Annons

Klimatsmart hyresgäst – så här blir din framtid

Skåne Hur bor vi klimatsmart i framtiden? Vi tog reda på det. Idag är Alfred 12 år. Titta in i hans kvarter som vuxen.
Foto: Petra Martinsson/TT Grafik

Om 26 år lever och bor vi så klimatsmart att vi knappt alls släpper ut några växthusgaser. Så är det tänkt enligt Sveriges klimatmål som ska nås 2045 och är klubbade av riksdagen. Ingen vet exakt hur det kommer att se ut men vi har ett ganska bra hum om vad som krävs.

Läs ocksåKlimatsmart med nyheter från trappuppgången

Vi har träffat helsingborgaren Alfred Andersson. Han bor växelvis hos mamma i en hyresrätt och hos pappa som bor i hus. Han är tolv år och är redan medveten om vad som är bra eller dåligt för miljön. Han sorterar sopor och vet att det är bättre att åka tåg än flyg. Och han har koll på omvärlden.
– Isarna håller på att smälta. Jag tror att vi kommer att få besvär om vi inte fixar det. Det blir mycket mera vatten och det blir svårt att få tillbaka isarna. Man kan ju inte åka dit och frysa dem igen.

Alfred Andersson

Enligt klimatmålen ska Sverige vara klimatneutralt 2045. Då är Alfred 38 år och de klimatsmarta scenarierna för hyresgäster ser bland annat ut så här:

Annons
  • Vi bor mindre och delar på gemensamma ytor.
  • Vi har superkoll på vår energi­förbrukning och vet när det är ­smartast att till exempel tvätta mattor eller ­ladda batterier.
  • Vår hyresvärd lånar eller hyr ut ­elcyklar och fixar bilpooler så vi inte är beroende av att äga egna bilar.
  • Vi flyttar in i klimatsmarta hus som värms upp fossilfritt, kanske byggda av begagnat material och med system som fördelar energin på ett smart sätt.

Alfred tror också att det har hänt en del bra saker när han blir äldre.
– Jag tror också att vi har samlat ihop plast som finns i haven. Sedan håller man på att göra så att man kan bo på Mars. Fast det tar nog längre tid än 30 år.

Klimatsmart
Alfred Andersson hemma i hyresrätten i Helsingborg.

I dag står bygg och fastighetsbranschen för cirka 35 procent av Sveriges energiförbrukning och hela bygg- och fastighetssektorn står enligt Naturvårdsverket för cirka 20 procent av landets alla utsläpp av växthusgaser (de som i stort ska ner på noll).

LÄS också: 40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp

Annons

Så hyresvärdarna har en hel del jobb att göra med sina hus och med att underlätta för hyres­gäster att leva klimatsmart. Här är klimatboven framför allt bilåkandet till jobb och ­affärer.
Hemma hos Alfred Andersson veckohandlas maten med bil.
– Vi tar inte så mycket plastpåsar men det är svårt att handla för en hel vecka och få med sig allt på cykeln.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Framtidsscenariet bygger på många olika källor: kommunala och privata bostadsbolag i Skåne och Halland, Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), Naturvårdsverket, WWF, etc.

Fakta: Framtidsscenario: Så här bor vi i framtiden

Fakta: Läget för klimatet är akut

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.