Kommunalt bostadsbolag lämnade 12 hyresrätter till exfru och anställdas barn
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Haninge Bostäders styrelse den 28 oktober fick signaler om att en lägenhet skulle ha förmedlats på ett oriktigt sätt. Styrelsen svarade med att anlita Mannheimer Swartling och Ernst & Young för att utreda om hyreskontrakt har delats ut till Haninge Bostäders anställda och deras närstående under åren 2013-2016.
Utredningen är nu klar och visar att tolv lägenheter som egentligen skulle gått till de 35 000 som står i bostadskön i stället gått till anställda i bolaget och deras närstående, som anställdas barn, en svärmor och en exfru. Niclas Lindberg, ordförande i Haninge Bostäder, säger att det som har hänt är frukten av en osund kultur i bolaget som har gått ända upp till vd:n i bolaget.
– Tolv lägenheter som inte lagts till de som står i bostadskön är tolv för många. Det här skadar förtroendet för Haninge Bostäder, säger han.
En konsekvens av utredningen är att en hyresadministratör och en administratör som varit inblandade i förmedlingen av lägenheter har fått varsin varning. Hyresadministratören har också fått andra arbetsuppgifter.
Den tidigare vd:n Christoph Vejde, riskerar nu att bli av med en del av sin uppsägningslön. Enligt hans avtal har han 18 månaders uppsägningstid då han har rätt till full lön.
– Eftersom vi anser att han agerat på ett sätt som varit skadligt för bolaget är vi inte intresserade av att betala uppsägningslön till honom. Vi kommer att kalla honom till överläggningar om hans avtal, säger han.
Eftersom hyresavtalen för de förmedlade lägenheterna har skrivits på av bolagets personal, så är de juridiskt bindande och går inte att säga upp.
Revisorer på Ernst & Young har föreslagit en rad förändringar för att det som hänt inte ska upprepas. Bolagets styrelse håller nu på att införa förändringar som till exempel krav på tydligare dokumentation om vem som fått en lägenhet och hur många köpoäng personen haft.
Hem & Hyra har försökt nå Christoph Vejde för en kommentar utan att lyckas. I utredningen hävdar den tidigare vd:n att han inte känner till sex av de tolv närståendekontrakten och att det i fyra fall varit i Haninge Bostäders intresse att ordna fram bostäderna.