Klagade 17 sekunder för sent – tvingas återbetala
Den 50-åriga kvinnan hade hyrt en omöblerad bostadsrätt norr om Stockholm sedan 2010. Enligt kvinnan själv fanns det inget extraordinärt med lägenheten, köket höll i bästa fall normalstandard och det trasiga kylskåpet ersatte hon med ett eget. Badrummet beskrivs som aningen föråldrat och fastigheten är inte stambytt.
Ändå sattes månadshyran för de 95 kvadratmeterna till 12 800 kronor, exklusive kostnader för el, telefon, bredband och tv.
På tok för mycket, tyckte 50-åringen och vände sig till hyresnämnden. Genom att jämföra lägenheten med likvärdiga bostäder i området lyckades kvinnan övertyga nämnden om att hon betalade överhyra. Hyresnämnden gav då ett förslag på förlikning, som godkändes muntligen av ägarnas juridiska ombud.
Enligt förlikningen skulle hyresgästen få tillbaka 42 000 kronor, uppdelat på tre delbetalningar. Bostadsrättens ena ägare var dock inte nöjd med överenskommelsen. Hennes uppfattning var att hyresgästen orsakat så mycket skador i lägenheten att inte en krona skulle återbetalas.
Men hennes överklagan dröjde. När den slutligen trillade in i mejlform till hyresnämnden i Stockholm hade klockan hunnit bli sjutton sekunder över midnatt – vilket var 17 sekunder för sent.
Nu har ärendet även passerat hovrätten, som är av samma stränga uppfattning som tingsrätten. Överklagandet avslås på grund av förseningen.
Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har hyresgästen haft tur i dubbel bemärkelse. En lagändring från början av 2013 fråntog nämligen möjligheten för någon som hyr en bostadsrätt i andra hand att få överhyra tillbaka.
– Återbetalning kan bara ske om hyresavtalet tecknats före lagändringen. I detta fall har personen hyrt från 2010, och har alltså rätt till återbetalning för de första tre åren.
Har man tecknat kontrakt efter 2013 går det fortfarande att klaga i hyresnämnden på att hyran är för hög, men hyran ändras bara från beslutets datum och framåt. Hyresvärden har dessutom rätt att säga upp kontraktet med kort varsel – även om det tecknats för en längre tid.
Det innebär att bostadsrättsägare i praktiken numera kan ta ut hur hög hyra som helst, hävdar Susanna Skogsberg.
– Om hyresnämnden begär en sänkning av hyran kommer uppsägningen av hyresgästen som ett brev på posten. Sedan kan hyresvärden bara skaffa en ny hyresgäst.