Annons

Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död

Göteborg Syskonen förlorade sin mamma i cancer. Sedan ville det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder vräka dem, trots att hyran var betald. "Först förlorade vi mamma, nu vill de ta mina småsyskons hem", säger storasyster Diana. Men när Hem & Hyra börjar ställa frågor svänger plötsligt värden.
Foto: Josephine Freje
Mamman vårdades och dog i lägenheten som syskonen kämpat för att behålla. "Allt här hemma påminner om henne, hon älskade det röda kaklet här i köket. Att förlora lägenheten hade varit som att hon dör en gång till", säger Diana

På köksbordet ligger papper från kommunala Gårdstensbostäder – vräkning på grund av ”olovlig andrahandsuthyrning”. Men när hyresvärden skickade brevet hade hyresgästen varit död sedan flera månader.

I fyrarummaren bor hennes barn, Tina 19 år och hennes lillebror 16 år. Även resten av den stora familjen på nio syskon brukar umgås här och sova över när de är på besök.

Läs ocksåBarnvräkningar kvar på samma nivå

– Jag blev både ledsen och arg när vi fick brevet, hur kan en som är död hyra ut svart till sina egna barn? Vi har bott här hela tiden med mamma, säger Tina.

I köket sitter hennes storasystrar, Hamide och Diana, som fått kämpa för att de yngsta inte ska behöva flytta från lägenheten.

– Alla minnen av mamma finns här, det var här hon vårdades och dog. Vi förstår verkligen inte hur Gårdstensbostäder kan vara så hjärtlösa, säger Hamide.

Läs ocksåFå har rutiner mot barnvräkningar

Mamman blev plötsligt svårt sjuk i en ovanlig cancerform  – hon dog  i februari 2021.

– Sjukdomen åt upp henne inifrån. Hon gick från en frisk arbetande kvinna till dödssjuk på fem månader. Vi såg hur hon tynade bort. Det var mellan dessa väggar vi grät, skrattade och tröstade varandra, säger Diana.

De äldre syskonen berättar att de inte fått tid att sörja, de har försökt ta hand om de yngre och samtidigt har hotet från Gårdstensbostäder hängt över dem. Tillsammans har de nio syskon sett till att hyran är betalad sedan mamman gick bort. En hyra kom in sent kort efter dödsfallet, men är sedan länge betald.

Läs ocksåExperimentet Gårdsten - framgång eller intrång?

– Vi tar hand om varandra i familjen, det handlar inte om att vi är rädda att hamna på gatan. Det som gör ont är att Gårdstensbostäder skickar uppsägning och kräver att vi ska lämna mammas lägenhet där vi har alla minnen. Jag önskar att Gårdstensbostäder försöker hitta en lösning tillsammans med oss, men de har bara upprepat att lägenheten är uppsagd, säger Tina.

När Hem & Hyra första gången träffar familjen i januari har Gårdstensbostäder sagt nej till lösningar, såsom förlikning, istället har de hänvisat till att ärendet ska avgöras i hyresnämnden.

Bor i döda mammans rum

– Vi är i sorg, jag bor själv hos Gårdstensbostäder en bit bort och när jag en gång var sen med hyran fick jag en påminnelse där de sa att de förstod hur det kan vara i pandemitider. Alla jobbar, alla betalar hyran – men då det gäller mammas lägenhet har de varit stenhårda direkt, säger Hamide.

Tina visar in i mammans rum, som hon nu bor i. I skåpen är mammans kläder kvar, hon har inte orken att slänga och gå igenom allt inför en flytt.

Tina, 19 år, bor i sin döda mammas rum. ”Jag brukar sitta här vid fönstret som hon gjorde, jag kommer inte klara att flytta”.

 

– Jag har inte ändrat något, bara satt in ett sminkbord. Att flytta hade varit som att förlora henne en gång till, säger Tina.

Varje dag sitter hon på sängen och tittar ut genom fönstret.

– Det var så mamma brukade göra, hon hade väldigt ont på slutet men hon älskade att sitta här vid fönstret. När jag gör det känns hon nära, säger Tina som jobbar extra och pluggar på gymnasiet.

Annons
Erbjudandet: bo på socialens bekostnad

Socialtjänsten i Gårdsten har erbjudit Tina en etta. Lillebrodern skulle i så fall få bo hos de äldre syskonen.

– Jag klarar inte att bo själv, jag gör verkligen inte det. Jag behöver vara här, bland mammas saker och lukter, säger Tina.

– Vi har försökt förklara för Gårdstensbostäder att det handlar om att detta är mammas lägenhet, vi kan ju betala hyran. Att riva upp allt och lämna stället där mamma dog är vi inte redo för, säger Diana.

Storasystrarna Hamide och Diana har haft stor oro sina småsyskon i åtta månader nu, sedan brevet om uppsägning damp ner i brevlådan. Även deras pappa och närmsta farbror är sedan några år tillbaka döda, så syskonen har bara varandra. Hamide och Diana har också erbjudit sig att säga upp sina egna lägenheter och ta över som förstahandshyresgäst, men Gårdstensbostäder säger det är för sent då bolaget redan sagt upp kontraktet.

–  Både Tina och vår lillebror har sagt de vill sluta skolan för att kunna jobba och betala hyran själva, men där har vi satt ner foten. Vi kan utan problem betala hyran, men Gårdstensbostäder vägrar, säger Diana.

Vill inte göra undantag

Sara Bäckström är uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder och den som varit ansvarig för att försöka vräka barnen till den avlidna hyresgästen. När Hem & Hyra kontaktar henne är beskeden först mycket bestämda.

Kan ni inte göra ett undantag med tanke på att det handlar om barn som förlorat sin mamma och är i sorg?

Sara Bäckström, Gårdstensbostäder

– Nej, vi försökte lösa det de första månaderna men de var omöjliga att få kontakt med. Vi försökte nästan ett halvår, nu är lägenheten uppsagd och vi får se vad hyresnämnden säger. [Reds.anm: Uppsägningen gjordes cirka fyra månader efter mammans död.]

Ni är ett kommunalt bolag, på vilket sätt hjälper det att slänga ut en 19-åring och 16-åring som förlorat sin mamma? De kommer ju oavsett att bli kommunens ansvar? 

– Ja, det är möjligt att de blir. Men vi nöjer oss inte skäligen med en så ung hyresgäst. Jag kan inte uttala mig om hur det ser ut i det här fallet då jag inte känner till inkomsterna och hur dess fördelning ser ut. Rent generellt kan CSN godkännas som inkomst, medan bara en mindre del av hyran får betalas med försörjningsstöd.

Det handlar ju om en överlåtelse efter ett dödsfall och de äldre syskonen betalar hyran och vill gå i borgen. Kan ni inte göra ett undantag? 

– Nej vi accepterar aldrig borgenärer. Det här är ett ovanligt fall, det brukar vara vuxna som tar över efter ett dödsbo, säger Sara Bäckström.

Gårdstensbostäder betonar också att de har ett stort behov av fyrarummare i Gårdsten och att det inte är rimligt att två tonåringar ska bo där på egen hand.

Håller inte med

– Det här ju vår samlingspunkt, vår trygghet för hela familjen. Det är här vi minns mamma, umgås, äter. Ibland sover andra syskon över och våra barn, vi har behov av den här lägenheten, säger Diana, och de andra syskonen runt köksbordet instämmer.

Att Gårdstensbostäder har haft svårt att nå familjen håller de inte heller med om.

– De har ju kontor tvärs över gården, de hade kunnat komma när som helst. Enda gången jag vet att de varit här så stod jag i duschen, jag hann inte till dörren, säger Tina.

Annons

Hon betonar att flera av syskonen jobbar natt, vilket de också förklarat för Gårdstensbostäder, som har deras mejladresser och telefonnummer.

Kajsa Widbom Lundin, jurist hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Kajsa Widbom Lundin, jurist hos Hyresgästföreningen Västra Sverige. ”Gårdstensbostäder skapar ett problem helt i onödan”.

Till sin hjälp har syskonen hyresgästföreningens jurist Kajsa Widbom Lundin.

– Det är jättesorgligt att unga människor först ska förlora sin mamma och sedan sitt hem. Gårdstensbostäder skapar ett problem helt i onödan, då det blir stora kostnader för samhället om barnen blir uppsagda och ytterst blir det någon annan del av kommunen som får bekosta det. Man borde kunna förvänta sig mer av ett allmännyttigt bolag som Gårdstensbostäder, säger Kajsa Widbom Lundin.

Kraven för överlåtelse är att man ska ha bott tillsammans med den anhöriga som har dött.

– Jag menar att syskonen har laglig rätt att ta över kontraktet. Jag hoppas att Gårdstensbostäder ska gå med på en lösning så att syskonen får bo kvar. Det handlar ju om skötsamma ungdomar och en familj som betalar hyran, säger Kajsa Widbom Lundin.

I köket i Gårdsten är det som tiden har stannat. Tina pekar ner mot innergården.

– Mamma älskade att sitta där ute, varje bänk och träd är ett minne av henne. Jag kommer inte klara att flytta.

Plötsligt händer det

Men tre dagar efter att Hem & Hyra har mejlat Gårdstensbostäder händer något. Gårdstensbostäder tvärvänder, nu är det plötsligt fullt möjligt att hitta en lösning. Det blir en förlikning efter kontakt med hyresrådet från hyresnämnden, där ett av de äldre syskonen får säga upp sin lägenhet och ta över mammans lägenhet. Dessutom får 19-åriga Tina förtur på en mindre lägenhet i Gårdsten när hon tar studenten.

En förlikning har dock syskonen och Hyresgästföreningen försökt erbjuda sedan 1 september 2021 – utan gehör.

– Hela situationen har varit fruktansvärd för familjen, det är såklart tråkigt att det behöver gå så lång tid innan en gemensam lösning kan nås. Jag är dock glad att Gårdstensbostäder ändrat sig, säger juristen Kajsa Widbom Lundin.

Storasyster Hamide berättar att syskonen nu för första gången på länge känner sig lättade. I går den 24:e februari gick tidsfristen ut för Gårdstensbostäder att överklaga förlikningen.

– Nu får mina småsyskon bo kvar i lägenheten, det känns väldigt bra. Samtidigt har Gårdstensbostäder utsatt oss för stress och oro under lång tid helt i onödan. Vi önskar att det inte skulle krävas att vi pratar med media och jurister för att de ska ändra sig, säger Hamide.

Hon vill dock betona att huschefen på Gårdstensbostäder har varit en riktig klippa genom krisen.

– Han har ett stort hjärta och har hjälpt oss fixa och måla om barnets rum, det betyder mycket att i alla fall någon från Gårdstensbostäder har visat empati, säger Hamide.

Fakta: Detta har hänt

Februari 2021:

Mamman dör i cancer, i lägenheten bor två av hennes barn: Tina 19 år och hennes lillebror på 16 år.

10 juni 2021: 

Gårdstensbostäder skickar upppsägningsbrev till syskonen. De får tre månader på sig att flytta.

16 juni 2021:

Gårdstensbostäder hävdar i ett brev adresserat till den döda mamman att hon hyr ut sin lägenhet olovligen i andra hand till sina barn.

30 september 2021:

Sista datum då Gårdstensbostäder kräver att syskonen ska ha tömt lägenheten och lämnat in sina nycklar. Hyresgästföreningen har föreslagit en förlikning i en månads tid, men Gårdstensbostäder är inte intresserade.

21 januari 2022:

Hem och Hyra intervjuar Gårdstensbostäders Sara Bäckström, som säger att det inte finns någon lösning och att ärendet ska avgöras i hyresnämnden den 31 januari.

26 januari 2022:

Gårdstensbostäder ändrar sig efter att hyresrådet från hyresnämnden ringt och frågat om de inte kan förlikas istället. Fallet skulle upp i hyresnämnden tre arbetsdagar senare.

1 februari 2022:

Förlikningen skrivs på. Den innebär att en av storasystrarna får säga upp sin lägenhet och ta över den döda mammans lägenhet – så som de föreslagit från start.

24 februari 2022:

Tiden för Gårdstensbostäder att ändra sig eller överklaga förlikningen har gått ut. Syskonen får bo kvar i lägenheten.

 

Läs också Ministern om att barnvräkningarna ökar: "Oerhört allvarligt" Forskaren: ”Krävs lagändringar för att stoppa barnvräkningar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.