Annons

Klockaren går ut hårt

Östra Göinge Det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge har lagt ett av de högsta yrkandena i Skåne. De vill höja hyran med hela 5,2 procent nästa år.
– Det är för högt. Vi har inte börjat förhandla med dem än och de får argumentera för sin sak. Men det är det högsta budet hittills, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén.
– I Klockarens fall handlar det mycket om ett eftersatt underhåll. Bolaget har många hus som är byggda på 50-, 60- och 70-talet. Dessutom är deras hyror bland de lägsta i Skåne.
Andra bostadsbolag som kommit med yrkanden är det kommunala bostadsbolaget i Ängelholm som yrkar på 3,3 procent och det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge som yrkar på 3,87 procent.
Peter Olsén tycker att alla buden ligger på en hög nivå. Ett gemensamt problem i årets förhandlingar oavsett vilket bostadsbolag det handlar om är de höga taxorna.
– Det är obegripligt att taxorna höjs mer än alla andra priser i samhället. Det är inte hållbart med det här monopolsystemet. De kan ju höja sina priser hur de vill. I Helsingborg höjs värmetaxan med 10 procent. Vi kan ju inte säga till bostadsbolagen att de får strunta i värmen nästa år.

Avslutade förhandlingar i norra Skåne/södra Halland

HFAB i genomsnitt: 1,78 procents
Hittills inkomna yrkanden
Bjuvsbostäder: 3 procent
Eslövs bostads AB: 3,40 procent
Hässleholmsbyggen: 4 procent
Kristianstadsbyggen: 3,45 procent
Landskronahem: 2,9 procent
Falkenbergsbostäder: 3,75 procent
Laholmshem: 2,97 procent
Ängelholmshem: 3,3 procent
Klockaren: 5,2 procent
KKB (Kävlinge): 3,87 procent

Annons
Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.