Klottret ska bort från Visby

Gotland Klotter gör människor otrygga. Därför ska klottret bort från Visby. Det är åtminstone Tryggare Gotlands ambition när man bjuder in alla fastighetsägare i Visby innerstad till en gemensam kraftsamling.

​Drygt 1 300 fastighetsägare i innerstaden får i dagarna en mötesinbjudan från Tryggare Gotland, som det lokala brottsförebyggande rådet kallas.

– Vi vill öka trycket på fastighetsägarna att se till att klottret kommer bort. Annars finns det risk att Visby förslummas, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg på Gotlands kommun.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Han menar att klottret inte bara gör staden fulare, utan även skapar otrygghet. Att människor kan känna olust, eller till och med rädsla, när de rör sig i områden med mycket klotter.

– Dessutom brukar klotter som inte tas bort leda till att det klottras mer på samma plats.

Håkan Jonsson upplever att problemen har ökat de senaste åren. En inventering av hur mycket klotter som finns i innerstaden, och var det finns, har påbörjats. Arbetet utförs av polisens volontärer, det vill säga vuxna som annars bland annat brukar hjälpa till som nattvandrare. De fotograferar allt klotter de hittar och materialet ska överlämnas till polisen.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Vid årsskiftet införs också ett nytt anmälningssystem. Det ska finnas ett särskilt telefonnummer dit man kan ringa och anmäla klotter. Anmälan kan också göras via internet. Sedan går informationen automatiskt vidare till fastighetsägare som valt att ansluta sig till systemet, vilket exempelvis Gotlandshem ska göra. Gotlandshem har i sin tur avtal med en saneringsfirma som också meddelas automatiskt. Systemet ska leda till att klotter tas bort inom ett par dygn.

Håkan Jonsson tror att det framför allt är ointresse att hålla sina hus i gott skick som är orsak till att många privata fastighetsägare låter bli att sanera och hoppas att åtminstone de största väljer att ansluta sig till anmälningssystemet.

Varför ingår bara Visby innerstad i satsningen? Finns det inte klotter även utanför ringmuren?

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

– Vi måste börja någonstans. Innerstaden är greppbar och dessutom är den så historiskt intressant att vi måste se till att den inte förstörs, säger Håkan Jonsson.

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.