Klart med ersättning i Skellefteå
4000 hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Skebo får ersättning för att de inte kunnat använda dricksvattnet. Det står klart i dag i en uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och Skebo. Ersättningen är den samma som för hyresgästerna i Östersund, fem procent. För en månadshyra på 5000 kronor blir ersättningen 250 kronor per månad. Vattnet var odrickbart i fyra och en halv månad.
– Det är viktigt att våra hyresgäster känner att vi tar vårt ansvar och att de får möjlighet att söka ersättning, förklarar Jerker Eriksson, vd på Skebo.
– Det är en självklarhet att det ska ingå drickbart vatten i en hyreslägenhet. Avsaknad av tjänligt vatten innebär ett men i nyttjanderätten. För oss är det därför givet att våra hyresgäster ska få möjlighet att söka ersättning för detta. Det ansvaret vill vi ta, säger Jerker Eriksson.
Hyresgästföreningen som drivit frågan är nöjd med överenskommelsen och att det gick att komma överens utan domstolsbeslut.
– Ingen part tjänar på utdragna förhandlingar och det känns bra att vi snabbt kom fram till ett beslut, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.
Skebo tänker inte driva ersättningsfrågan vidare och kräva att Skellefteå kommun tar sitt ansvar som leverantör av det odrickbara vattnet.
– Vi har undersökt möjligheten, men eftersom det är svårt att påvisa ett juridiskt ansvar går vi inte vidare, förklarar Jerker Eriksson.
För att få ersättning krävs att varje hyresgäst ansöker om detta på ett särskilt formulär som finns hos Skebo, på bolagets webbplats samt hos Hyresgästföreningen i Skellefteå.
Hur mycket ersättningen kommer att kosta Skebo beror på hur många hyresgäster som ansöker om att få pengar tillbaka. Gör samtliga 4000 hyresgäster det blir kostnaden för Skebo omkring fem miljoner.
Kostnaden kommer inte att påverka de pågånede hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Skebo.
I Östersund har även de privata hyresvärdarna anslutna till Fastighetsägarna MittNord, beslutat att ersätta sina hyresgäster. Om det samma kommer att ske i Skellefteå är fortfarande oklart. 1200 hyresgäster hos privata fastighetsägare i Skellefteå tvingades till vattenkokning.
Cryptosporidium sprids framför allt via förorenat vatten eller hantering av mat.
Det kan ibland smitta från person till person.
Inkubationstid är cirka sju dygn.
Den som blir sjuk kan få vattniga diarréer, smärtor i buken, illamående, huvudvärk och feber.
För personer med nedsatt immunförsvar kan diarrén bli mera uttalad eller långdragen.
Kräkningar är mindre vanliga, speciellt hos vuxna.Källa: Jämtlands läns landsting
Östersund
I november 2010 förorenades dricksvattnet i Östersund med parasiten Cryptosporidium hominis. Smittan kom från råvattnet i Storsjön.
Fler än 12000 personer uppskattas ha insjuknat med diarréer och mag-, tarmbesvär på grund av parasiten.
Östersunds kommun gick ut med rekommendationer att koka allt vatten innan förtäring.
Dricksvattnet förklarades smittfritt den 18 februari 2011.
Den 29 november beslutade Östersunds tingsrätt att Östersundshems cirka hyresgäster hade rätt till fem procents avdrag på hyran för att de inte kunnat använda vattnet.
Även de privata fastighetsägarna i Östersund, anslutna till Fastighetsägarna MittNord, har beslutat att ersätta sina hyresgäster.
Skellefteå
I mitten av april 2011 stod det klart att ett antal personer i Skellefteå smittats med parasiten cryptosporidium.
Den 19 april gick Skellefteå kommun ut med rekommendationen till de 40000 skelleftebor som fick sitt dricksvatten från vattenverket Abborren att koka det.
Av dem var 4000 hyresgäster hos Skebo och 1200 hyresgäster hos privata fastighetsägare i Skellefteå.
Drygt 6000 skelleftebor tros ha smittats av parasiten.
Kokningen av dricksvattnet pågick i fem månader.