Kjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grinden
Du och din fru Anne-Marie bodde länge på en egen gård här i trakten. Nu hyr ni en villa några hundra meter från klassiska Harpsunds herrgård, statsministerns hedersbostad. Hur hamnade ni här?
– Våra bästa vänner, Lotta och Christer, bodde tidigare i huset och vi brukade skoja om att vi skulle flytta hit om de skulle flytta härifrån. Sedan berättade Lotta (Finnstorp, tidigare moderat riksdagsledamot) att hon skulle bli landshövding i Norrbotten. Då frågade Lotta och Christer förvaltaren om vi kunde få hyra huset och sedan rullade det på.
Jag antar att inte vem som helst får bo så nära statsministern. Blev ni kollade av Säpo?
– Jag vet faktiskt inte men det är väl ingen orimlig gissning. Det vore konstigt annars.
Ni har bott här sedan 1 september 2021. Under den tiden har vi haft tre statsministrar. Har du träffat någon av dem?
– Ulf Kristersson har vi inte sett till och Magdalena Andersson har bara Anne-Marie pratat med. Själv såg jag Magdalena på håll, när hon åkte skridskor på sjön här i vintras. Men Ulla och Stefan har vi båda pratat med.
Jag antar att du menar Stefan och Ulla Löfven?
– Ja, de var ute och gick och passade på att hälsa sina nya grannar välkomna. Vi stod vid vår grind och pratade i runt en halvtimme. Ulla är en fantastiskt trevlig människa, ja Stefan med för den delen.
– Men vilket liv de lever. De var ute på en vanlig promenad och bakom sig hade de två Säpovakter till fots. Efter dem kom ytterligare två vakter i en bepansrad bil.
– Över huvud taget är det så jäkla mycket vakter i området att man knappt behöver låsa dörren. Men det är bara bra, det är inget som vi störs av.
Har ni sett några andra kändisar?
– Vi såg aldrig till dem, men tidigare i år var Boris Johnson här en halv dag och Natochefen Jens Stoltenberg i två dagar. Då stod det poliser på vägen utanför vårt hus och stoppade trafiken. De som inte hade någon koppling till Harpsund fick vända om.
– När Stoltenberg var här gick vi ut till poliserna med kaffe, juice och vatten. Det var ju varmt så in i helsike och de stod där med hjälmar och dubbla skyddsvästar och svettades.
Innan jag kom hit trodde jag att ni bodde i ett torp eller åtminstone en mindre kåk. I stället möts jag av en sjurumsvilla med en stor tomt vid stranden av Harpsundsjön.
– Ja, den reaktionen får vi ganska ofta, haha. Läget, sjön, lugnet, ett fantastiskt hus – allt det här gör att vi trivs fantastiskt bra. Här kommer vi att bli kvar.
Finns det några nackdelar?
– Haha, det skulle vara att det tar fyra timmar att städa huset. Det tog 20 minuter i huset vi bodde i förut.
Familj: Hustrun Anne-Marie Lindblad, barn och barnbarn.
Gör: Pensionär. Före detta journalist på SR och SVT.
Bor: Hyr ett hus av statliga Harpsundsnämnden. Det byggdes runt 1920 och är en av Harpsunds herrgårds tre så kallade gästvillor. Huset går delvis i samma stil som byggnaderna på Harpsunds herrgård. Nämnden hyr totalt ut 15 torp och 15 permanentbostäder.
Namnet Harpsund förekommer första gången år 1380.
Den nuvarande herrgården har sitt ursprung i 1600-talet och dagens flygelbyggnader härrör från denna tid.
En ny huvudbyggnad uppfördes åren 1913–1914 av dåvarande ägaren Hjalmar Wicander. Han såg även till att namnet Harpsund återtogs, efter att gården under flera hundra år hade hetat Axelsberg.
När Hjalmars son Carl August Wicander dog 1952 donerade han gården till svenska staten, för att användas som hedersbostad åt Sveriges statsministrar.
Då var Tage Erlander statsminister – som först var mycket skeptisk till gåvan. I sin dagbok skrev han att ”Det hela verkar sinnesförvirrat… Men det lär bli mycket svårt att låta bli att ta emot eländet”.
Han ändrade sig sedan och kom att tycka mycket om gården.
Många världsledare har besökt Harpsund för samtal i den avskilda och lantliga miljön. Flera av dem har bjudits på en tur i den berömda Harpsundsekan. Den mest berömda roddturen är den med Tage Erlander och Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov, i juni 1964.