Klimatskulden kan bli en hyreschock – därför vore det en katastrof

Västra Götaland Forskaren, värden och Hyresgästföreningen är överens. Våra bostäder måste orsaka mindre utsläpp, men det ska inte höja hyrorna. Ändå är det just detta som sker. ”Det behövs statlig stimulans”, säger Marie Lindén, politiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen.
Foto: Emelie Asplund/Pixabay
"Vi har inte råd att inte bygga klimatsmart", säger Marie Lindén, politiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Nya hyresrätter är dyra att bygga och att hyra.

Och när gamla hus renoveras och blir mer energieffektiva stiger ofta hyrorna med över 50 procent.

Läs ocksåAkut klimatstress för Sveriges största värdar
Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande, Chalmers.

Samtidigt är det bråttom att minska utsläppen om vi ska kunna bromsa den globala uppvärmningen.

– Det behövs ett helhetsgrepp. Om inte ekologisk hållbarhet går hand i hand med social hållbarhet så löser vi inte problemen, säger Holger Wallbaum.

Han är professor i hållbart byggande vid Chalmers tekniska högskola, och vill se radikala åtgärder i bygg- och fastighetsbranschen för att minska utsläppen. Men han varnar samtidigt för en utveckling där hyresgästerna får ta hela räkningen.

Läs ocksåVästsvenska bostadsbolag vet inte vad de släpper ut

– Det får inte bli ett samhälle där de enda som har råd att bo inne i stan är par utan barn, där båda har välavlönade jobb. Om låginkomsttagare tvingas bo långt ut och pendla in skapar vi bara nya problem, säger Holger Wallbaum.

Marie Lindén är politiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon anser att staten måste ta ansvar och stötta omställningen ekonomiskt.

Marie Lindén.

– Det behöver vara mer av statlig stimulans. Det miljömässiga måste bli ett naturligt val. Men vi måste också prispressa allt byggande, säger Marie Lindén.

Dan Sandén, teknisk chef på Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden, är inne på samma spår.

– I dag har Sverige de högsta produktionskostnaderna i hela Europa. Det håller inte, säger han.

Framtiden är Sveriges största allmännytta. Koncernen har nyligen fått i uppdrag av Göteborgs stad att minska sina koldioxidutsläpp med 90 procent till år 2030. En svår uppgift redan i utgångsläget.

Läs ocksåLennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet

– Men det tuffaste är hur vi ska kombinera det med att bygga billigare. Det ska inte bara inte bli dyrare, vi vill att det faktiskt ska bli billigare än i dag. Det är vår allra största utmaning, säger Dan Sandén.

Marie Lindén menar att alla parter måste hjälpas åt.

– Det handlar om att lyfta goda exempel. Bostadsbolagen måste lära av varandra och samtidigt tävla lite. Och vi måste vara med i debatten och ligga på, säger hon.

Dessutom behöver bostadsbranschen tänka långsiktigt, även ekonomiskt, anser Marie Lindén.

– Man kan inte ha så bråttom att generera vinst. Idag vill bolagen att ett hus ska vara lönsamt från samma stund som hyresgästen sätter nyckeln i dörren. Men en nyproduktion ska stå under lång tid. Då kan det få kosta lite första tiden och kanske generera vinst först efter några år.

Fakta: Vad gör Hyresgästföreningen?

Hyresgästföreningens förbundsstämma antog en ny nationell miljöpolicy för två år sedan, och på nästa stämma ska ett nytt klimatprogram läggas fram.

Riksförbundet deltar även i satsningen Allmännyttans klimatinitiativ tillsammans med de kommunala bostadsbolagen.

I region Västra Sverige pågår ett arbete med att inkludera de 17 målen i Agenda 2030 i verksamheten.

När det gäller konkreta projekt finns redan en hel del i Västra Sverige. Allt från stadsnära odling till bilkooperativ, cykelprojekt och återbrukslokaler i bostadsområdena.

Det har också gjorts satsningar på delningsekonomi och initiativ för att stimulera lokal handel.

Odlingsverksamheten har fått stor spridning. Men mycket av det andra har haft mer fläckvis karaktär. En stor del av arbetet har varit koncentrerat till Hyresgästföreningen Västra Göteborg och projektet Ekologisk stadsdel Majorna.

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.