Här vill kommunala värden höja hyran med 17 procent – hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”

Nyheter Bostadsbolaget vill höja hyrorna för sina hyresgäster med 17 procent. Yrkandet hör till de högsta i landet när det gäller 2025 års hyresförhandlingar. Hyresgästen Agneta Funseth tycker att yrkandet är horribelt. ”Det här är Knivsta, inte Monaco”, säger hon.
Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.
Foto: Privat/Knivsta kommun
Agneta Funseth är hyresgäst och förtroendevald för Hyresgästföreningen. Hon tycker att Knivstabostäders hyresyrkande är orimligt.

Agneta Funseth är även förtroendevald inom Hyresgästföreningen och har varit med och förhandlat om hyrorna med Knivstabostäder.

– 17 procent är en kalldusch. Och att komma med det i dessa tider, när det är sådana prisökningar och folk får vända på slantarna. Jag tänker särskilt på ensamstående som får det extra svårt. Är man två kan man ju dela på hyran, säger hon.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

Lämnade förhandlingsbordet

Kommunala bostadsbolaget Knivstabostäder har 518 lägenheter utspridda på fem områden i Knivsta. Förhandlingsparterna Hyresgästföreningen och Knivstabostäder stod mycket långt ifrån varandra och kunde över huvud taget inte komma överens. Det ledde till att Knivstabostäder lämnade förhandlingsbordet den 9 april.

Knivstabostäder har nu vänt sig till Hyresmarknadskommittén, HMK, för att de ska fatta ett beslut. Hyresyrkandet på 17 procent ligger i toppskiktet i hela landet när det gäller årets hyresförhandlingar. Endast Ragunda kommun i Jämtland lade sig högre med ett krav på 19, 8 procent. Näst högst är Emmaboda Bostads AB och Gotlandshem, som ville höja med 16,7 procent respektive 16,4 procent.

Knivsta kommun har cirka 21 000 invånare. Kommunala bostadsbolaget Knivstabostäder har 518 lägenheter fördelade på fem områden.

Behöver renovera taken

När Hem & Hyra har sökt Knivstabostäder hänvisar bolaget till ett inlägg på deras hemsida. Under rubriken ”Bakgrund till hyresförhandling” skriver de att bolaget sedan länge har ett uppdämt behov av fastighetsunderhåll. ”Nu står bolaget inför kritiska renoveringar av bland annat tak. Kan man inte genomföra renoveringarna så riskerar man fastigheternas framtida överlevnad”, skriver de vidare.

Enligt Knivstabostäder har bolaget sedan länge haft lägre höjningar än rikssnittet. Det bästa hade varit om det skett fler mindre höjningar bakåt i tiden för att slippa stå inför den situation man gör nu, skriver de.

Står fast vid yrkandet

Hyresgästföreningens motbud innan förhandlingarna körde fast låg på 4,5 procent.

En höjning på 17 procent skulle innebära runt 1 200 kronor mer i månaden för den som har en månadshyra på 7000 kronor.

– Vi anser inte att det är realistiskt att hyresgästerna under ett års tid ska bära kostnaden för problem som vuxit fram under många års tid. Trots detta står Knivstabostäder i sin ansökan till hyresmarknadskommittén fast vid sitt ursprungliga yrkande på 17 procent, säger Carl-Wilhelm Hellstedt, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

I snitt yrkade bostadsbolagen i Sverige på 11,12 procents hyreshöjning inför 2025.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

”Borde ha planerat för tidigare”

Han är också kritisk till att Knivstabostäder inte har argumenterat utifrån den nationella trepartsöverenskommelsen. Den har Hyresgästföreningen tagit fram tillsammans med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna (se faktaruta).

– Bolaget har bara fokuserat på denna underhållsskuld, något som de borde ha planerat för tidigare, säger han.

”Helt jävla vansinne”

Hyresgästföreningen tycker att förhandlingarna har dragit onödigt ut på tiden. Knivstabostäder påkallade hyresförhandling den 1 oktober 2024, men kom inte med något konkret yrkande förrän i december.
Av den anledningen har Hyresgästföreningen begärt att hyreshöjningen ska börja gälla från ett senare datum än den 1 april, som Knivstabostäder vill.

Anita Wiborg som hyr av Knivstabostäder tycker att yrkandet är ”helt jävla vansinne”.

– Då har jag inte råd att bo kvar, då flyttar jag. Jag är ju pensionär, säger hon.

Fakta: Trepartsöverenskommelsen

Från och med 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna.

Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.

Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt" Så driver rekordhöga hyreshöjningar upp inflationen – lika stor effekt som matpriserna Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.