Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: ”Jag känner mig lurad”
Kaffe i termos och köpebröd ställs fram på en serveringsvagn i matsalen på Sidsjöns trygghetsboende Lugnet i Sundsvall.
Ett tjugotal boende är samlade för det dagliga fikat. Trygghetsvärden, tillika vaktmästare, slår sig ner på en stol medan pensionärerna långsamt går fram och serverar sig själva.
En träningscykel står undanställd i ett hörn, i sällskap av ett par gångstavar.
På anslagstavlan aviseras veckans lunchmeny, färdigmat som kan beställas från en närliggande restaurang. En handskriven rad i svart tusch informerar om ”lätt gympa” på onsdagsförmiddagar.
– Ja, sen är det inte mycket mer, säger en av hyresgästerna i huset, Björn Jonsson, 75 år.
Björn flyttade hit 2020 tillsammans med sin jämnåriga fru Linnéa efter att hon fått en stroke. Linnéa behövde en tillgänglighetsanpassad lägenhet och regelbunden träning för att få tillbaka fysiken. Paret sökte också gemenskap, att få höra till i en större grupp, med andra i samma generation.
Därför tilltalades de av trygghetsboendet vid Sidsjön med 63 lägenheter för seniorer. Här utlovades aktiviteter som skulle stärka såväl kropp som själ.
Löften som infriades. Till en början.
– Husen ägdes av Hans Bark då. Han är härifrån och det fanns heltidspersonal på området. Vi hade en fungerande förening som tillsammans med trygghetsvärden ordnade aktiviteter för oss, berättar Björn.
Stockholmsvärd tar över verksamheten
Hösten 2021 köptes boendet av fastighetsbolaget K2A med säte i Stockholm. Flera boende på Lugnet upplever att ägarbytet ledde till en försämring av verksamheten. Närvaron var inte densamma med en ägare 40 mil bort.
En ny trygghetsvärd kom på plats efter några månader, men nu bara 2–3 timmar per dag, jämfört med 4–8 timmar som tidigare. Aktiviteterna har med tiden blivit färre och närvaron sjunkit.
Boendet lever inte längre upp till Björns förväntningar.
– Jag känner mig lurad, det här var inte det boende som vi lockades av, säger han.
Sundsvalls politiker beslutade 2014 att stötta trygghetsboenden i kommunen med ett så kallat driftsbidrag. Pengarna ska gå till kostnader för trygghetsvärd och sällskapsytor. Driftsbidraget beräknas på antal uthyrda lägenheter där minst en i hushållet fyllt 65 år.
Initiativet togs av tidigare ordförande i kommunstyrelsen, Jörgen Berglund (M), idag riksdagsledamot.
– Tanken var att öka tryggheten för de äldre. En värdinna på plats skulle hitta aktiviteter och engagemang hos boende som stimulerade och var bra för kropp och själ. Jag tyckte ett det var viktigt och att driva igenom det här förslaget kändes riktigt bra, säger Jörgen Berglund.
Flera hundra tusen i bidrag varje år
Kriterierna för att få driftsbidraget av kommunen är i princip likvärdigt med vad som kännetecknar boendeformen; extra tillgänglighet och gemensamma sällskapsytor. Plus att det ska finnas en trygghetsvärd.
Tidigare fanns inget krav på hur mycket trygghetsvärden skulle vara på plats, men från i år är det minst två timmar varje vardag som gäller. Det finns inga bestämmelser kring engagemang eller minst antal aktiviteter.
Trygghetsboendet Lugnet uppfyller kraven för att få driftstöd.
Vid K2A:s övertagande följde bidraget med på köpet, vilket innebär flera hundra tusen kronor per år. Under 2023 fick K2A 596 230 kronor och totalt har bolaget kvitterat ut drygt en miljon kronor av kommunen.
Men de boende undrar hur pengarna används. Vad går de till egentligen?
De har ställt frågor till hyresvärden men tycker inte att de får några raka besked.
När Hem & Hyra kontaktar K2A:s vice vd Henrik Nordlund svarar han så här:
– Budgeten fungerar inte på så sätt att pengarna är öronmärkta till exakta saker. De går rakt in i verksamheten så jag kan inte säga hur just driftsbidraget används.
På K2A:s hemsida beskrivs Lugnet som ”ett trivsamt boende med fokus på gemenskap” och att ”många gemensamma aktiviteter erbjuds”. Hur lever ni upp till det?
– Trygghetsvärden försöker ordna roliga aktiviteter som ska passa alla, men det är en utmaning i att engagera boende. Tanken är att vi ska samarbeta, så vi ser gärna att boende är mer aktiva med att komma med förslag, säger Henrik Nordlund.
På nätet står det också att det finns träningscyklar och gåband. Boende undrar var de är.
– En cykel finns, men den ställdes undan eftersom ingen använde den. Gåbandet trodde jag var kvar, men jag har inte heller hört några önskemål om gym.
Trygghetsboendet Skepparen
Ett par kilometer bort från Lugnet sitter Isa Rönnholm, 86 år, tillsammans med sina grannar och tittar ut över vattnet. De bor på kommunalt ägda trygghetsboendet Skepparen, beläget på Norra kajen i stan.
– Nästa fredag är det surströmming, meddelar Isa glatt.
Det är tydligt att det är en fest som alla runt bordet ser fram emot. Det pratas och skrattas grannar emellan. Det berättas om bussresor, föreläsningar, rockabilly-kväll, dans, qigong, bingo, bokcirkel, boule och spel på travet. Här finns det alltid något för alla. Och energinivån tycks vara på topp.
– Ibland blir jag så trött på mig själv för att jag orkar så mycket och har så många idéer, säger en av de boende.
Vi sitter utomhus i något som kallas ”Sinnenas och minnenas trädgård”. Det är några damer i huset som på eget initiativ tar hand om trädgården. De odlar och håller borta ogräset. Bland buskarna finns prydnader utställda lite här och var.
På boendet Skepparen finns en heltidsanställd trygghetsvärdinna på plats klockan 8–17 på vardagar och tillgodoser de önskningar som är praktiskt möjliga att genomföra. Fika dukas upp varje vardag, och nu även på lördagar eftersom det efterfrågats av hyresgästerna.
– Många sitter ensamma och fikat betyder mycket, eller att träffas i tidningshörnan. Det är som medicin, säger en dam vid bordet.
Skepparen får också driftstöd av kommunen och trygghetsvärdinnans budget är en del av bidraget. Men de boende drar själva in mycket pengar också, på fika till exempel, som sedan går till aktiviteter.
Isa Rönnholm bodde på Lugnet ett par år innan hon flyttade hit. Hon känner igen sig i Björn Jonssons beskrivning av hur det är på det boendet i jämförelse.
– Ja, det är verkligen stora skillnader. Förutsättningarna och drivkraften är en helt annan här, säger hon.
Kommunen: ”Vi ska inte följa upp hur pengarna används”
2023 betalade Sundsvalls kommun ut totalt 3,8 miljoner i driftsbidrag till stadens trygghetsboenden.
Vilket ansvar har kommunen att se till att pengarna verkligen kommer de äldre till godo?
– Den som fått ett driftsbidrag beviljat uppfyller kriterierna för tillgänglighet, värdinna på plats och gemensamhetsytor. Alltså att vissa funktioner finns på plats, säger Andreaz Strömgren, stadsbyggnadsdirektör på Sundsvalls kommun.
– Vi ska inte följa upp huruvida det leder till de önskvärda effekterna eller hur pengarna används.
Det handlar ju om skattepengar så någon uppföljning görs väl?
– Uppföljningen består i årliga besök. Då kontrollerar vi att de tidigare nämnda funktionerna fortfarande finns på plats. Men vi kontrollerar inte hur bidragspengarna disponerats och vi intervjuar inte heller de boende ifall de tycker att de fått tillräckligt för driftsbidraget. Det är hyresvärdens ansvar.
Borde man inte göra det?
– Det handlar inte om ett biståndsprövat bidrag från en myndighet, det är ett frivilligt åtagande för att främja en viss boendeform.
Hem & Hyra har jämfört de krav som ställs med andra kommuner som också ger bidrag till trygghetsboende. Skellefteå kommun ställer kompetenskrav på värdarna och Kalix begär detaljerad redovisning av aktiviteter.
Varför ställer inte Sundsvall hårdare krav?
– För att vi vill att det ska finnas trygghetsboenden och bidraget är en förutsättning för det.
Björn packar ihop
Sedan intervjun med Björn och Linnéa för några månader sedan har Linnéa avlidit. Björn har nu varken viljan eller ekonomin att bo kvar på Lugnet.
– Det är för dyrt för att klara med bara en inkomst. Och nu har K2A påkallat förhandlingar om hyreshöjning så nu flyttar jag. Antagligen till Kvissleby, där min dotter bor, säger han i telefon dagarna före denna artikels publicering.
Fotnot: Denna granskning är ett samarbete mellan Hem & Hyra och Mittuniversitetets journaliststudenter.