Klart för inflyttning i Norrskenet
Det är första etappen av tre i kvarteret Norrskenet som nu står färdig. De 14 första hyresgästerna flyttade in förra veckan och i december ska alla ha fått tillgång till sina nya lägenheter.
Fyra av bostäderna är fortfarande outhyrda, men Fredrik Ählström, som är kundansvarig för nyproduktion hos Stångåstaden, är övertygad om att även dessa ska ha hittat hyresgäster när det är dags att flytta in i december.
Samtidigt är det ett lägre tryck på de nybyggda lägenheterna jämfört med det kommunala bostadsbolagets äldre lägenheter i samma område.
— Ja så är det, helt klart, säger Linda Garplind, nybyggnadskoordinator hos bolaget.
Hon tror att det beror på hyresnivån. Snitthyran i Norrskenet ligger på 1 833 kronor per kvadratmeter och år medan genomsnittet i hela Stångåstadens bestånd är ungefär 1 100 kronor. En etta på 27 kvadratmeter i Norrskenet kostar 5 568 kronor i månaden medan den största lägenheten, en femma på 150 kvadrat, har en månadshyra på 18 998.
— Tyvärr så går det inte att bygga billigt i dag, säger Linda Garplind.
Hyresgästerna kommer att ha tillgång till en gästlägenhet som kan hyras vid behov för en mindre kostnad.
— Det ska vara billigare än att bo på hotell, säger Fredrik Ählström.
Tanken är bland annat att underlätta för äldre som kanske tvekar att sälja villan och flytta till lägenhet för att man oroar sig över var barn och barnbarn ska bo när de kommer på besök.
— Om man tycker att det är dyrt att bo i nyproduktion så kan man välja en lite mindre lägenhet men ändå ha extra plats vid behov, säger Linda Garplind.
Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S) klippte det blågula bandet och förklarade första etappen invigd. Sedan fanns det möjlighet att besöka en visningslägenhet.
— Vi ser ett stort värde i att ha en sådan eftersom det är stor skillnad på att se en verklig lägenhet jämfört med att bara titta på ritningar. Vi jobbar även en del med 3D-bilder, säger Linda Garplind.
Jan Österlind hoppas att Stångåstaden ska kunna fortsätta bygga även om konjunkturen vänder neråt framöver.
— Jag tror inte man ska panikbromsa, utan man ska fortsätta bygga och jag tror också att man kan få lite hjälp av en svalare byggmarknad. Att prisbilden då blir bättre än den är just nu när marknaden är överhettad, säger han och varnar för fortsatt bostadsbrist om byggtakten skulle minska.
Om ungefär ett år väntas nästa etapp i Norrskenet, med ytterligare 113 lägenheter, vara färdig.