hann rota sig lite och få vänner.

Alla vi pratar med säger att de inte fick veta före flytten att de bara skulle få tillfälligt boende i Stockholm.
Khaled oroar sig också för framtiden på Stockholms bostadsmarknad, men han tycker ändå han har haft tur.
Snart har han praktikplats på en arkitektbyrå, läser SFI på kvällarna och börjar planera för framtiden.

Läs ocksåNästa år fördelas 7500 flyktingar – så många tar din kommun emotFlyktingmottagande, Migrationsverket, 2022

En månad senare hör Khaled skrik utanför dörren. Modulhuset i Fagersjö brinner kraftigt och alla evakueras. Polisen misstänker grov mordbrand.
Khaled och hans grannar får rum på ett sjukhem. I tre månader, sedan vet det inte vart de ska ta vägen.

Annons

Stockholms stad saknar fortfarande boende för 2 000 nyanlända.

Lågprishotell och vandrarhem lär bli fullbelagda i vinter.
Det talas till och med om sovsalar.

Läs också Asylsökande orsakade brand – Migrationsverket får betala Tiia vill ge nyanlända grannar i kvarteret en bra start

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.