Kommun tar strid – modulbolag krävs på 3,7 miljoner
Historien om modulhistorien i Jordbro verkar aldrig ta slut. Det startade med att Haninge kommun betalade 3,7 miljoner i hyra till företaget Bo Cash men aldrig fick några bostäder. Därefter har kommunen anklagats för att ha upphandlat modulbostäderna i strid mot lagen om offentlig upphandling och stämts på 20 miljoner.
Nu meddelar Meeri Wasberg, (S), kommunstyrelsen ordföranden i Haninge kommun att de har tröttnat på att modulbolaget inte levererat några bostäder.
– De har haft lång tid på sig och vi ser inte att de kommer att lösa det här. Vi har fått nog, vårt tålamod är slut, säger hon.
Kommunen vill nu säga upp avtalen de tecknat med bolaget Bo Cash. Det första är ett hyresavtal där kommunen ska betala 4,4 miljoner kronor per år i hyra för modulbostäder fram till 2027.
Det andra avtalet är ett arrendeavtal som innebär att Bo Cash ska betala 30 000 kronor per år till kommunen för avtalet som gäller till 2027.
För att komplicera saken ytterligare så överlät Bo Cash avtalen på företaget Bäverdammen Fastighet & Förvaltning AB i januari 2019. Bo Cash å sin sida har bytt namn. Men överlåtelser och namnbyten förändrar ingenting. Den ledande personen är den samma i alla bolagen. Bolagens skulder till bland annat skatteverket, Haninge Kommun, Vattenfall, Ramirent och byggbolag uppgår till miljonbelopp.
Men går avtalen att säga upp bara så där?
– Hyresavtalet borde inte vara några problem eftersom de inte har levererat några bostäder. Och om hyresavtalet inte uppfyllts så borde det finnas goda förutsättningar att även komma överens om att häva arrendeavtalet också.
Ni har betalt 3,7 miljoner till Bo Cash utan att få några bostäder, hur agerar ni där?
– Vi har en fordran på dem och skickar en faktura till dem på minst 3,7 miljoner kronor. Betalar de inte får vi gå till Kronofogden. Vi har haft merkostnader på grund av det här men vi har inte tagit ställning till om vi ska kräva in även de pengarna nu, säger hon.
Vad är din förklaring att det här kunde hända ?
– Det började 2016 när kommunen var tvungen att få fram bostäder på kort tid. Bostäderna skulle användas till bland annat nyanlända och ungdomar. Sedan har de inte levererat några bostäder, trots att det i ett senare skede betalades en förskottshyra för att de skulle komma igång.
Personen bakom bolaget har varit inblandade i flera konkurser och har många betalningsanmärkningar. Med facit i hand, vad borde ni gjort annorlunda?
– Jag uppfattar att förvaltningen följde gällande rutiner men med facit i hand borde personen kollats upp noggrannare än vad som gjordes. En lärdom är väl att även om man har bråttom så bör man skaffa sig ett bra underlag. Vi ska se över rutinerna, säger hon.
Vad har hela historien kostat kommunen?
– Det vet jag inte.
Hur mycket mer räknar ni med att det kommer att kosta att till exempel avsluta avtal i förtid?
– Ingenting, tvärtom ska vi kräva minst 3,7 miljoner kronor av dem, de har en skuld till oss, säger hon.
Har ni börjat förhandla med Bo Cash /Bäverdammen Fastighets AB?
– Vi har meddelat dem att vi vill säga upp avtalen men inte träffat dem än, säger hon.
Om ni får tillbaka marken, vad ska den användas till?
– Vi vet inte än men det finns behov av både skola och förskola och föreningslokaler.
Ni har blivit stämda på 20 miljoner kronor av ett företag som hävdar att ni brutit mot lagen om offentlig upphandling i samband med att ni beställde modulhusen, kommentar?
– Det är rimligt att pröva om vi gjort fel men jag är inte orolig.
Hem & Hyra har försökt att nå personen bakom Bo Cash och Bäverdammen Fastighet & Förvaltning AB utan att lyckas.