Annons

Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: ”Led i vårt trygghetsskapande arbete”

Uddevalla Snart kan hyresgästerna hos Uddevallahem stöta på narkotikahunden Loka i tvättstugan. "Slumpvisa stickprov ska förebygga narkotikan i våra fastigheter", säger vd:n Thomas Aebeloe. På Hyresgästföreningen ser man risker med satsningen: "Kan bli stigmatiserande", säger förbundsjurist Roger Höög.
Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.
Foto: Kajsa Wedberg
Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

Labradoren Loka gillar att jobba. Med sin känsliga nos är hon en fena på att lukta sig fram till minsta spår av cannabis, hasch, amfetamin och annan narkotika.

– 30 till 45 minuter i orkar hon hålla fokus och energi uppe. Sedan behöver hon vila och dricka innan hon kan göra ett nytt sök.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Narkotikahunden Loka.
Loka är en av sex narkotikahundar i företaget Dog Securitys hundstall.

Det säger hundföraren Magnus Johansson på Uddevallahems presentation av sin senaste trygghetssatsning: Sök med narkotikahund i bostadsområdena.

Magnus Johansson driver företaget Dog Security som erbjuder sök av narkotikahund i företagslokaler, krogmiljö och nu även i Uddevallahems hyresområden.

– Trygghetsfrågorna har varit högt prioriterade sedan vår majoritet tog över styret för kommunen och Uddevallahem. Den här satsningen är en del av det arbetet, säger bostadsstiftelsens ordförande David Sahlsten (KD).

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"
Uddevallahems vd Thomas Aebeloe och ordförande David Sahlsten (KD).
Målet med de patrullerande narkotikahundar är att öka tryggheten för hyresgästerna säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe och ordförande David Sahlsten (KD).

Sedan tidigare samarbetar Uddevallahem och polisen enligt metoden Trygga trappan. Ett arbetssätt som innebär att hyresvärden ger polisen möjlighet att avhysa obehöriga från trappuppgångarna. Samt att polisen har befogenhet att genast rapportera de inblandade för olaga intrång. Nu ska tryggheten öka ytterligare med patrullerande narkotikahundar.

Testperiod

Skyltar som talar om att narkotikahundar kan förekomma ska sättas upp i trapphusen. Och från och med den 16:e september blir det två hundsök i veckan under tre månader framåt. Ett söktillfälle kostar cirka 5 500 kronor, vilket ger en månadskostnad på omkring 40 000 kronor.

Annons

– Sedan får vi utvärdera och ta beslut om eventuell fortsättning, säger vd Thomas Aebeloe.

Läs ocksåHotas av vräkning efter upprepade attacker - grannar blev misshandlade: ”Jag förväntade mig döden”Misshandlade grannar
Labradortiken Loka, 2,5 år, är en av narkotikahundarna som ska söka igenom Uddevallahems hyresområden.
Labradortiken Loka, 2,5 år, är en av narkotikahundarna som ska söka igenom Uddevallahems hyresområden.

Enligt Thomas Aebeloe är det inte är någon speciell händelse som lett fram till satsningen. Men han poängterar att hyresgästerna själva rankar just trygghet högt när de tillfrågas om vad som är viktigt i deras boende.

Hundsöken ska ske slumpmässigt samtliga hyresområden och endast i fastigheternas yttre miljöer och allmänna utrymmen som trapphus, källargångar och tvättstugor.

– Vi kommer aldrig att låta hundarna söka inne i lägenheter eller på personer, säger Thomas Aebeloe.

Vad händer om eller när en narkotikahund markerar att den hittat narkotika?

– Då rapporterar vi det till polisen och låter dem göra sitt jobb. Vi är inte ute efter att det ska springa runt något livgarde utan vill framförallt att detta ska verka brottsförebyggande, säger Thomas Aebeloe

Annons

– Vi tror att själva vetskapen om att det kommer att göras hundsök ute i fastigheterna får de som funderat på att hantera narkotika där att låta bli, säger David Sahlsten.

Hyresgästföreningen kritisk

På Hyresgästföreningen har man både ris och ros att utdela till Uddevallahems initiativ. Förbundsjurist Roger Höög säger att Hyresgästföreningen välkomnar åtgärder som syftar till att öka hyresgästernas trygghet. Men han ser samtidigt problem med att hyresvärdar städslar privata säkerhetsbolag för att patrullera sina hyresområden med narkotikahundar.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög har både postivt och negativt att säga om Uddevallahems satsning på narkotikahundar.

– Risken är att det blir ett stigma att bo i hyresrätt. Att man skickar signaler om att det är extra farligt och otryggt just där. Narkotikahandeln sker ju överallt i samhället även i villa- och bostadsrättsområden, säger Roger Höög.

Roger Höög menar att det redan finns myndigheter som ansvarar för rättsordningen och att fastighetsägare varken är poliser eller narkotikaspanare.

– En hyresvärd har ingen annan inkomst än hyresgästernas hyror. Frågan är om det är till sånt här pengarna ska gå. Eller om det blir en slags dubbelbeskattning där hyresgästerna får betala om igen för sin säkerhet och trygghet, säger han.

Läs också Experternas tips - så kan du göra om grannen drabbas av psykisk ohälsa Vräkning av kriminella bröder kostade över en miljon – hyresgästerna står för notan Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.