Annons

Knivslagsmålet avgjorde – ”Norrby är rätt plats för Frälsningsarmén”

Borås Kvällen innan Frälsningsarmén flyttade in i lokalen på Norrby var ett 20-tal personer inblandade i ett knivslagsmål på gatan utanför. "Då förstod jag att vi hamnat på rätt ställe", säger kårledare Marie Blomberg.
Mathias och Marie Blomberg är kårledare för Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
Foto: Karin Gistedt
Mathias och Marie Blomberg är kårledare för Frälsningsarmén på Norrby i Borås.

– Norrby är en levande stadsdel. Faktiskt mer levande än Borås centrum. Där blir det rätt tomt och ödsligt när butikerna och kontoren stängt för dagen.

Det säger Mathias Blomberg, som tillsammans med sin fru Marie, leder Frälsningsarmén i Borås.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Här på Norrby möter vi alltid människor som vill prata när rör oss i området. Många kommer till våra aktiviteter och vår sociala verksamhet är nödvändig, fortsätter Mathias.

Marie och Mathias Blomberg leder Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
Makarna Marie och Mathias Blomberg är kårledare för Frälsningsarmén på Norrby i Borås.

Det har gått fem och ett halvt år sedan han och Marie kom till Borås och blev kårledare. Då hade Frälsningsarmén sin lokal med café i Borås centrum. Mathias säger att det var gud som såg till att de flyttade till Norrby, ett av Borås särskilt utsatta områden. Marie berättar om morgonen då hon fått nyckeln och kom hit för första gången.

– Det var den fjärde augusti 2020. Kvällen innan hade det varit ett stort knivslagsmål här utanför. Polisens avspärrningar var fortfarande kvar. Då förstod jag att vi hamnat på helt rätt ställe.

Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

Marie menar att Frälsningsarmén, som socialt hjälpande kyrka, självklart ska finnas där den behövs som mest.
– Här på Norrby kan vi verkligen göra nytta, säger hon.

Just nu händer det dessutom saker som gör att Frälsningsarmén når människor som de tidigare haft svårt att nå. Exempelvis Norrbys somaliska familjer. Marie visar ett blädderblock med noteringar. Det är från ett möte häromkvällen med ett gäng Norrbybor, däribland några somaliska mammor.

– Vi fick igång ett jättebra samtal om alltifrån behovet av läxhjälp till hur man kan stötta områdets föräldrar. Vi förstod att vi har många gemensamma intressen, säger Marie Blomberg.

Läs ocksåWillhem skickar felaktiga inkassokrav till sina hyresgäster – Neah, 32: "Känner mig hemsökt"Neah Udén känner sig hemsökt av sin hyresvärd Willhem, som gång på gång skickat ut felaktiga påminnelser om hyresinbetalningar.
”Drömmen om Norrby”

Mötet var ett led i arbetet ”Medskapande Norrby – Drömmen om Norrby”, som startades av stadsdelens föreningar och som kopplats ihop med kommunens satsning på ett ”Socialt hållbart Borås”. Det handlar om en medskapande arbetsmetod för kommun, bostadsbolag, de boende och civilsamhälle. Alltså föreningar, studieförbund och religiösa samfund som Frälsningsarmén.

– Vi är en av ungefär tjugotal aktörer som ska bidra till utvecklingen av området. Vårt tema är barn, familj och samverkan med förskola och skola. Det var det vi började att diskutera häromkvällen, säger Marie och tillägger:

– Men viktigast av allt är att bygga relationer. Sen får vi se vad det här leder till framöver, säger Marie Blomberg.

Marie Blomberg, Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
”Det allra viktigaste är att bygga relationer. Det är först när vi ser och lär känna varandra som vi kan skapa ett tryggt Norrby”, säger kårledare Marie Blomberg.

Förmiddagen när Hem & Hyra besöker Frälsningsarmén har ensam-mamma-gruppen sin veckoträff. Ett gäng mammor med små barn fikar efter lek och sång i det stora lekrummet. Sanna Tähkänen har kommit med sin dotter Vilda, 6 månader.

– Det är skönt att träffa mammor som är i liknande situation som jag. Det är ganska ensamt att vara hemma med ett litet barn. Här förstår alla hur det kan vara, säger Sanna.

Annons
Sanna Tähkänen med dottern Vilda, 6 månader, på Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
”Det är skönt att träffa mammor som är liknande situation som jag”, säger Sanna Tähkänen som kommit till Frälsningsarmén med dottern Vilda.

30-åriga Maija Liimatainen flyttade till sin hyresrätt på Norrby för ett drygt år sedan. Hon bor här med sin dotter Yael och hon besöker Frälsningsarmén ofta.

– Jag är troende och har varit med i pingstkyrkan tidigare. Nu har jag lärt känna Frälsningsarmén och tycker om att komma hit. Till mamma-gruppen och till gudstjänsterna om söndagarna. Det betyder mycket, faktiskt som att komma hem, säger Maija.

Hon trivs på Norrby men säger att kriminaliteten är påtaglig.

– Droghandeln sker öppet. Det har inte drabbat mig personligen men är så klart otäckt. Så trygga miljöer, som här på Frälsningsarmén, är viktigt. Inte minst för barnen, säger Maija och ger dottern en hjälpande hand. Yael är bara tio månader men håller ändå på att lära sig gå.

Maija Liitmatainen med dottern 10 månader på Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
”Det är klart att det är otäckt med kriminaliteten på Norrby. Just därför är såna här trygga platser som Frälsningsarmén så viktiga”, säger Maija Liitmatainen.

På frågan om hon kan se sin dotter växa upp på Norrby svarar Maija det kommer bli Yaels framtida skolgång som får avgöra. Maija vet att skolorna tar emot Norrbybarnen har svårt att nå målen. 2021 saknade en tredjedel av niorna som lämnade den närmaste grundskolan, Särlaskolan, behörighet till gymnasiet.

– Det kan bli så att jag flyttar på grund av det. Men det där är ju lätt för mig att säga. Jag har utbildning, kan språket och möjlighet att få en annan lägenhet i en annan del av stan. Så är det inte för alla, säger Maija.

Marie Blomberg och Yael på Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
Yael tycker att Marie Blomberg ska smaka på sin namnbricka istället för att ha den på sig.

På en storbildskärm rullar en inspelad andakt. Intill hänger en bonad med Frälsningsarméns motto ”Blod och Eld”. Det är här man håller till när det är Öppen kyrka, bönestunder och gudstjänster. Men här pågår även mycket socialt arbete.

– Det är en del av Frälsningsarméns DNA. Vi vänder oss till människor som på olika sätt behöver stöd. Det kan vara andligt, men även materiellt och praktiskt, säger Marie och tar Kyrkornas matbutik som exempel.

Kyrkornas matbutik på Norrby i Borås.
I Kyrkornas matbutik på Bohusgatan 3 kan behövande handla billigt och samtidigt rädda varor från att slängas.

Butiken ligger på Bohusgatan, några hundra meter bort. Den drivs av Frälsningsarmén tillsammans med övriga kyrkor i Borås samt ett 30-tal volontärer. Varorna skänks av butiker och grossister i stan. I butiken kan de som behöver plocka ner de varor som just de behöver i sin matkasse.

– Det blir mer värdigt än färdigpackade matkassar, säger Lisbeth Östling som jobbar med Frälsningsarméns sociala arbete.

Ekonomiskt tufft på Norrby

Matbutiken är öppen för alla boråsare som har det ekonomiskt tufft. Många av dem bor just på Norrby. År 2018 hade invånarna i den här stadsdelen en medianinkomst på cirka 150 000 kronor. Att jämföra med 250 000 kronor i Borås som helhet. Drygt hälften av alla Norrbybor har vad man kallar låg inkomst. Det vill säga, en disponibel inkomst som är mindre än 60 procent av medianinkomsten för samtliga invånare i kommunen.

– Många har redan idag svårt att få ekonomin att gå ihop. Och det blir naturligtvis inte bättre nu när alla priser går upp och hyrorna riskerar att höjas rekordmycket, säger Lisbeth Östling.

Annons
Lisbeth Östling, Frälsningsarmén på Norrby i Borås.
Lisbeth Östling, Frälsningsarmén på Norrby i Borås.

Hon syftar bland annat på den hyreshöjning som det kommunala bostadsbolaget Bostäder vill göra. Från och med februari vill de höja hyran med 7,1 procent. Ett rejält hopp från förra årets höjning på 1,96 procent. Bostäder har totalt 6 600 hyresrätter i Borås. 1 049 av dem finns på Norrby.

– Jag råder dagligen oroliga kvinnor, som kommer hit, att försöka lägga undan pengar till nästa års hyror. Men det är få som har de marginalerna, säger Lisbeth.

Varje tisdag eftermiddag träffar Lisbeth just hjälpsökande kvinnor. Hon lyssnar, samtalar, ger själavård och lotsar vidare.

– Det kan vara till Familjecentralen här på Norrby. Eller till socialtjänsten, kommunens budget- och skuldrådgivning, vården eller skolan, säger Lisbeth.

Det är dags för de unga mammorna att pälsa på sig och sina barn och ge sig ut i kylan.

– Vi ses väl samma tid nästa vecka? Om ni inte vill dyka upp på någon annan aktivitet innan dess förstås, säger Marie och vinkar mammorna hejdå.

LÄS ÄVEN:

Polisrosor och kameror – Så blev livet på Norrby efter storbråket: ”Ingen kvickfix”

Rasistisk eller modig? Rapporten lägesbild Norrby upprör i Borås

”Hur blir man kompis med en svensk” – Vildana möter frustrationen på Norrby

Läs också Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.