Kirunastudenter ska tvingas flytta

Kiruna I måndags fick några studenter ett brev från Kirunabostäder om att de har knappt tre veckor på sig att flytta. Kirunabostäder har helt enkelt hyrt ut rummen till andra. "Vi förstår inte varför. Vi tänker kämpa för det här", säger Ebba Samuelsson, studentföreningen SLUSK.

​På Skyttegatan har Kirunabostäder ett tvåvåningshus med studentbostäder. På nedervåningen bor sex studenter som alla fick varsitt brev från Kirunabostäder igår, måndag.

I brevet uppmanas studenterna att flytta upp en våning, till de tomma rummen på övervåningen. Detta för att deras rum hyrts ut till någon annan. De har till månadsskiftet på sig att flytta.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Studenterna ilsknade till och vände sig till Hyresgästföreningen med frågan: kan Kirunabostäder  göra så här?

– De har ingen skyldighet att flytta. Det här är fullständigt galet. Kirunabostäder har inget juridiskt stöd för att kunna kräva att de ska flytta, säger Magnus Söderlind, jurist på Hyresgästföreningen.

– Det har tyvärr blivit en miss i kommunikationen. Tanken var att vi skulle ha pratat med studenterna i ett tidigare skede, säger Annelie Vinsa, vd på Kirunabostäder.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Kan ni verkligen tvinga dem att flytta?

– Nej och det tänker vi inte göra heller. Vår tanke var att de kanske hellre vill bo tillsammans på ett våningsplan.

Vinsa säger vidare att om studenterna väljer att bo kvar i sina rum kan lösningen bli att de får nya grannar vägg i vägg.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Ebba Samuelsson bor i studenthuset, men på andra våningen. Hon sitter med i studentföreningen SLUSK:s styrelse.

– Vi tycker att det är konstigt att Kirunabostäder hyr ut till andra, vilka är de? Vad händer om det kommer fler studenter? Var ska de bo? Och varför ska vi tvingas flytta, undrar Ebba Samuelsson.

Frågorna är många och imorgon hålls ett informationsmöte om situationen.

– För oss finns det inget positivt med detta. Vi kommer att kämpa emot. Vi vet ju inte vilka som kommer hit, vi pluggar på dagarna och sover på nätterna och vill ha det så, säger Ebba Samuelsson.

Rummen på Skyttegatan är mellan 9 och 29 kvadratmeter stora. De har gemensamma toaletter, duschar och kök. Sex rum har varit utlagda på Kirunabostäders webb som lediga lägenheter. Trycket på rummen var stort och över 50 personer sökte. Läs mer i artikeln här intill.

Fakta: Besittningsskydd

Besittningsskydd regleras i hyreslagen.
Besittningsskydd innebär att du har rätt att bo kvar, även om värden försöker säga upp hyresavtalet.
Du får alltså inte kastas ut ur din bostad hur som helst.
Det här skyddet har du så länge du inte missköter sig grovt genom att till exempel inte betala hyra, vanvårda bostaden eller hyra ut i andra hand utan tillstånd. 
Om du är förstahandshyresgäst får du besittningsskydd redan från första dagen du hyr lägenheten.
Besittningsskydd gäller inte om du hyr i andra hand eller är inneboende.
Ska besittningsskyddet förhandlas bort måste det ske i en särskild förhandling efter att hyresgästen tillträtt sin bostad. Det får inte skrivas in i kontraktet från början.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.