Klagar på de boende – själv har Bessou 10 år gamla hyresskulder
I februari skrev Hem & Hyra att de företag som Bessou äger eller företräder slarvar med bokföringen, skatten och årsredovisningarna. I artikeln beklagade sig Tino Bessou över hyresgäster som struntar i att betala hyran.
– Det finns hyresgäster som sköter sig och de som inte gör det. I princip får vi skräpet, sociala fall. De betalar första och andra hyran men sedan kan de strunta i resten av hyrorna, förklarade han.
Det Bessou inte nämnde är att han själv har över tio år gamla hyresskulder. De går tillbaka till 00-talet då han hyrde en lokal i Vara för att bedriva restaurangverksamhet. Det slutade med att han vräktes efter en infekterad tvist med hyresvärden. Han hade under lång tid konstant betalat hyran för sent – eller inte alls. Han ska även ha hyrt ut lokalen i andra hand, utan tillåtelse.
Skulden är i dag uppe i 349 000 kronor efter att den fastställts av Göta hovrätt i maj 2010. Fastighetsbolaget har sedan dess kämpat med att få sina pengar. I oktober 2015 vände sig bolaget, via ombud, till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulden. Men det utmätningsbeslut som hade fattats av myndigheten redan 2014, då för andra skulder, har i princip varit verkningslöst. Bessou har endast betalat 22 607 kronor.
– Vi har med jämna mellanrum försökt göra en utredning på den här personen, men inte lyckats utmäta så mycket. Det handlar om några hundralappar per månad, berättar en handläggare på Kronofogden.
Förklaringen är att Tino Bessou inte tjänat så mycket. Utmätningsbeslutet gäller hans lön, som har uppgått till runt 12 000 kronor i månaden före skatt. Dessutom har han haft så kallade prioriterade skulder, till exempel skatteskulder, som alltid går först.
Och nu ser det än dystrare ut för den forna hyresvärden. Utmätningsbeslutet upphävdes i slutet av januari, sedan Bessou fått rätt att behålla mer pengar av sin lön.
– Beloppet vi kan kräva blev då så pass litet att det understiger 150 kronor. Gränsen för hur lite pengar vi kan kräva av en person går vid den summan, säger handläggaren.
Men under våren kommer Kronofogden att göra en ny utredning för att se om pengarna går att få in på något sätt.
Se intervjun från förra året med hyresgästen Vita Pedersen.
Tino Bessou har även andra personliga skulder, cirka 18 000 kronor. Det är skatter och böter som inte har betalats.
I de sex bolag som han äger eller företräder rör det sig om betydligt större belopp. Totalt är bolagens skuldsaldo hos Kronofogden uppe i drygt 3,5 miljoner kronor. Det rör sig om ett stort antal förseningsavgifter till Bolagsverket, skulder till Räddningstjänsten i Dalarna, Ludvika kommun, organisationen Fastighetsägarna, Kronofogden (!) med flera.
Två bolag står för det mesta av skulderna.
Höglunda Vårdfastigheter har en skuld på 443 000 kronor till Bjärke Energi och Best El som levererade ström till två fastigheter bolaget äger i Sollebrunn, Alingsås kommun. Skulden är fastställd i två domar under 2019 hos Alingsås tingsrätt. Inte vid någon av de två muntliga förhandlingarna som föregick domarna dök Tino Bessou upp i rätten.
Största skulden finns i Förvaltningsbolaget Åtorps Herrgård AB, nära tre miljoner kronor. Bolaget köptes hösten 2017 av Hilldex AB, som ägs av Attila Olah och där Tino Bessou är styrelsemedlem. Säljare var den omskrivne entreprenören Jimmy Hoppe via bolaget JH Group. Bolaget sysslade i första hand med att hyra ut lokaler och boende till Migrationsverket.
Enligt årsredovisningen för 2017 lade de nya ägarna ned bolagets verksamhet bara några veckor senare. Resultatet efter finansiella poster blev det året ett minus på drygt nio miljoner kronor.
Hur det här kom sig går inte att få reda på eftersom Hem & Hyra inte lyckats få tag på vare sig Tino Bessou eller Attila Olah. I årsredovisningen står det dock att bolaget blivit av med sina intäktskällor på grund av kontraktsförluster och nedlagda upphandlingar. Här nämns också att de nya ägarna hamnat i en ”långvarig tvist” med JH Group.
Till saken hör också att det hos Kronofogden finns 29 ansökningar om betalningsförelägganden som riktar sig mot Hilldex, som har fastigheter i Blötberget och Ljusnarsbergs kommun. Det handlar om företag och andra som vill ha betalt av Hilldex, men där skulden inte är fastställd. Totalt rör det sig om fordringar på runt en miljon.
Fotnot: I den förra artikeln stod det att ett av bolagen, Dalix Holding, hotades av tvångslikvidering på grund av bristande hantering av bokföringen. Det hotet är nu, åtminstone tillfälligt, avvärjt sedan Tino Bessou efter publiceringen skickade in en ofullständig årsredovisning för 2018 till Bolagsverket.
Ägare: Senaste kända uppgift är från 27 oktober 2017 (bolagsstämmoprotokoll). Då var Hilldex AB ensam ägare. Senast kända ägare till Hilldex är Attila Olah.
Fastighetsägande: Inga fastigheter nu. Haft tidigare haft 21 stycken fastigheter registrerade hos Lantmäteriet, bland annat i Ludvika och Ljusnarsberg.
Styrelse: Ledamot är Tino Bessou medan en närstående person till honom är suppleant. Båda är firmatecknare.
Verksamhet och bildande: ”Föremålet för bolagets verksamhet är att bolaget ska äga, förvalta och uthyra fastigheter, köpa, äga och förvalta lös egendom inom hotell- och restaurangbranschen, bedriva hotell- och restaurangrörelse samt att inneha och förvalta värdepapper och därmed förenlig verksamhet.”
Resultat efter finansiella poster: Senast godkända årsredovisningen är för år 2017. Den visar att bolaget gick med drygt nio miljoner kronor i förlust ( 9 089 281 kr). Det är den enda räkenskapsåret som finns redovisat med Hilldex som ägare.
Övrigt: En årsredovisning för 2018 är inskickad till Bolagsverket, men den saknar i princip alla väsentliga delar och är inte godkänd. En förseningsavgift på 5 000 kronor skickades ut i början av februari.
Fakta om övriga bolag där Tino Bessou är inblandad hittar du här: