Annons

Kommunala bostadsbolag följer inte lagen

Nyheter Det står illa till med öppenheten i kommunala bostadsbolag. När privatpersoner mejlar och ber om offentliga uppgifter får de ofta nobben. Det visar en granskning av Sveriges Radio.

I Sverige har vi laglig rätt att ta del av allmänna och offentliga uppgifter enligt den så kallade offentlighetsprincipen. Och det oavsett vem som ställer frågan. Om du som privatperson vill veta hur hög lön det kommunala bostadsbolagets vd har ska du få svar skyndsamt och utan följdfrågor om varför du vill veta det. Men när Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot kontrollerade hur det står till med öppenheten i våra kommunala bostadsbolag blev resultatet nedslående.

Ekot mejlade kommunala bostadsbolag runt om i landet, med en påhittad privatperson som avsändare. De bad att få besked om lön, samt personakt med anställningsvillkor, för bolagens vd.

Läs ocksåBevakningskameror: Du kan få en bild på dig själv – så går du tillväga

Långt ifrån alla valde att svara eller lämna ut uppgifterna. Värst var det med personakterna. Över hälften av de tillfrågade nekade eller struntade i att svara.

En vd på ett bostadsbolag i Västmanland hänvisade till sekretess och svarade den påhittade privatpersonen med en paragrafharang. Men personalakter är offentliga handlingar och ska lämnas ut. Det kan visserligen förekomma sjukjournaler eller liknande i en akt, och de delarna behöver inte redovisas , men det betyder inte att bolaget har rätt att sekretessbelägga hela akten. I stället får de då snällt stryka över de delar som inte är offentliga och skicka resten i läsbart skick. 

Annons

När det gäller löneuppgifter var bolagen något mer tillmötesgående. Drygt sex av tio bolag svarade inom en vecka. Men mer än var tredje lät bli.

Läs ocksåMKB skärper rutiner efter anmälan om legitimationstvång

En vd på ett bostadsbolag i Skåne nekade privatpersonen uppgiften och hänvisade i stället till Hem & Hyra och de kartläggningar som vi har gjort av vd-löner vid flera tillfällen. Men det visade sig att länken som vd:n skickade leder till en artikel där en helt annan persons lön står redovisad. 

I Ekots nyhetssändning där granskningen redovisades intervjuas justitieombudsmannen Stefan Holgersson som tycker att kommunernas beteende är allvarligt.

Annons

– Det är bekymmersamt. Man ska möjliggöra en insyn. Är man väldigt hemlig, undviker att svara och inte uppfyller lagstiftningens krav då påverkar det enligt min bedömning förtroendet för myndigheterna, sade JO.

Läs ocksåStrömstadsbyggen vägrar lämna ut handling

I Ekots granskning tillfrågades totalt 268 kommunala bostadsbolag. 

Läs också Vänsterpartiet kritiska till begränsad insyn Ny lag inget skäl för sekretess

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.