Annons

Amfetamin i frysen och tablettförråd i sängbordet – polisens råd till hyresvärdar

Kalmar En lägenhet full av narkotika och en hyresgäst som misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk, upptäckten kom som en överraskning för hyresvärden som bedömde den unge mannen vara en skötsam normal kille. Polisen varnar för etablering av kriminella nätverk i Kalmar, samtidigt som hyresvärden frågar sig vad man kan göra.
Bilden är ett montage och visar polischef Karl Ljungqvist, samt två bilder på narkotika från förundersökningsprotokollet.
Polisen fann ett lager av narkotika i mannens hyreslägenhet under hösten 2023. Polischef Karl Ljungqvist varnar för att kriminella nätverk försöker etablera sig i Kalmar.

Den 23-åriga mannen störde aldrig grannarna eller betedde sig på något uppenbart misstänkt sätt. För hyresvärden var det en skötsam hyresgäst som betalade hyrorna. Det var först när hyran slutade komma in som hyresvärden reagerade.

– Jag var där och sprang på polisen som berättade vad som hade hänt. Det hade inte kommit några varningssignaler från andra boende, och ingen hade märkt något, säger hyresvärden.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Det var under hösten förra året som 23-åringens lägenhet visade sig vara rena knarkgömman vid polisens husrannsakan. Hyresgästen hade gömt kokain, amfetain, cannabis och tusentals narkotikaklassade tabletter i luvtröjor, tv-bänk, lådor och kök. I frysen låg det bollar med amfetamin.

I förundersökningsprotokollet framträder en bild av en ung man som rör sig miljön kring mc-gänget Bandidos. Han misstänks vara så kallad prospekt i X-team, en supportergrupp till Bandidos.  Anteckningar om vaktschema, möten, förberedelser och annan information återfanns i bostaden. I ett hörnskåp påträffades ett anteckningsblock med mötesanteckningar från Bandidos prospect chapter i Karlskrona.

Strax före jul dömdes mannen till fängelse i 3,5 år för bland annat grovt narkotikabrott.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Skärmdump från polisens förundersökningsprotokoll. Bilden visar narkotikaklassade tabletter funna i ett sängbord.
2960 narkotikaklassade tabletter återfanns i mannens lägenhet.

Hyresvärden, som vill vara anonym, är bekymrad. Polisen har varnat för att kriminella nätverk försöker etablera sig i Kalmar. Men för en hyresvärd är det inte alltid lätt att ana något i förväg. Den unge mannen gav både ett normalt intryck, och hade jobb.

– Det är inte lätt att veta om en person är kriminell. Det kan dessutom uppstå efterhand, eller att man kanske hyr ut till någon som har jobb och sen blir ihop med en kriminell. Plötsligt kan det bli problem. När du väl har fått in problem, vad har jag för verktyg? Jag är ingen polis, säger hyresvärden uppgivet.

Vad kan hyresvärden göra

Så länge som en hyresgäst betalar hyran och sköter sig, så vet sällan hyresvärden vad de sysslar med i övrigt. Inte ens förvaring av narkotika i lägenheten räcker för att vräka någon, då måste det ha skett försäljning inne i bostaden.

– Jag funderar själv på hur man ska göra. Jag har inte fått något bra svar från de poliser jag pratat med. Kan man ringa dem och rådfråga innan man accepterar en hyresgäst?

Nej, det kan man inte enligt Karl Ljungqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar. Det är uppgifter som omfattas av sekretess.

– Det är inte så vi jobbar. Det är klart man kan prata med polisen om generella frågor kopplat till det här, men man kan inte ringa oss och fråga om ”Kalle” som vill hyra den här lägenheten.

Läs ocksåUppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid
Karl Ljungqvist, polischef i Kalmar, står utanför polishuset.
Karl Ljungqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar, varnar för att kriminella nätverk försöker etablera sig i Kalmar.

Kriminella nätverk har försökt etablera sig i Kalmar vid flera tillfällen de senaste åren. X-team, en undergruppering till Bandidos, skaffade 2017 en klubblokal mitt i ett bostadsområde. Etableringen misslyckades när flera gängmedlemmar dömdes till fängelsestraff för bland annat misshandel och grovt narkotikabrott.

Annons

I januari 2022 gick den Kalmarpolisen ut i lokaltidningen Barometern och varnade för nya etableringsförsök av två kriminella nätverk. I januari i år var det dags igen för polisen att varna i lokalmedia. Enligt polisen har det uppstått ett vakuum efter det blodiga gängkrig som skakade Kalmar för två år sedan sedan, med flertal skjutningar. Det handlar framförallt om kontrollen över drogmarknaden i staden.

Varningen riktar sig dock främst uthyrning av fastighetslokaler och inte specifikt hyreslägenheter enligt polischefen, även om han förstår oron med att få in gängkriminella hyresgäster.

– Det vi har riktat in oss på är de som hyr ut lokaler. De verktyg som en hyresvärd av bostäder har är begränsade.

Vad ska man då göra som orolig hyresvärd?

– En hyresvärd kan följa branschorganisationens riktlinjer och ta stöd av det, så mycket mer än det går inte. Kriminella människor kommer också bo någonstans.

Många grannar kan bli oroliga för att få en gängkriminell som granne?

– Jag har full förståelse för det, men polisen kan inte gå in och säga ”Kalle” är kriminell och honom ska man inte hyra ut till. Det är inte kopplat till enskilda namn och individer.

Allmännyttan har i högre utsträckning en kommunal samverkan med polisen, men det är inget som kan hjälpa den enskilda hyresvärden när man ska bedöma en persons lämplighet påpekar Karl Ljungqvist.

– Vi har samverkan med kommunala bostadsbolag, men vi pratar inte om personer. De kan flagga upp för oroligheter och det kan vi också göra, men vi kan inte säga att den här individen ska du inte hyra ut till. Det går inte.

Bilden är ett montage. Två bilder visar narkotikafynd hos i hyresgästens lägenhet.
Kokain, hasch, amfetamin och narkotikaklassade tabletter hittades i lägenheten. Det gömdes bland annat i kläder och en termos i frysen.

I den dömde mannens fall sa han själv upp lägenheten, och hyresvärden såg till att så snabbt som möjligt få in en ny hyresgäst. Hade det uppstått en situation där en fastighetsägare vill vräka en kriminell hyresgäst är det inte alltid helt lätt.

– Fastighetsägarna hjälper till ganska mycket om man har problem med en hyresgäst, men det är ändå svårt, berättar hyresvärden.

Är det här ett ökande problem?

Annons

– Jag har varit ganska förskonad själv, men det har blivit större problem upplever jag. Att man ser det mer och mer.

Fastighetsägarnas råd

Branschorganisationen Fastighetsägarnas jurist Emma Österdahl har hört talas om situationen i Kalmar.

– Vi har skickat vidare polisens information till alla våra medlemmar. Vi hjälper också våra medlemmar med utbildning, och har en checklista på vår hemsida vad man kan tänka på.

Den checklistan riktat sig dock främst till uthyrning av lokaler.

– Det är svårare med bostad och det är först när en hyresgäst missköter sig som man kan agera. Även då är det svårt, det finns en väldigt stark skyddslagstiftning. Det räcker till exempel inte med att det förvaras narkotika i en lägenhet för att vräka någon, det måste ha skett försäljning inne i lägenheten, förklarar hon.

Bilden visar Emma Österdahl, jurist hos branschorganisationen Fastighetsägarna.
Emma Österdahl, jurist hos branschorganisationen Fastighetsägarna, hoppas på en ny lagstiftning efter sommaren.

Man kan förvisso ha bestämmelser i kontraktet, så som att det inte ska ske försäljning av narkotika i hemmet, men sådana krav finns redan i lagstiftningen.

Emma Österdahl hoppas på ny lagstiftningen i sommar, förslaget är att det räcker med kriminella kopplingar för att vräka någon.

– All tveksam verksamhet som kommer in i en fastighet påverkar tryggheten och skapar problem för både för hyresgäster och hyresvärd. Det kan innebära både störningar och otrygghet.

Vad kan en hyresvärd tänka på innan man tar in en hyresgäst?

– Man kan använda sig av kreditupplysningstjänster för att kolla upp en person, men man kan också kontakta domstolar i närområdet och få ut information. Men det tar förstås mycket tid och ork, säger hon.

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.