Annons

Kindbergutredningen i Östersundshem: Sex miljoner borta

Nyheter Östersundshems internutredning visar att bolaget är inblandat i Kindbergaffären. Via falska fakturor på 10,7 miljoner har 4,6 miljoner hamnat i ÖFK, fotbollsklubben där Kindberg satt som ordförande. Vart resterande miljoner tagit vägen är ännu oklart.
Foto: Åsa Eriksson
Östersundshems före detta vd Daniel Kindberg arbetade tidigare på Peab. Både bostadsbolaget och byggbolaget ingår i den härva, kallat Kindbergaffären, där miljoner pumpats in i fotbollsklubben ÖFK.

Det var i mitten av april som Östersundshems vd och ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg greps misstänkt för ekonomisk brottslighet tillsammans med två andra män – en Peab-anställd, där Kindberg tidigare jobbat, och en egenföretagare i Sollefteå, som i sin tur misstänks ha skickat bluffakturor till Peab och sedan skickat pengarna vidare till fotbollsklubben ÖFK.

Daniel Kindberg blev avstängd som vd för Östersundshem, men sa sedan själv upp sig. Kindberg har nu även tagit time out som ordförande i ÖFK.

Östersundshem tillsatte en egen intern utredning av ekonomin som presenterades under en presskonferens idag, tisdag. Den visar bland annat hur mångmiljonbelopp förts ut ur bolaget.

Internutredningen omfattar närmare 40 sidor och finna att läsa i sin helhet här bredvid.

Ekobrottsmyndigheten har tagit del av materialet i sin helhet, och har inte haft några synpunkter på att materialet offentliggörs.

Läs ocksåEkobrottsmyndigheten slog till mot Östersundshem - vd:n försvunnen

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem.

Annons

Enligt kartläggningen rör det sig om en enskild individ som bland annat brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dock finner EY, företaget som fått i uppdrag att sköta internutredningen, även en rad, mer allvarliga överträdelser – där det finns starka indikationer på att stora summor pengar förts ut från bolaget på ett oriktigt sätt.

I överensstämmelse med Ekobrottsmyndighetens misstankar visar EY:s utredning att dessa överföringar möjliggjorts genom ett system med så kallade ”saltade” fakturor.

Läs ocksåKindberg anhållen – styrelsen håller krismöte

Det innebär att Östersundshem genom bland annat Peab anläggning fått ett antal osanna fakturor. Därefter har en eller flera personer i aktuella bolag ombesörjt att den överskjutande summan betalats ut till den så kallade Sollefteåmannens företag Nordic Moving, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till ÖFK. Detta innebär att före detta vd haft ett presumtivt egenintresse av att styra affärer till Peab.

– Enligt EY:s utredning och Peab:s interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peab:s säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab från Östersundshem. I utredningen noteras också att 4,6 miljoner av denna summa har gått vidare som sponsring till ÖFK. Resterande 6,1 miljoner kronor tycks dock inte ha slussats vidare till ÖFK. Var dessa summor placerats har utredarna inte haft möjlighet att kontrollera, då de inte har insyn i andra, berörda bolag.
– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

Annons
Läs ocksåKindberg "arbetsbefriad" – Diöschef axlar vd-rollen

Revisionsfirman har också funnit två avtal mellan bolag i före detta vd:s intressesfär, SDAB, Nockt och Pilgrimsta Hus. Dessa avtal omfattar arvoden på 2,25 miljoner kronor och 1,75 miljoner kronor, totalt 4 miljoner kronor. Denna förbindelse har pågått samtidigt som småhustillverkaren varit leverantör till Östersundshem. Avtalen innebär således att före detta vd har haft ett direkt intresse av att Pilgrimsta Hus skulle få i uppdrag av Östersundshem att uppföra Attefallshusen. Detta är i direkt strid med såväl god affärssed, som Östersundshems upphandlingspolicy.

– Det som framkommer i EY:s rapport är, utifrån vårt perspektiv, ett högst omoraliskt handlande. Vi upplever dock inte att det varit fel på bolagets rutiner, utan det är enskilda individer som brutit mot gällande regelverk och rutiner, säger Christer Sundin.

Under perioden som internutredningen pågått har material begärts ut löpande av Ekobrottsmyndigheten, både från Östersundshem och Peab.

Läs också Många frågetecken kring Östersundshems Attefallshus Ny styrelse för Östersundshem utses idag Östersundshem lägger korten på bordet Östersundshems brottsmisstänkte vd lämnar bolaget Östersundshem svarar Konkurrensverket Östersundshems svar på Hem&Hyras artikel Östersundshem gör en pudel Kritik stoppar Östersundshems attefallshus Konkurrensverket kräver Östersundshem på fem miljoner Konkurrensverket avskriver Peab-affären Ingen oberoende värdering av Peabaffären "Kommer att få jobba för att återfå förtroendet" "Kindbergs uttalande har skapat oro" Daniel Kindberg ny vd för Östersundshem
Dokument & filer EY-Rapport-Final

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.