Annons

Klart med nya hyror hos Östergötlands största hyresvärd

Linköping Stångåstadens hyror höjs med 2,25 procent från 1 mars, efter ett beslut i Hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson önskar att höjningen blivit lägre.
Foto: Jenny Knutsson
Det blev Hyresmarknadskommittén som till sist fick bestämma hur mycket hyrorna ska höjas i år för drygt 14 000 hyresgäster i Linköping.

För andra året i rad misslyckades Stångåstaden och Hyresgästföreningen att komma överens om hur mycket hyrorna för det kommunala bostadsbolagets drygt 14 000 lägenheter i Linköping ska höjas.

Stångåstaden begärde en höjning med 2,7 procent från 1 januari, vilket Hyresgästföreningen ansåg var för högt. Efter att parterna träffats ett antal gånger utan att kunna hitta en nivå som båda sidor kunde acceptera vände sig Stångåstaden till den centrala Hyresmarknadskommittén.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

I januari kom ett medlingsbud på 2,25 procent från kommittén. Budet accepterades av Stångåstaden men inte av Hyresgästföreningen. Nästa steg är då att Hyresmarknadskommittén bestämmer nivån och den fastslogs till just 2,25 procent.

— Vi tycker att nivån är rimlig och vi har vi fått accept för att vi faktiskt har kostnadsökningar. Det tycker jag var bra, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Enligt honom är det framför allt entreprenörstjänster, värme, sophantering och byggkostnader som blivit dyrare.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

— Byggkostnaderna påverkar även underhåll och reparationer, till exempel vid vattenskador.

Men Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson är inte nöjd.

Annons

— Vi hade gärna sett en lägre nivå på uppgörelsen. Beslutet ligger högre än de bud som vi har lämnat under förhandlingarna, säger han.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Enligt Benny Andersson är det framför allt olika syn på vilka kostnadsökningar som man kan räkna med i år som ligger bakom att parterna inte lyckades komma överens lokalt.

— Vi vet ju att varje höjning är kännbar för många hyresgäster. Det finns många ensamhushåll och hyran tar ofta en stor del av inkomsten. Det är viktigt att vi känner att en överenskommelse hamnar på en nivå som känns motiverad. Alla kostnadsökningar måste inte mötas med hyreshöjningar, utan man kan titta på verksamheten och om det finns möjligheter att göra förändringar där så att kostnaderna blir lägre. Man kan också titta på vad det blir för resultat när året är slut.

Hem & Hyra kunde nyligen avslöja att Linköpings kommun de senaste fem åren gjort vinstuttag på över 200 miljoner kronor från Stångåstaden, pengar som bland annat gått till sommarjobb och utlandspraktik åt ungdomar. Enligt Benny Andersson finns det hyresgäster som ifrågasätter om bolaget verkligen behöver höja hyran då.

— Vi har fått sådana signaler från våra medlemmar, säger han.

Behöver ni höja hyran när det samtidigt finns utrymme att föra över miljonbelopp till ägaren?

— Det är ett krav vi har på oss men det är en ägarfråga. Jag kommenterar inte det. Men vi har ett ansvar för att ha ordning på ekonomin. Det är en förutsättning för att vi ska kunna investera. Att vi faktiskt har sunda finanser så att vi kan bidra till att bygga bort bostadsbristen och även fortsätta leverera bra service och underhålla husen, säger Fredrik Törnqvist.

Annons

Varför lyckas ni inte komma överens lokalt?

— Vi vill jättegärna komma överens lokalt, men vi höll på väldigt länge och till slut så kommer man till en punkt där man känner att man behöver ha hjälp. Vi får ta nya tag till nästa omgång och hoppas att vi kommer överens lokalt då, säger Fredrik Törnqvist.

— Under våren kommer vi och Stångåstaden att ha diskussioner om vad det finns för möjligheter och om man kan göra saker på ett annat sätt. Vi måste fundera igenom vad är det som inte har fungerat, säger Benny Andersson.

Eftersom de nya hyrorna gäller från 1 mars får hyresgästerna betala en månads höjning retroaktivt. Höjningen på 2,25 procent innebär att en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor i månaden blir cirka 160 kronor dyrare.

Stångåstaden är Östergötlands största hyresvärd.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.