Annons

Kö i trapphuset när hyresbluffen avslöjades

Malmö De skrev kontrakt och betalade tiotusentals kronor men blev blåsta. Polisen utreder misstankar om seriebedrägeri kopplat till en lägenhet på Rosengård. “Vi har ett helvete. Vi kan inte betala hyran nu”, säger Suad Salkic som blev lurad.

Tvårummaren i bostadsrättsföreningen på Kryddgården skulle innebära ett slut på bostadsjakten. Det trodde flera personer när de skrev på andrahandskontraktet. Uthyraren tog kontakt via Facebook, avtalet löpte över tolv månader och mannen lämnade över nycklarna. Men när det var dags att flytta in så rasade allt.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

–  Det här måste komma ut. Han har verkligen satt mig på gatan. Jag är bostadslös från sista december. Han lovade mig en lägenhet men det blev ingenting, säger Dijana Vulas.

Historien rullades upp i november och nu ligger ärendet hos polisen. Dijana Vulas berättar att hon betalade 12 000 kronor i förskott och deposition. Sen slutade mannen att svara.

–   Det verkar som han har träffat och lurat nya personer varje dag, säger hon.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

För omkring två veckor sedan uppstod en mindre köbildning i trapphuset när flera personer försökte flytta in i lägenheten samtidigt .

Det var fullt med folk utanför dörren. Det var sex familjer och alla hade blivit lurade, säger bostadssökande Halil Altun, som snabbt insåg att allt inte stämde.

Suad Salkic var också där. Hans berättar att hans ekonomi fick en ordentlig smäll när nästan 14 000 kronor försvann med uthyraren. Nu bor han tillfälligt hos en anhörig.

Annons
Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

–  Vi har ett helvete. Vi kan inte betala hyran nu, säger han.

Ümit Dişbudak har kvar nyckeln som han fick. Han vet fortfarande inte var den går.

Ümit Dişbudak bodde i Danmark och han och hans fru hann flytta in i lägenheten. Men allt var konstigt. Nyckeln fungerade inte. Balkongdörren, den enda som gick att öppna, gick inte att låsa utifrån. Sedan började det knacka på dörren. Besökarna ville flytta in. Han försökte erbjuda en kopp kaffe och reda ut.

–  De berättade att de också hade skrivit kontrakt, säger han.

Paret vågade inte längre bo kvar. Situationen löstes med ett annat, och riktigt, andrahandskontrakt och de flyttade snabbt. Men pengarna tror han är borta för alltid.

–  Jag trodde aldrig att något sånt här skulle hända i Sverige, säger Ümit Dişbudak.

När Hem & hyra besöker huset på Rosengård är postfacket som hör till lägenheten uppbrutet. Det är fullt med brev och reklam. Namnskylten på dörren är borta och ingen är hemma. Uthyraren svarar inte heller på telefon.

Det kan vara svårt för polisen att hitta bedragare som lurar bostadsökande via nätet. Många gånger är det omöjligt att identifiera en verklig identitet. Men i det här fallet finns betydligt mer information.

Annons
Så här såg kontrakten ut.

Den utpekade bedragaren är en malmöbo i 30-årsåldern med en historik av ekonomiska problem. Mannen har visat legitimation för blivande hyresgäster och skrivit kontrakt under samma namn. Det finns även noterat vilken bil han använder sig av, en firmabil knuten till ett bolag i Malmö. Han är själv folkbokförd i en annan bostadsrätt i andra änden av staden.

Lägenheten på Rosengård ägs av en anhörig till honom. Han i sin tur bekräftar de lurade hyresgästernas uppgifter när vi når honom och menar att den utpekade bedragaren har kapat bostaden för att lura andra.

Polisen har inlett en förundersökning om bedrägeri kopplat till adressen. Sju separata polisanmälningar beskriver ett liknande scenario. Men flera berörda personer som Hem & hyra har talat med menar att det förmodligen är fler än så som har drabbats.

Anmälningarna kom in runt månadsskiftet november-december. Anmälare har berättat för polisen att de betalade runt 12-13 000 kronor men sedan blev utan bostad. De lurade hyresgästerna har pekat ut samma person som ansvarig för bluffen men ingen misstänkt har ännu frihetsberövats.

Vet du mer? 

Kontakta Hem & hyra på malmo@hemhyra.se eller ring på 010 459 21 79. 

Fakta: Så undviker du att bli lurad när du hyr i andra hand

  • Gör ingenting innan du fått se lägenheten på riktigt.
  • Gå inte med på att hyra utan ett riktigt kontrakt.
  • Kontrollera att den som hyr ut har tillstånd av fastighetsägare eller bostadsrättsförening.
  • Träffa uthyraren och kontrollera att hens identitet stämmer.
  • Se till att överföringar av pengar går att spåra i efterhand och använd bara pålitliga banktjänster. Undvik kontanter.
  • Spara chattkonversationer, mejlväxlingar och annan dokumentation så får polisen lättare att arbeta om du blir lurad.
Läs också Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.