Kommunen backar om att ta pengar från ABK
I dag skulle kommunstyrelsen i Kristianstad säga ja till förslaget om att tio miljoner kronor från ABK:s vinst skulle plockas över till kommunen. Så blev det inte.
– Vi har lyssnat och märkt att det finns en oro. Vi har inte varit duktiga på att förklara vad vi ska använda pengarna till, vilka bostadssociala åtgärder det gäller, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP).
Bakgrunden till att frågan har lyfts är att Kristianstad kommuns budget inte går ihop och i en föreslagen budgetrevidering ingår att ta tio miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget ABK. Nu har kommunledningskontoret fått i uppdrag att till sammanträdet i maj återkomma med en redovisning av möjliga bostadssociala åtgärder dit pengarna kan gå. Även beloppet ses över.
– I avvaktan på redovisningen genomförs inte värdeöverföreningen från ABK, säger Pierre Månsson.
Oppositionen hade yrkat på avslag om ärendet hade behandlats under mötet.
– Bostadssociala åtgäder är bra men i går på vårt gruppmöte landade vi i att vi ville avslå förslaget, då det inte finns någon beskrivning över vad man ska göra med pengarna, säger Helén Fritzon (S).
Hon menar att Socialdemokraterna inte är emot att ta pengarna, men förutom att dess användning måste specificeras vill de också se en dialog med ABK.
Fredrik Axelsson(M) slog fast att majoriteten av politikerna är eniga i sak.
– Grundprincipen är vi överens om, vi kan använda vinsten, säger han.
För Hyresgästföreningen är frågan mycket viktig. Kristianstad kommuns planer är ett av de första i sitt slag i Sverige. Hyresgästföreningens argument mot att plocka vinst ur ett kommunalt bostadsbolag är många: ABK behöver pengarna till underhåll, hyresgästerna beskattas dubbelt på ett sätt som inte villa- och bostadsägare gör och hyreshöjningar kan inte accepteras om de inte går tillbaka till hyresgästerna i någon form.
I slutet av förra veckan startades en namninsamling och igår, tisdag, gick Hyresgästföreningen ut och hotade att begära omförhandling om ABK:s hyror. Argumentet är att när kommunen som ägare tar halva vinsten från det allmännyttiga bostadsföretaget förändras förutsättningarna för överenskommelsen.
– Det är bra att de skjuter upp beslutet så att de får tänka en gång till. Återigen, de har enligt lagen rätt att ta pengarna men är det ansvarsfullt? säger Petra Lundh, bostadspolitisk samordnare vid Hyresgästföreningen.
Hon säger att namninsamlingen kommer att fortsätta. När de gäller hotet om att begära omförhandling avvaktar man det kommande beslutet.
En ny lag för kommunala bostadsbolag infördes förra året. Om hur vinsten får plockas ut av ägarna, det vill säga kommunerna, säger den:
* Hela vinsten kan tas ut om:
1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.
Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella åtgärder, med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.
* Halva vinster kan tas ut utan att den öronmärks. (Kräver fullmäktigebeslut).
* Från fastighetsförsäljningar kan hälften av reavinsterna tas utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).
Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.