Kladdigt slem droppade från balkong – avslöjade vanvårdad lägenhet
Det var i början av året som hyresgäster i ett hus i centrala Malmö började höra av sig till fastighetsägaren för att klaga på att det droppade kladdigt slem ned på deras balkonger. Slemmet kom från en balkong på fjärde våningen. Grannarna hade försökt göra hyresgästen med den smutsiga balkongen uppmärksam på problemet men han öppnade aldrig dörren.
När hyresvärden bad hyresgästen städa på balkongen gjorde han det, men problemet med kladdet på balkongen kvarstod. Grannarna fortsatte att klaga.
Slem droppade från balkongen
Till slut bokade hyresvärden in hembesök men hyresgästen gjorde sig antingen oanträffbar eller bokade av hembesöken i sista stund. Till slut tog sig värden ändå in i lägenheten och upptäckte då ett gravt vanvårdat hem där det kröp ”smådjur och skadedjur” Så skriver hyresvärden i den ansökan som man har lämnat till Hyresnämnden i Malmö. Enligt samma ansökan fick flera grannar anlita städhjälp för att få rent på sina balkonger.
Hyresgästen uppmanades att städa men vid nästa hembesök som värden genomförde var det fortfarande stökigt.
Hyresgästen är nu uppsagd på grund av vanvården och hyresnämnden ska pröva fallet. Hur hyresgästen ställer sig till uppsägningen framgår inte. Hem & Hyra har inte kunnat nå honom.
2 000 hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Vanskötta, ostädade och överbelamrade hyreslägenheter är vanligt förekommande uppsägningsskäl när hyresvärdar vänder sig till hyresnämnden. Ofta finns det hyresgäster med missbruk, psykisk ohälsa eller samlarmani i bakgrunden. En tidigare uppskattning från Socialstyrelsen visar att runt 2 000 personer i landet är hemlösa som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa.
Hem & Hyra har i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.
- Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
- Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
- Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.
Källa: Socialstyrelsen
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
- Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Eller om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.