Annons

Vd:n för Boplats Syd går i pension – ny chef rekryteras från Hyresgästföreningen

Skåne Den tidigare vd:n för bostadsförmedlingen Boplats Syd, Krister Hjelm, går i pension nästa år. Hans ersättare blir Anders Sjögren, idag förhandlings- och personalchef på Hyresgästföreningen.
Krister Hjelm, avgående vd Boplats Syd, och Anders Sjögren, tillträdande vd Boplats Syd.
Foto: Anders Paulsson/Hyresgästföreningen
Krister Hjelm och Anders Sjögren.

Anders Sjögren börjar på Boplats Syd den 1 februari nästa år, medan Krister Hjelm arbetar fram till slutet av april. Enligt styrelseordförande Emilie Malm är det bland annat Anders Sjögrens kunskap om bostadsmarknaden i regionen, kontaktnät bland fastighetsägare, politiker och andra beslutsfattare och hans erfarenheter som ledare som gjorde att valet föll på honom.

– Jag är väldigt glad, säger Anders Sjögren.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Min personliga värdekompass styr var jag börjar jobba. Det är otroligt viktigt att Boplats Syd finns både för individen och för samhället i stort. När jag går hem kommer jag att känna att jag har gjort samhällsnytta.

Anders Sjögren, personalchef på Hyresgästföreningen.
Anders Sjögren, personalchef på Hyresgästföreningen.

Vad kommer det att innebära för Boplats Syd att ha dig som vd?

– Jag har inte fått något specifikt uppdrag av styrelsen än men jag kommer att få en verksamhetsplan att verkställa. Min egen ambition är att minska segregationen och att få fastighetsägare att acceptera lägre inkomster och försörjningsstöd bland de bostadssökande. Jag tänker i första hand på dem som bor. Och så vill jag förvalta det goda arbete som görs i dag. Mitt intryck av Boplats Syd är att det är en fantastisk organisation.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Hur känns det att lämna Hyresgästföreningen?

Annons

– Jag tror att det kommer att bli känslosamt. Det är möjligt att det kommer en tår. Jag har fyllt både 30 och 40 år på Hyresgästföreningen. Jag har inte tagit in att jag ska lämna utan har haft fokus på var jag ska. Men sen är det tråkigt att inte kunna hantera årets hyresförhandlingar med tanke på vad vi står inför, med ovanligt höga krav, säger Anders Sjögren.

Fusket i bostadskön var ett hårt slag

Krister Hjelm har suttit på vd-posten i elva år och därmed varit med sedan förmedlingen startade. Då i motvind, enligt Krister Hjelm. Från början var enbart Malmö med och det gick trögt med att sälja in förmedlingen till andra kommuner och privata hyresvärdar.

– Många var i grunden tveksamma och det var rätt tungt. Jag hade inte kontaktvägarna klara när jag började. Men från 2012 och framåt har vi ökat antalet förmedlade lägenheter varje år, säger Krister Hjelm.

Krister Hjelm, vd Boplats Syd.
Krister Hjelm, avgående vd på Boplats Syd.

År 2017 avslöjades en av de anställda med att ha manipulerat bostadskön över 100 gånger. 28 personer fick en genväg till hyreskontrakt tack vare falsk kötid. Mannen dömdes förra hösten för grovt dataintrång.

– Det var ett otroligt hårt slag. Det skadade oss väldigt på kort sikt men jag sammanfattade det i årsredovisningen som ett år som stärkte oss, säger Krister Hjelm.

Annons
Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Hur känns det att gå i pension?

– Haha, jag kan inte undgå att konstatera att jag bli äldre. Jag har trivts kolossalt bra så det har inte varit något lätt beslut men jag är nöjd med det jag har åstadkommit. Min fru är några år äldre än vad jag är och har redan gått i pension vilket förstås underlättar. När jag släpper fram känslorna så är jag rätt trött också.

Vad ska du göra?

– Njuta av att vara ledig och umgås mer med familjen, säger Krister Hjelm.

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats Syd, den regionala bostadsförmedlingen i södra Sverige.

Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas idag. Omkring 120 000 personer står inskrivna i kön.

För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.