Vräktes när han klagade på hyra – lade miljon på att stämma värden

Nyheter Amerikanen Peter blev dunderblåst. I åratal krävde hans värd en extrem överhyra för en sunkig lägenhet på Östermalm. Och sedan, bytte värden lås för att bli av med honom. Då surnade Peter till, öppnade sin feta plånbok och ringde en advokat. Nu har domen fallit. Den kan få bistra följder för hyresmarknaden.

Tingsrättens dom kan slå stenhårt i framtiden. Den kom nu i mars, och om den vinner laga kraft öppnar den upp för att hyresvärdar med hjälp av bulvaner, mellanhänder, enkelt kan kringgå besittningsskyddet. Då gäller också accelererande marknadshyror. Helt lagligt, utan hinder.

Men Peter skrattar. Han är glad trots att han som privatperson just förlorat i domstol. Stort.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

– Det är vidrigt, det som de gör. Därför stämde jag. De började bråket. Jag kom hem och de hade bytt lås trots att jag betalat. Då tänkte jag: nu åker handskarna av.

Peter, som egentligen heter något annat, minns hur lurad han kände sig när han upptäckte vilken abnorm överhyra han betalat i sju hela år. Blåst.

– Därför tar jag striden. Jag har erfarenhet och vet att sådant här tar tid. Man kan inte skita i lagen. Den finns där för att reglera marknaden, utbrister han.

Läs ocksåVärden är skyldig dem över en kvarts miljon för ockerhyra – nu har bolaget kursatPå Kobbarnas väg i Olskroken, Göteborg, har Sweden Svea Apartment haft ett antal lägenheter i Sigillets hus. Här har två familjer betalat över en kvarts miljon kronor i ockerhyra.

Före detta amerikansk diplomat

Den här historien börjar i Stockholm för ett decennium sedan. Och Peter är inte vem som helst. Som han själv säger har han de ”ekonomiska förutsättningarna” för att betala 23 000 kronor i månaden för en sliten trea från 1800-talet, och sedan skaffa advokat och stämma husets ägare för rätten att bo kvar.

Den före detta amerikanska diplomaten är en internationell affärsman och har tidigare ägt en kafékedja. Han och en svensk vän kommer på ”den korkade idén att börja tillverka världens bästa tävlingscyklar”, och sedan sälja dem för 150 000 kronor styck. Då bor Peter i Luxemburg. Det blir för mycket hotellnätter och jakten på en fast bostad i Stockholm börjar.

Läs ocksåZlatan ger sig inte i hyrestvist – överklagar tingsrättsdom efter mindre än tre timmar

– En bekant tipsade om ett mäklarföretag som förmedlar hyreslägenheter. Jag har bott i London och där fungerar det så. Så jag tyckte inte det var konstigt.

Bolaget heter Apartment HS, grundat 1996, och tillhandahåller enligt egen utsago bostäder till företag. När de 2018 köps av finska branschbjässen Forenom så ingår 500 Stockholmslägenheter i affären. Prislapp: 100 miljoner kronor. Trots att Forenom i sin årsrapport uppskattar värdet på Apartment HS befintliga tillgångar till endast 30 miljoner kronor. Det är alltså förstahandskontrakten man i praktiken betalar för.

Barnklotter på väggarna

Peter får en lista på lägenheter med hyror på mellan 17 000 kronor och 25 000 kronor. I slutändan blir det en trea på 91 kvadratmeter på Sibyllegatan 63 och kontrakt skrivs i november 2010. Trots den exklusiva adressen på Östermalm och prislappen på 23 000 kronor i månaden beskriver han den som kraftigt eftersatt, orenoverad med barnklotter på väggarna. Den är omöblerad och han får inte heller ha sitt namn på dörren utan all post måste adresseras ”c/o Ek”.

– Hyran var väldigt hög. Men Apartment HS sa bara att det kostar så mycket i den här staden. Då visste jag inte hur hyresmarknaden fungerar i Sverige, och ”beggars can’t be choosers”, säger Peter, som pratar flytande svenska med en omisskännlig amerikansk klang.

Åren går. Hela tiden tror han att han hyr av Ek som anlitat mäklare för att förmedla ett andrahandsboende. All kontakt sker med Apartment HS som i mail kallar sig själva för en ”mellanhand”.

Hörnadressen Sibyllegatan 63, på det flådiga Östermalm.

Under våren 2017 så dör tvättmaskinen. När Peter i mail höjer tonen över att han inte får hjälp snabbt nog, och kräver sin lagliga rätt att kunna tvätta, får han med vändande e-post veta att den som bor i lägenheten är på väg hem igen. Tråkigt, men – ut.

Och det är då den här snåriga juridiska härvan inleds. Eftersom Peter, som den amerikan han är, skaffar en advokat. I det efterföljande mailandet mellan juridiska ombud så framgår det då raskt att det inte finns någon egentlig boende i lägenheten. Det finns ingen Ek.

Tog mellanskillnaden i egen ficka

Det är Apartment HS som sitter på förstahandskontraktet från den privata fastighetsägaren. För det betalar de 18 000 kronor i månaden – alltså 5 000 kr mindre av vad de sedan kräver av Peter.

Vidare efterforskningar visar att den egentliga kostnaden ligger på en bra bit under 10 000 kronor. I sju års tid har han betalat mer än den dubbla normala hyran, ett överskott som till största delen gått till fastighetsägaren. Mellanskillnaden har hamnat hos Apartment HS, som då både agerat som förmedlare och andrahandsuthyrare.

– Jag ställde krav på att få tillbaka överhyran genom åren, alltså 13 000 kronor i månaden. De sa att de kunde tänka sig diskutera det om jag gick med på att flytta ut. Något jag vägrade.

Huset på Sibyllegatan 63, byggt 1883, ägs sedan 1990 av privatpersonen Carl Urban. Han äger ett flertal bostadshus i Stockholm. Väldigt kort efter att Peter nekat till erbjudandet att flytta ut i utbyte mot återbetalning, så säger Carl Urban upp hyresavtalet med Apartment HS. Han hävdar plötsligt att han behöver den som evakueringslägenhet.

Peter får reda på detta två månader senare, i december 2017, då Apartments HS går till Hyresnämnden för att bli av med honom.

Besittningsskyddet i hyreslagen innebär kort att en boende har rätt att bo i sitt hem. Apartment HS erkänner för Hyresnämnden att Peter som andrahandsboende mycket riktigt har besittningsskydd gentemot dem, men då de förhandlat bort sitt eget skydd med Carl Urban, så kvittar det.

Mannen får bo kvar på 63:an tills domen vunnit laga kraft.

Lagens kvarnar mal långsamt. Så en dag i juni 2018 kommer han hem från en resa och upptäcker att dörrnyckeln inte längre passar. Då har fastighetsägaren Carl Urban ansökt om avhysning av Apartment HS hos Kronofogden, som beslutat om vräkning och bytt lås.

Det är då Peter stämmer Carl Urban i Tingsrätten, för att hindra att Kronofogden packar ihop och magasinerar hans saker, och för att få ordning på röran. Det är det mål som han nu i mars 2020 förlorat, med resultat att han måste betala motståndarens advokatkostnader på 345 625 kronor. Plus sina egna på 650 000 kronor. Totalt ska han alltså punga ut med en miljon kronor för hela kalaset.

Har förlikats

Samt, slutligen, så förlorar han all rätt att bo i lägenheten på Sibyllegatan 63. För låsbyte och vräkning har nämligen frysts i väntan på att den slutliga domarhammaren faller och sista instans säger sitt.

Sommaren 2019 så nådde Peter och Forenom, som då köpt Apartment HS, en hemlig förlikning för återbetalning och lägre hyra. Själva originalärendet, som utlöste allt det här, har alltså dragits tillbaka från Hyresnämnden. Kvar återstår då bara den privata stämningen och dess eventuella framtid i hovrätten.

– Jag vill vinna rätt att bo kvar till skälig hyra, som borde ligga på under 8 000 kronor. Jag borde ha samma besittningsskydd som om mitt kontrakt varit direkt med Carl Urban, då Apartment HS bara agerat som en mäklare.

Inte bevis för bulvan

Domstolen anser inte att det är bevisat i lagens mening att det råder ett bulvanförhållande mellan Carl Urban och Apartment HS. Det hade varit olagligt. Peter anser att affärskonceptet – ägare hyr ut för rejält saltad hyra till ett företag, som sedan hyr vidare för en ännu saltare summa – är en bulvanmodell i sig.

I förhör i tingsrätten har Carl Urban erkänt utan omsvep att anledningen till att han nyttjar det här uppläget är för att komma runt besittningsskyddet. En av mellanhänderna, en registrerad hyresförmedlare, beskriver sig själv i förhör som ”värdens förlängda arm”. Och hyressumman? Den ”är på den nivå som den ska vara när när man hyr ut till företag”, enligt Carl Urbans eget vittnesmål.

Peter tänker överklaga. Fast det är inte säkert att Svea hovrätt tar upp fallet. Om hans motståndare går segrande ur stämningen, så ser Peter det som att fastighetsägare får rätt att ta ut vilka hyror de vill: ”Så varför skulle de inte göra det?!”

– Om någon klagar så kan man säga upp dem på en gång. Det är precis det lagen om besittningsskydd ska stoppa. Vi kommer att få marknadshyror och bara människor som mig kommer att ha råd att bo här.

Fastighetsägaren Carl Urban har avböjt att kommentera domslutet. Forenom/Apartment HS har meddelat att de inte har tid att svara på frågor under Coronakrisen.

Fakta: Det här är Forenom

Finska Forenom grundades i Finland för 20 år sedan. 2018 köpte de Apartment HS för 100 miljoner kronor. I affären fick de då 500 stycken förstahandskontrakt i Stockholm. Inklusive den lägenhet på Sibyllegatan där Peter bor.

Idag hävdar Forenom att de har över 7 800 boenden spritt över Skandinaviens alla större städer, och att man tar emot över 200 000 gäster per år. De kallar sig för ”nordens ledande aktör inom lägenhetshotell med stark inriktning på företagskunder”.

De hyr ut vandrarhem, lägenhetshotell, möblerade och omöblerade bostäder för kortare eller längre vistelser. Via sin egen sajt, samt andra sajter för hotell och airbnb.

Enligt Forenom själva har de i Stockholm 25 procent av marknaden för företagslägenheter (2018).

Hyresrätter blir hotell
Läs också Zlatan förlorar hyrestvist i tingsrätten – har använt bulvanupplägg Nystartad hyresgästförening tar strid mot hotellägenheter – kräver tvångsförvaltning av hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.