Kommunalt bostadsbolag till salu?
Kommunalrådet i Sunne i Värmland är pappa till förslaget att sälja ut hela Sunne bostads AB och dess cirka 600 lägenheter till en privat hyresvärd.
Anledningen är att bolaget under en längre tid brottats med dålig ekonomi och låg soliditet.
– Det här var ett sätt att ställa saker på sin spets. Det är viktigt både för kommunen och för bolaget eftersom diskuterat den dåliga ekonomin under flera år, säger Ola Persson (C) som är kommunalråd i Sunne.
Det var i höstas som kommunchefen gavs i uppdrag att göra en utredning om en eventuell försäljning. Den här veckan ska kommunstyrelsen sitta i konferens under två dagar för att diskutera bland annat hur man vill göra med bolaget. Och beslutet kommer att fattas i slutet av februari.
– Vi har saggat bolagets dåliga ekonomi fram och tillbaka i fyra år. Jag lägger ingen prestige i det här förslaget om att sälja ut. Det är inget förslag utan mer en öppen fråga och om majoriteten är för en utförsäljning så säljer vi om inte så får vi hitta andra lösningar. Men vi behövde ställa saken på sin spets.
Hyresgästföreningen är kritiskt till förslaget att sälja Sunne bostads AB till privata hyresvärdar.
– Det saknas konsekvensanalys av vad en försäljning skulle innebära. Man kan se i de kommuner som sålt ut sina kommunala bostadsbolag som i Waxholm och Värmdö att det inte händer så mycket när en privatvärd köpt. De plockar ut sina pengar men investerar inte, säger Emelie Wulfstrand som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hon tycker att kommunen valt att gå den lätta vägen i och med att utreda en försäljning. I stället för att till exempel titta på att Sunne bostads byggt LSS-boenden till kommunen.
– Man kan ifrågasätta om ett bostadsbolag ska ta sådana kostnader åt en kommun, säger hon.
Ola Persson håller det öppet om det blir en försäljning eller inte. Får hans förslag nej i kommunfullmäktige i slutet av februari så säger han att kommunen ändå måste bestämma sig för vad de vill med bostadsbolaget. Och han lutar sig mot den nya hyreslagstiftningen.
– Lagen säger att bolagen ska behandlas lika och konkurera på samma villkor, det betyder att om vi inte säljer måste vi se till att bolaget blir handlingskraftigt. Då måste vi i politiken vara beredda att skjuta pengar och sedan ändra ägardirektiven så att vi ställer samma krav på avkastning som man skulle göra på ett privat bolag, säger Ola Persson.