Annons

Knarkaffärer och uppbrutna förråd – vardag i Rikshemshus

Helsingborg Otryggheten i Rikshems hyreshus på Hantverkaregatan i Helsingborg är stor. På knappt fyra år har det tecknats 28 korttidskontrakt på adressen. Underhållet är eftersatt och hyresgästerna vittnar om knarkförsäljning på gården.
Foto: Anna Hultberg
Pye Johnsson har bott i fastigheten i 19 år, nu funderar hon på att flytta. ”Det här är en sorglig historia. Jag har trivts jättebra här men nu har jag mer eller mindre gett upp”, säger hon och berättar att hon redan för två år sedan felanmälde grinden ut till gatan. Rikshem har fortfarande inte fixat låset.

– Alla flyttar härifrån. Säkerheten är noll. De som kommer hit på korttidskontrakt bryr sig inte och det gör inte Rikshem heller. Det känns som om de driver med oss, säger hyresgästen Pye Johnsson.

När Hem & Hyra besöker fastigheten på Hantverkaregatan 17 i Helsingborg i slutet av maj ligger det ett trasigt staket med spikar som pekar rakt ut där det tidigare fanns en gungställning.

Läs ocksåRikshems krav: Betala 620 kronor för spikhål
Flera av de boende klagar på städningen i fastigheten. Ibland händer det att de boende tröttnar och själva sopar loftgångar eller svabbar av hissar som luktar äckligt.

Vi träffar bland annat Christopher Rosberg som vittnar om det eftersatta underhållet och hur han och andra hyresgäster tvingas leva tätt inpå brottslighet som sker i fastigheten.

– Knarkförsäljningen sker helt öppet på gården. Många äldre vågar inte gå ut på kvällen, själv tar jag trapporna för att slippa passera när det har börjat mörkna, säger han.

Även polisens siffror tyder på att otrygghet råder i fastigheten. För två år sedan slogs ett nytt rekord när polisen blev kontaktad 16 gånger rörande allt från misshandel till stöld i fastigheten eller på innergården. I år ser det ut som om det blir ett nytt rekord. Trots att det endast har gått sex månader har redan polisen kontaktats vid 13 olika tillfällen med anledning av händelser på Hantverkaregatan 17.

Läs ocksåHelsingborgspolisen: ”Fungerande lås grundbulten”
Uppbrutna förråd och trasiga dörrar har blivit vardag för hyresgästerna.

Christopher Rosberg berättar att hans 94-åriga granne blev bestulen på sin handväska på juldagen när hon skulle låsa upp sin ytterdörr.

De senaste åren har Rikshem seglat upp som den största privata värden i Helsingborg. Sedan 2013 har bolaget bland annat köpt 949 lägenheter av kommunala Helsingborgshem.

Annons

På Rikshems hemsida betonas vikten av att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar. Frågan är hur verkligheten vi möter på Hantverkargatan 17 rimmar med den ambitionen.

Läs ocksåRikshem: ”Vi tittar på vad vi kan göra för tryggheten”
Christopher Rosberg har bott i fastigheten i drygt fem år. Enligt honom har både underhåll och säkerhet försämrats avsevärt sedan Rikshem köpte fastigheten av Ikano för cirka 3,5 år sedan.

I december 2014 tog Rikshem över hyresfastigheten från Ikano. Redan samma år tecknade bolaget det första så kallade korttidskontraktet på adressen. Hyresgäster med korttidskontrakt har inget besittningsskydd och kan komma att bli tvungna att flytta med kort varsel. På sin hemsida uppger bolaget dessutom att endast nödvändigt underhåll utförs i lägenheter med korttidskontrakt. I maj 2018, mindre än tre och ett halvt år efter ägarbytet, har det totalt tecknats 28 korttidskontrakt i huset som rymmer 60 lägenheter. Det visar siffror från hyresnämnden i Malmö.

Nedskräpningen i och kring fastigheten är stor. Enligt hyresgäster är det inte alltid de får återkoppling när de felanmäler brister i huset. Den nedslängda stolen blev liggande i rabatten i dagar. Några veckor senare hade någon flyttat stolen men glaskupan var fortfarande krossad.

Vi går på rundvandring i huset. Trapporna in till fastigheten är smutsiga, ett brunnslock på gården ligger löst och lämnar ett hål efter sig. Grinden till innergården, som enligt hyresgäster har blivit ett tillhåll för ungdomsgäng, går inte att stänga ordentligt. Enligt de boende rör det sig ofta obehöriga i hyreshuset. Hem & Hyra har pratat med flera olika hyresgäster som bekräftar bilden av otrygghet och eftersatt underhåll. Men flera av dem är rädda för repressalier och vill vara anonyma.

Underhållet i källaren är bristfälligt. Det konstanta droppandet från en ledning har resulterat i att lådan i förrådet är tillbredden fylld av vatten.

För att öka tryggheten på gården bad Christopher Rosberg hyresvärden att sätta upp belysning.

– Jag tjatade och tjatade för att vi skulle få sensorstyrda lampor på gården. Tillslut fick vi två stycken men den ena av dem har varit sönder i flera månader nu. Jag inser att Rikshem inte kan ta bort kriminaliteten men de kan i alla fall göra vad de kan för att minska otryggheten i huset, säger han.

Efter att Christopher Rosberg har visat oss källaren med de uppbrutna förrådsdörrarna möter vi Pye Johnsson i en av loftgångarna. Hon har bott i fastigheten i 19 år, nu funderar hon på att flytta.

– Det här är en sorglig historia. Jag har trivts jättebra här men nu har jag mer eller mindre gett upp, säger hon.

Annons

Pye Johnsson berättar om sin rädsla för att hennes son ska råka illa ut när han passerar innergården. Hon berättar även om obehöriga i tvättstugan, felanmälningar som aldrig åtgärdas, bristfällig städning och haschrökning i trapphusen.

För ett år sedan byttes portkoden in till trapphuset efter påtryckningar från boende. Men det var Pye Johnsson själv som lämnade den nya koden i sina grannars brevlådor eftersom vaktmästaren inte hade tid.

På sin dator har hon ett sparat mail som hon skickade till sin hyresvärd i augusti 2016. Där påpekade hon bland annat att grinden ut till gatan inte gick att stänga ordentligt eftersom spärren som ska fästas i marken är avsågad.

Resultat: Rikshem har fortfarande inte lagat grinden.

Läs om hur Rikshem bemöter kritiken här

På kvällar är innergården på Hantverkargatan 17 ett tillhåll för ungdomsgäng. Den sensorstyrda lampan har varit trasig i månader.

Fakta: Korttidskontrakt/Rivningskontrakt

En sådan överenskommelse innebär att du måste vara beredd på att flytta med kort varsel. Genom att avstå från ditt besittningsskydd kan du inte heller vända dig till hyresnämnden för att få frågan om förlängning prövad där.

Men värden har inte möjlighet att kasta ut dig av vilken anledning som helst. I blanketten som skrevs på före inflytt anges varför lägenheten hyrs ut på korttidskontrakt. Om värden vill att du ska flytta av annat skäl ska du stå på dig.

Det gäller även att vara uppmärksam på hur länge sedan det var du skrev under avståendet från besittningsskydd. Överenskommelsen gäller endast i fyra år från tillträdesdagen. Har fyra år passerat omvandlas kontraktet automatiskt till ett vanligt kontrakt med besittningsskydd.

Källa: Hyresnämnden/Hyresgästföreningen

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.