Klart med åtgärdspaket för ”slumområde” i Krylbo
Hyresområdet med de 711 lägenheterna i Krylbo har i media beskrivits som ett slumområde mitt i Sverige med nedgångna hus, kackerlackor, mutor och stora sociala problem.
– Men nu börjar det röra på sig i rätt riktning. Vi har börjat ta itu med det mest angelägna och får mycket positiv respons från hyresgästerna. Det är roligt att jobba, säger Anders Fredriksson.
Han är vd i företaget Krylbohus AB, ägt av Landsort Care som förra året köpte ett fastighetsbestånd i förfall av de tidigare danska ägarna.
När Hem & Hyra ringer upp Anders Fredriksson kommer han precis ut från ett möte med polisen och Avesta kommun.
– Vi träffas regelbundet för att följa upp det som hänt inom området. Även där går det år rätt håll. Vi känner att vi nu har stark uppbackning.
Hyresgästföreningen har i många år försökt sätta press på den tidigare ägaren till hyreshusen om att ta itu med de mest eftersatta delarna av underhållet.
När Landsort Care med dotterbolaget Krylbohus tog över beståndet 2018 inleddes omedelbart nya diskussioner om hur de stora underhålls- och renoveringsbehoven ska hanteras.
Parterna har nu också enats om ett åtgärdsprogram i 18 punkter med hyreshöjningar i små steg efter separata förhandlingar vartefter punkterna prickas av.
– Ramavtalet är en milstolpe och ett viktigt första steg i att vända trenden för de nedgångna Krylbohuse. Det är ett viktigt verktyg, en plattform för oss och Krylbohus AB att jobba vidare utifrån för att se till att hyresgästerna äntligen får det underhåll och de renoveringar de länge haft rätt till, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.
Just nu pågår arbete med omläggning av läckande tak. Därefter ska fönstren bytas ut.
– I övrigt är det en gedigen lista med både stort och smått som vi kommit överens om, säger Anders Fredriksson.
Hur mycket pengar lägger ni på att få ordning på området?
– Jag vill inte säga någon summa. Det är nästan omätligt beroende på vilka önskemål som finns. Men det handlar om att göra modernare lägenheter av gammal standard.
När allt är klart ska hyrorna, enligt uppgörelsen, ligga på samma nivå som jämförbara lägenheter på orten.
– Vi är inte ute efter att maximera hyresuttaget med de här åtgärderna. Självklart behöver vi tjäna pengar för att kunna finansiera insatserna. Men det finns inte utrymme för att ta ut samma hyror som i Falun och Borlänge, säger Anders Fredriksson.