Annons

Kommun backar på åtgärder mot hotellifiering: ”Vi kan inte med 100 procents säkerhet påvisa hotellverksamhet”

Mariestad Det blir ingen sanktionsavgift mot hotellifiering för Brodderud i Mariestad. Kommunen backar i brist på bevis. Men på Hyresgästföreningen är man kritisk: "Vi kommer utreda vidare", säger förhandlingsjurist Ludvig Möller.
Kommunen backar gällande åtgärder mot hotellifiering av Brodderud i Mariestad. Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, är kritisk.
Foto: Anders Lundqvist / Alice Winroth
Kommunen backar gällande åtgärder mot hotellifiering av Brodderud i Mariestad. Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, är kritisk.

– Vi kan inte påvisa att Brodderud Apartments faller inom definitionen för tillfällig vistelse som kräver lov för ändrad användning, säger byggnadsinspektör John Skog, som nu avslutar ärendet.

Förra hösten slog hyresgäster i Gamla stan i Mariestad larm om att det pågick så kallad hotellifiering i deras hyreshus. De boende, som hyr av Brodderud Fastigheter, kände sig otrygga. De berättade om okända människor med resväskor som ständigt dök upp i husen och om tvister i tvättstugan när tillfälliga gäster fick för sig att tvätta på deras tvättider.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Efter att både Hem & Hyra och Mariestads Tidningen rapporterat om situationen bestämde sig tjänstemännen vid Mariestads kommun för att starta en utredning. Det är nämligen olika bestämmelser som gäller för den som vill driva hotell respektive hyreshus.

Föreslog sanktionsavgift

Som bevis använde tjänstemännen bilder på lägenheter som Brodderud själv lagt upp på bokningssidor som Booking.com. När utredningen var klar föreslog tjänstemännen att Brodderud skulle betala en sanktionsavgift på 183 360 kronor för olovlig hotellverksamhet. Men när förslaget hamnade på politikernas bord blev det återremiss och krav på vidare utredning.

Nu är den gjord och det blir inga åtgärder mot Brodderud. Ärendet avslutas.

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Så här förklarar byggnadsinspektör John Skog varför:

– Vi kan inte med 100 procents säkerhet säga att det pågår hotellverksamhet i fastigheter som är avsedda för permanent boende.

Annons

Vad har hänt sedan i våras, när ni ansåg att Brodderud bedrev olovlig hotellverksamhet och krävde sanktionsavgift?

Läs ocksåFlyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"En tvådelad bild. Den vänstra är en närbild på en golvmopp på ett golv. Den högra är en bild på en liten familj, en kvinna med bakåtstruket hår i blond hästsvans till vänster, en liten pojke cirka ett år i mitten med vit skjorta och svart fluga, och en man till höger med svart hår.

– Fastighetsägaren har kommit in med mer information. Han har kunnat visa att lägenheterna hyrs ut under längre perioder till företag och deras arbetare, vilket är okej. Och menar att lägenhetsbilderna på olika bokningssajter bara har marknadsföringssyfte och alltså inte visar de faktiska lägenheterna, säger John Skog.

Enligt John Skog skulle det krävas åtgärder som ligger utanför den kommunala förvaltningens ansvarsområde för att ytterligare undersöka en eventuell hotellifiering hos Brodderud.

– Tyvärr är de lite tanigt med prejudicerande beslut i de här frågorna. Gränsen mellan vad som är okej när det gäller att hyra ut lägenheter till företag på kort och längre tid är inte jättetydlig, säger han.

Hyresgästföreningen fortsätter utreda

På Hyresgästföreningen är man kritisk.

– Vi kommer granska Mariestads kommuns beslut och utreda i vilken omfattning hotellverksamhet fortsatt bedrivs på aktuella fastigheter. Det viktigaste är att berörda hyresgäster inte kommer i kläm eller på annat sätt påverkas negativt av verksamheten, säger Ludvig Möller, förhandlingsjurist.

Annons

Hyresgästföreningen anser att hotellifiering är en ”grå hyresmarknad” som inte är i linje med lagens syfte. Det kan handla om att hotellverksamheten gör befintliga hyresgäster otrygga, att den driver upp hyrorna eller strider mot gällande detaljplan. Att fastighetsägaren saknar rätt bygglov, eller att fastighetsägaren låtit bli att söka polistillstånd för att driva hotell.

Fatima Hamdi har försökt få stopp på hotellifieringen både genom att uppmärksamma den politiskt och genom Hyresgästföreningen.
Hyresgästen Fatima Hamdi är kritisk till kommunens beslut att inte vidta åtgärder mot det som hon upplever som hotellifiering av hyreshuset hon bor i.

Även Fatima Hamdi, en av hyresgästerna som slog larm om hotellifieringen, är kritisk. Hon menar att hotellverksamheten i hyreshusen fortgår och hoppas att Hyresgästföreningen kommer att ingripa.

– Jag hoppas verkligen att Hyresgästföreningen går vidare med det här, säger hon.

Hem & Hyra har försökt nå Brodderuds ägare Lars Runberg via telefon och mejl för en kommentar. Han har inte återkommit.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.