Khalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslön

Nyheter 23 månadshyror. Så mycket måste hyresgästen Khalid Ismail betala för att täcka en månadslön för Stångåstadens vd i Linköping.
Khalid Ismail
Foto: Joakim Blomqvist
"Pengar finns. Stångåstaden går med vinst. Vi behöver riktiga satsningar här," säger hyresgästen Khalid Ismail i Linköping.

Ett stenkast från E4:an intill Ikea och Biltema, ligger miljonprogramsområdet Skäggetorp, som en egen bostadsenklav. Området är avskuret från centrala Linköping av järnvägen. Längor av likadana hus och gårdar breder ut sig. Vid portarna har färgen på de vita staketen flagnat.

Khalid Ismail tar emot i fyrarummaren som han delar med sin familj, en trappa upp i ett vitt tvåvåningshus. Han häller upp kaffe och slår sig ned i en skinnsoffa för att titta på siffrorna i Hem & Hyras granskning. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tjänar mest i landet av de kommunala bostadsbolagens högsta chefer och har fått en löneökning på 11,5 procent de senaste två åren. Han tjänar därmed 175 000 kronor i månaden, vilket ger en årslön på över 2 miljoner.

Läs ocksåNästan varannan allmännytta-vd har miljonlön – se hela listanStångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, toppar lönelistan, tätt följd av Örebrobostäders vd, Ulf Rohlén och Familjebostäders vd Jonas Schneider.

– Det är en stor löneförhöjning. Han är säkert duktig på sitt jobb men det verkar vara ett ganska stort glapp till resten av bostadsbolagens vd:ar. Jag tänker att det kanske skulle kunna finnas andra saker man skulle kunna lägga pengarna på – där de verkligen behövs, säger han.

Varje månad betalar Khalid cirka 7 400 kronor i hyra till Stångåstaden. Det betyder att 23 hyror krävs för att täcka en månadslön för bolagets vd.

Varje område har sina egna behov. Khalid Ismail har bott i Skäggetorp i snart 14 år. För honom är tryggheten den viktigaste frågan. Han reagerar på att bostadsbolaget säger att de jobbar aktivt med trygghet.

Läs ocksåBostadstopparnas miljonlöner - här är de vd:ar som tjänar mest

– De som jobbar med trygghetsfrågor syns aldrig till här i området när det händer något.

I området har det skett flera skjutningar och bränder. I augusti exploderade en bil mitt på parkeringen. Branden tros vara anlagd. Khalid Ismail hade sin bil precis i närheten. Han tar upp mobiltelefonen och bläddrar fram några foton som visar den brinnande bilen uppslukad av rök och flammor. Oron var stor bland grannarna.

– Det var en stor smäll. Det var tur att ingen var i närheten och kom till skada. Men sånt här skapar otrygghet.

Läs ocksåFrån ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

Det finns fler som tycker att hyresvärdarna har ett stort ansvar – särskilt i Skäggetorp. Kristina Ramsten bor i området och är engagerad i nattvandring.

– Hyresvärden ska se till att trygga. Stångåstaden pratar och skriver mycket om trygghet men vi ser inte att de tar itu med frågan på allvar.

När hon träffar folk i området kommer det ofta upp bostadsfrågor. Bolaget har fräschat upp den yttre miljön, men många lägenheter och trappuppgångar är slitna. Enkla saker i vardagen fungerar inte.

– Många känner inte till vilka rättigheter och skyldigheter de har som hyresgäster. Eller så vet de inte hur de gör en felanmälan.

En del är rädda för att ta upp något med hyresvärden och tror att de kan förlora sitt boende.

– Det är viktigt att värden tar ett seriöst ansvar för tryggheten i vardagen. Man ska kunna känna sig säker där man bor, säger Kristina Ramsten.

Khalid Ismail
Hyresgästen Khalid Ismail.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist bor fyra kilometer från Skäggetorp, inne i centrala Linköping. Här är fasaden putsad och lyser gul. Kullerstensgränder kantas av butiker för kvalitetsmöbler och märkeskläder för barn. På torget säljs italienska delikatesser. Folk som passerar värmer sig med takeaway-kaffe.

Som chef för bolaget har Fredrik Törnqvist fått förtur till ett attraktivt boende – en sekelskiftesvåning med stuckatur och kakelugnar mitt i stan. Han kunde gå förbi bostadskön och ta över en femrumslägenhet i ett av Linköpings mest attraktiva områden när han blev vd.

Hem & Hyra når honom på telefon efter flera försök att träffas. På frågan om han känner att han har kontakt med verkligheten när han bor mitt i stan säger han att det inte är kopplat till var man bor.

– Jag försöker åka med våra områdesansvariga för att ha kontakt med vad de möter i vardagen.

Vad har du gjort för att förtjäna lönen?

– Stångåstaden är ett framgångsrikt bolag. Vi har nöjda kunder, nöjda medarbetare och bra ekonomi. Vi bygger nya bostäder. Men det är styrelsen som beslutar om ersättningen. Jag hoppas att de tycker att jag gör ett bra jobb.

Hem & Hyra går igenom Stångåstadens årsredovisningar för att se om han har fog för sitt svar. Ur ett ägarperspektiv går det bra, hyresintäkterna i koncernen har ökat med nästan 100 miljoner sedan 2014. Kommunen har plockat ut cirka 200 miljoner ur bolaget sedan 2015.

Med annat går det betydligt trögare.

Bostadsbristen är inte något som Stångåstaden lyckats att få ned. Bolaget har haft ett uttalat mål att påbörja 500 bostäder per år. Målet var 2 000 lägenheter på fyra år, men de lyckades bara med 1 600. I dag har Stångåstaden dessutom totalt sett färre lägenheter än 2015, eftersom över tusen bostäder sålts av. Fortfarande är den genomsnittliga kötiden ungefär sju år. Omkring 78 000 står i bostadskön och inflyttningen till staden slår rekord.

– Att bygga nya bostäder är ett av våra viktigaste uppdrag. Vi har inte riktigt nått 500 påbörjade lägenheter per år. Men styrelsen tycker att vi ligger på en bra nivå, säger Fredrik Törnqvist.

Hem & Hyra tar uppfrågan om otrygghet och nämnder bilexplosionen i augusti förra året där hyresgäster upplevde att bostadsbolaget var frånvarande. Men Fredrik Törnqvist vill inte uttala sig.

– Jag kan inte kommentera enskilda händelser, men vi jobbar med stadsutvecklingsprojekt och förebyggande insatser. Vi har trygghetsvärdar som gör ronder i området.

Vid ett annat tillfälle, i juni, gick Stångåstaden ut med information och uttalanden. I det fallet gällde det en explosion som inträffade vid en hyresfastighet i centrala Linköping.

Khalid Ismail i Skäggetorp menar att resurserna finns för att öka tryggheten. Något som vd-lönen också är ett tecken på.

– Pengarna finns. Stångåstaden går med vinst. Vi behöver riktiga satsningar här. Värden gör säkert bra grejer i andra områden, men här ser vi inte några direkta förbättringar. Varför satsar man inte där det verkligen behövs? De flesta som bor här är hederliga människor, sedan finns det en mindre grupp som stökar till. Där har hyresvärden ett ansvar att bidra till riktig trygghet.

Låsta portar skulle vara en enkel sak för att öka tryggheten, menar han. När han har kört budbil i stan har han upptäckt att det bara är just i Skäggetorp som portarna saknar kodlås.

– Här kan vem som helst komma in. Ungdomar står och röker i trappuppgången. Jag tror inte att Stångåstadens vd hade tyckt att det hade varit så trevligt om det hade gällt hans egen trappuppgång.

Hem & Hyra frågar Fredrik Törnqvist om otryggheten.

Hur ser du på att portar står olåsta?

– Portlås kommer att monteras inom kort. Det är på gång.

När ska det ske?

– Det kan jag inte säga.

Läs också Han blir ny vd för Uppsalahem Värdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.