Annons

Klotterchock i Karlskrona – motsatt trend i Växjö

Blekinge Det minskar i Växjö. Och ökar i Karlskrona. 2018 gick Karlskrona till och med om Växjö i flest anmälda klotterbrott per invånare. Nu vässar Karlskronahem till sin strategi.
Foto: Annika Wallsson
Det tog en vecka så var den nymålade dansbanan tyngd av klotter. Kerstin Johansson, ordförande för den lokala hyresgästföreningen Månkristallen, är smått uppgiven över den klottervåg som pågår.

Det som ska vara en fin samlingsplats på Kungsmarken, är i stället ett möte med klotter och skadegörelse. På spontanfotbollsplanen lirar Jamal och Kevin boll. De är båda elva år. Fotbollsplanen är viktig för dem. Men den är vandaliserad och nedklottrad, både på insidan och utsidan.

– De har förstört planen och i bland till och med skrivit en massa fula ord. De gjorde i ordning här för kanske två år sedan. Nu är sargen sönder på flera ställen. Det är inte kul för bollen går lätt ut, säger Jamal.

Läs ocksåAnmält klotter har halverats i storstan

Varför tror ni man klottrar?

– Det är nog för att man tror att det är coolt att måla på väggar. I bland finns det även klotter i trapphusen, säger Kevin.

Spontanfotbollsplanen på Kungsmarken är inte så inbjudande att lira på, tycker killarna Jamal och Kevin.

Bengt Ericsson suckar lite. Han är Karlskronahems förvaltare i Mellanstaden, där bostadsområdena Marieberg, Gullaberg, Kungsmarken och Ekliden ingår. Han är inte förvånad över siffrorna om klotter från Brå, Brottsförebyggande rådet, som Hem & Hyra sammanställt.

– De senaste två åren märker vi en ökning och det har nästan blivit som en ny topp nu i vår, säger Bengt Ericsson och fortsätter:

– Sista året ser vi även mycket skadegörelse över huvud taget. Det har kastats sten både mot fönster i lokaler och lägenheter. Det har till och med rivits ned innertak i trapphus. Det mesta sker i Mellanstaden. Främst är det Kungsmarken som sticker ut.

Under 2018 var antalet anmälda klotterbrott sett per invånare till och med högre i residensstaden Karlskrona än i grannlänets residensstad Växjö.

Läs ocksåÅtal för klotter på Hyresgästföreningens lokal

Det var 123 anmälda klotterbrott i Karlskrona sett per 100 000 invånare förra året, motsvarande siffra för Växjö är 100. Går vi tillbaka till 2014 låg siffran på 303 i Växjö och 37 i Karlskrona.

Diagrammet visar att 2018 var året då antalet anmälda klotterbrott per 100 000 invånare blev högre i Karlskrona än i Växjö. Källa: Brå

Intill fotbollsplanen på Kungsmarken ligger en liten dansbana och två bodar, varav en fungerar som kiosk och kafé när den lokala hyresgästföreningen Månkristallen ordnar aktiviteter.

Annons

– Det här är vår lilla oas, säger Månkristallens ordförande Kerstin Johansson.

Läs också"Inga bevis för att min son förstörde hissen"

För att måla över det klotter som fanns fick de färg av Karlskronahem.

– Det tog en vecka så var det nedklottrat igen. Det är så tråkigt. Vi har väldiga besvär med klotter och även skadegörelse. Det måste jag säga. Det är så meningslöst. Vi kom hit för att fira svenska flaggans dag, hade gjort fint, det var nymålat. Men så såg det ut så här.

– Vad kan vi göra? Det är väl bara att måla om igen. Men man blir uppgiven. De får gärna vara här och hänga men inte förstöra, säger Kerstin Johansson.

Men trenden går att vända. I Växjö syns, som sagt, en tydlig minskning av antalet anmälda klotterbrott sett över fem år.

– Vi har länge haft intentionen noll tolerans mot klotter i kommunen. Vi jobbar snabbt med att få bort det och vi gör alltid en polisanmälan, säger Anna Tenje, ordförande i lokala Brå i Växjö och kommunstyrelsens ordförande.

Växjö kommun har skapat ett arbetslag inom Arbete och välfärd.

– Så fort vi får veta om klotter så åker arbetslaget direkt ut och sanerar, säger Anna Tenje.

I Växjö finns även en så kallad tisdagsgrupp som träffas varje vecka. Där ingår representanter från bostadsbolag, skola, kommun, berörda myndigheter och polisen.

– Vi har ett bra samarbete. Tillsammans ser vi vad som är på gång. Klotter handlar i mångt och mycket om att förebygga, säger Anna Tenje.

Annons

Men hon flaggar för att kampen mot klottret inte är över.

– Vi har två taggar som är i farten så klottret har nog ökat de senaste månaderna. Det är viktigt att hålla fast i sin strategi. Det är ett digert arbete. Det gäller att inte slappna av.

Inte heller Karlskronahem slappnar av. Det har skapat en ny bostadssocial enhet, bestående av en utredare och en samordnare.

– Vi har ett digert jobb att göra. Sedan undrar vi varför detta händer just nu. Men vi hoppas att den bostadssociala enheten kan grotta ned sig i problematiken och hjälpa oss att få ordning på detta, säger Bengt Ericsson.

Förhoppningen på den nya enheten är hög. Den ska arbeta med trygghet, mångfald, hyresgästaktiviteter. Därtill motverka olovliga hyresförhållanden, flerboenden och skadegörelse samt annan kriminalitet. Enheten ska verka ute i bostadsområdena och samverka med kommun, föreningsliv och myndigheter.

– Jag tror att vi kan lösa det här. Vi hoppas det ska ge effekt över tid i alla fall, säger Bengt Ericsson.

Den lokala hyresgästföreningen Månkristallen är inne på samma linje och har inrättat en resursgrupp, dels för att nå yngre till att bli aktiva i föreningen men även för att samarbeta med Karlskronahem för att stävja klotter och skadegörelse.

– De i gruppen är unga och har säkert lättare att få in ännu fler yngre. Jag tror att det är rätt väg för oss att gå, säger Kerstin Johansson.

Fakta: Fem år av klotter i Bekinge och Kronoberg. Antalet anmälda klotterbrott i din kommun
Tabellen visar hur många klotterbrott som polisanmälts. Klotter på trafik, till exempel på buss och tåg, är inte inräknat i vår sammanställning. Källa: Brå
Läs också Alis gäng stoppar klottret Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.