Annons

”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyran

Göteborg Penny trotsade rädslan och krävde pengarna tillbaka från sin ockervärd. Resultatet: nästan 53 000 kronor i retur – på pappret. Men några pengar har hon hittills inte sett till. Uthyraren vägrar betala.
Penny från Thailand har bott i Göteborg i drygt fem år. Att ta strid mot hennes tidigare värd har krävt mod. "Jag kan ju inte systemet", säger hon. Men ilskan tog över, och till slut fick hon rätt. "Jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt."
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Penny från Thailand har bott i Göteborg i drygt fem år. Att ta strid mot hennes tidigare värd har krävt mod. "Jag kan ju inte systemet", säger hon. Men ilskan tog över, och till slut fick hon rätt. "Jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt."

Det var när mannen började be om förskott på hyran som misstanken slog klorna i henne på allvar. Gick det här verkligen rätt till? Hon hade vant sig vid alla fönsterkuverten som kom till lägenheten från den okända myndigheten med det svåruttalade namnet – ”Kronofogden”.

Kanske trodde han att hon, ny i Sverige, ändå inte skulle förstå. Han bad henne i alla fall att öppna breven och fota av dem åt honom. Men google translate hjälpte henne snabbt att inse allvaret. Kronofogden hade börjat varna för utmätning – i lägenheten som var hennes hem. 28-åriga Penny började bli rädd. Vad skulle hon göra?

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

När Hem & Hyra träffar Penny i ett höstregnigt Göteborg kommer hon direkt från jobbet som programvaruingenjör på Volvo Lastvagnar. Hon berättar gärna sin historia, men vill inte att hennes tidigare hyresvärd ska kunna googla hennes namn i artikeln. Därför använder vi hennes smeknamn.

"–Ja, jag är rädd. Men jag vill inte att han ska göra så här mot andra", säger Penny.
”Ja, jag är rädd. Men jag vill inte att han ska göra så här mot andra”, säger Penny.

Penny kom från Thailand till Sverige för drygt fem år sedan för att ta sin masterexamen på Chalmers. Som internationell student fick hon boende ordnat direkt via högskolan.

– Luckily!

Läs ocksåSmåbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Redan innan den tvååriga utbildningen var avslutad hade hon säkrat fast jobb hos den västsvenska fordonsjätten. Hon skrev kontrakt med Volvo våren 2018.

– Jag hade inte tänkt stanna här så länge, säger hon i dag. Men jag fick jobb och tänkte okej, jag stannar ett tag till.

Men med examen försvann studentboendet. Pennys jakt på andrahandskontrakt blev allt stressigare i takt med att sommaren närmade sig.

Läs ocksåHårdare tag mot svart överhyra - nu testas den nya lagen

– Jag försökte förlänga, bara några veckor, men det gick inte. Jag måste flytta omedelbart sa de, det var andra som behövde lägenheten.

Obehagligt på lägenhetsvisningarna

Räddningen fanns på Blocket. Som nybakad Chalmersstudent med fast inkomst i sikte fick hon många svar på sin annons. Penny åkte runt stan för att titta på lägenheter, alltid i sällskap med någon vän. Vissa situationer kunde bli riktigt obehagliga, berättar hon.

– En kille i Majorna hade redan ett utskrivet kontrakt när jag kom dit. Han ville tvinga mig att skriva på där på plats, och betala en månads deposition i förväg. Han sa att det var många som ville ha lägenheten, att det var ett attraktivt område. Jag sa nej. Då prutade han ner depositionen till 1 000 kronor, och till slut till 200.

Till slut föll valet på en lägenhet i en av stadens förorter. Den framstod som det minst dåliga alternativet, Penny hade bråttom och förstahandshyresgästen gav ett gott intryck.

– Tiden höll på att rinna ut. Han verkade seriös. Lägenheten såg fin ut. Och kontraktet såg bättre ut än de andra. Mina vänner sa att det är ett sådant man använder här.

Den första tiden flöt på bra. Penny bodde ensam i den möblerade lägenheten, använde ett av rummen som sitt eget och betalade 11 900 kronor i månaden via swish. Det funkade eftersom hon hade jobb. Uthyraren själv befann sig utomlands.

– Jag visste inte vad han betalade. Men som ny i Sverige vet man ju hur svårt det är att hitta lägenhet. Det är nästan omöjligt.

Annons

En bit in på det nya året försvann elen. Räkningarna var inte betalda, visade det sig. Medan fakturorna reddes ut och elen kopplades på igen fick Penny bo på hotell i två nätter. Mannen hon hyrde av stod för notan.

– Då trodde jag fortfarande att okej, han är bra.

Men den där våren tätnade orosmolnen.

– Plötsligt började han be om hyra i förskott. Han sa att han var i Thailand och att något hade hänt med hans kort. 5 000 kronor tror jag det var. Jag gjorde det en gång. Men så hände det igen. Det verkade inte rimligt.

Fick inte öppna dörren

Mannen började nu även uppmana Penny att hålla låg profil hemma i trappuppgången.

– Han sa att jag inte fick prata med någon i huset. Och om någon knackade på fick jag inte öppna. Men jag bodde ju där!

Och så var det alla de där breven från Kronofogden.

– Han bad mig öppna dem och ta bild åt honom. Kanske trodde han att jag var så dum, att jag inte kunde svenska, att jag inte skulle förstå.

Det var hoten om utmätning som till slut fick Penny att agera.

– Jag måste gå och prata med någon nu. Annars tar de mina saker.

Hon började med att ringa hyresvärden, ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg. Frågade om de visste att hon bodde där, och om det verkligen var rätt att hon skulle betala de 12 300 kronor som hennes hyra sedermera hade höjts till.

Värden reagerade omedelbart. Andrahandsuthyrningen hade varit godkänd den första tiden, men nu fanns det inte längre något tillstånd. Penny uppmanades att flytta ut direkt. Hon fick samtidigt veta att den verkliga hyran var betydligt lägre än vad hon swishat – bara drygt 6 700 kronor per månad.

Efter tips från hyresvärden kontaktade Penny Hyresgästföreningen för att få hjälp. Hon läste lagtext, och tog hjälp av kolleger på jobbet. Och hon kämpade mot rädslan.

– Jag kan ju inte systemet. Jag har aldrig varit i domstol, eller dragit dit någon. Tänk om han blir väldigt arg, tänk om han kommer efter mig?

Oron fick Penny att ringa polisen. Hon ville att de skulle veta att hon kanske skulle råka illa ut.

– Han hade nyckel till lägenheten. Han kunde komma in när som helst.

Annons
Vägrar betala tillbaka

Ändå var det något som fick Penny att gå vidare.

– Jag tror att han gjorde mig förbannad. Jag blev så arg. Jag som mist allt måste ut omedelbart. Men han, som brutit mot lagen, får bo kvar i evighet. Det är inte rätt.

I september 2019 flyttade Penny ut, samtidigt som hon lämnade in sina papper till hyresnämnden. Då var det bara några veckor kvar tills lagen skulle bli tuffare mot just den här sortens ockerhyror och svartuthyrning.

Numera kan förstahandshyresgäster som tar ut överhyra eller hyr ut i andra hand utan lov mista sin lägenhet, utan förvarning. Den som kombinerar både överhyra och svartuthyrning tar en ännu större risk – här är straffet numera böter eller fängelse i upp till två år.

Våren 2020 blev Penny i alla fall en av dem som fick rätt i hyresnämnden. Beslutet tvingar mannen som tagit ut ockerhyran att betala tillbaka närmare 53 000 kronor, plus ränta. Någon egen förklaring gav han aldrig. Han hörde inte av sig till hyresnämnden, och dök heller inte upp vid det avgörande sammanträdet.

Däremot har han i efterhand hört av sig till Penny. Han är arg, säger hon.

– Han har skickat en massa sms: ”Du kommer inte att få tillbaka dina pengar.” Jag frågade domstolen hur jag skulle få tillbaka pengarna. De sa att jag måste kontakta Kronofogden. Jag tror inte att jag kommer att få något tillbaka. Det är uppe i 60 000 nu. Men när jag stämde honom visste jag ju redan att han hade skulder. Jag gjorde det inte för pengarna. Jag vill inte att han ska bråka med andra.

Många vänner i samma situation

Att ta fajten har kostat på. Pennys mamma har varit orolig hemma i Thailand, och bett henne avstå.

– Ja, jag är rädd. Men jag vill inte att han ska göra så här mot andra. Jag tror att många är rädda, särskilt när man inte är från Sverige. Det är svårt att vara modig. Men jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt. Inte ens svenskar vet om den här lagen. Att man inte kan begära mer än vanliga hyran, och max 15 procent extra för möbler. Många vänner till mig betalar 6 000–7 000 för ett rum. Jag frågar om de vet vad uthyraren betalar i hyra, de kanske står för 80 procent av hyran? Men de har inget val.

Förra året slog hyresnämnden fast att mannen som tagit ut ockerhyra ska tvingas betala tillbaka närmare 53 000 kronor till Penny, plus ränta.
Förra året slog hyresnämnden fast att mannen som tagit ut ockerhyra ska tvingas betala tillbaka närmare 53 000 kronor till Penny, plus ränta.

Numera har Penny fått förstahandskontrakt på en lägenhet via den privata bostadskön HomeQ. Hon gör gärna reklam för Sverige för sina internationella vänner, men konstaterar att bostadssituationen är det absolut värsta med hennes nya land.

– Allt är bra, utom vädret och lägenheter. Förbered dig på att du måste flytta mycket. Oftast får du ju bara bo ett år i taget. Och om du får bo kvar så försöker killen eller tjejen troligen lura dig.

Sverige skickar dubbla signaler när vi ropar efter högutbildad, internationell arbetskraft, tycker hon.

– Det är bra, men var ska vi bo? Det borde regeringen tänka på om de vill ha kompetent folk till Sverige. Jag har bott i Indien, varit i Kina och USA. Men jag har aldrig upplevt sådana här problem med att hitta någonstans att bo. Allt är fint här, förutom den här delen.

Fakta: Detta gäller för överhyra
  • Andrahandshyra ska vara skälig.
  • Överhyra ska återbetalas. Det spelar ingen roll om ni avtalat om en högre hyra.
  • Den som tar ut överhyra kan bli uppsagd utan förvarning. Detta sedan lagen skärptes 1 oktober 2019.
  • Om andrahandsuthyrningen dessutom sker svart, alltså utan hyresvärdens godkännande, riskerar uthyraren böter eller fängelse i upp till två år.
Läs också Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.