Annons

Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Uppsala Chockhöjda hyror drabbar ukrainska flyktingar i Uppsala. Och i flera fall har kommunen dessutom krävt ukrainare på retroaktiva hyror. Men nu slutar kommunen att ta ut hyra retroaktivt. Det meddelar Zinver Zand på socialtjänsten ekonomiskt bistånd.
Foto: Uppsala kommun/Petra Marandi Roos
Zinver Zand, områdeschef och tf avdelningchef på socialtjänsten ekonomiskt bistånd, säger att kommunen nu ändrat arbetssättet att bakdatera kontrakt, vilket tidigare lett till dubbla hyror.

Ukrainare som bott i Uppsala i över två år har blivit folkbokförda. I samband med det är det inte längre Migrationsverket som är ansvarig för mottagandet, utan kommunen. Det innebär också att eventuella logikostnader inte längre debiteras av Migrationsverket utan att hyran går till kommunen. Som Hem & Hyra rapporterat har det lett till flerdubbelt högre hyror för många ukrainare.

”Kommunens uppdrag har varit att ge personer från Ukraina en skälig bostad. Det gäller alla som har uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Det har vi också gjort, utifrån de bostäder vi har haft till förfogande”, skriver Zinver Zand, områdeschef och tf avdelningschef på socialtjänsten ekonomiskt bistånd, i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåChockhöjd hyra ledde till psykisk ohälsa för Viktoriia: "Det är omöjligt för mig att betala så mycket pengar"Halvkroppsporträtt på Olha Proskurnia, i grå tröja och gråmönstrad sjal, och Viktoriia Vinnikova, i röd fleecetröja, framför stormönstrat tyg med svarta blad på. Flyktingar från Ukraina i Uppsala har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.

”Ingen särskild hyra för ukrainare”

”Bostadshyror sätts utifrån bruksvärdeshyra på orten och är förhandlade med Hyresgästföreningen. Uppsala kommun har ingen anledning att frångå bruksvärdeshyra. Det finns ingen särskild hyra för personer från Ukraina, utan alla som bor på ett hyreskontrakt betalar den förhandlade bostadshyran”, skriver Zinver Zand vidare.

Hon emotsäger uppgifterna vi fått om att informationen om hyreshöjningen varit bristfällig, eller icke-existerande.

Annons

”Vi har informerat om att (hyres-)kontraktsskrivning kommer med förpliktelser”, skriver hon.  Information om vilka steg och kontakter man behöver ta för att söka ekonomiskt stöd har enligt henne gått ut muntligt, skriftligt, på telefon, e-post, och så vidare.

Läs ocksåHyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"Mankan Thorneus i mörka kläder lyfter en resväska inne på å Refugee Support Uppsalas humanitära hjälpcenter på Norrtäljegatan. Flyktingar från Ukraina har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.

Men hon medger att övergången för ukrainarna till kommunens mottagande inte varit helt fläckfritt.

”Det har varit ett tidsglapp mellan det att lagen om mottagande av asylsökande (LMA) upphört till dess att kontrakt kunnat skrivas. När kontrakt har skrivits har de bakåtdaterats från det att LMA upphört. Det gör att vissa personer fått flera hyror att betala på samma gång. Det arbetssättet är nu ändrat.”

Annons

Slut på bakåtdaterade kontrakt

Nu ska inga kontrakt längre bli bakåtdaterade (det vill säga ge retroaktiva hyror) – och de som fått retroaktiva hyror ska få återbetalning, skriver hon på mejl till Hem & Hyra på fredagen. På måndagen gick information ut till de berörda ukrainarna.

”Vi upptäckte tidigt att ett fåtal familjer fått dubbel hyra. Det korrigerade vi redan i början av hösten. Ett 20-tal hyror hann gå till inkasso innan vi återkallade dem, i och med beslutet att inte bakåtdatera kontrakt. Inga ärenden finns hos Kronofogden”, skriver Zinver Zand.

Läs också Skrev sig i polishus, Ica-butik och pizzeria – mängder av bluffadresser registreras hos Skatteverket Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.