Annons

Malmö stad kräver tvångsförvaltning av misskötta huset: ”Långtgående vanvård”

Malmö De boende var utan värme och varmvatten i över en och en halv månad. Även om värmen och vattnet tillfälligt är tillbaka har Malmö stad nu beslutat att kräva tvångsförvaltning av en del av skandalhuset Kinesiska muren.
Kinesiska muren i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren i Malmö.

Den 2 oktober i år stängde Eon av värme och varmvatten för 67 lägenheter i Bostadsrättsföreningen Femman i omskrivna Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Skälet var obetalda fakturor. Eon har valt att sätta på värmen och varmvattnet igen av hänsyn till de boende. Men det räcker inte. Misskötseln har gått så långt att Malmö stad nu kräver att bostadsrättsföreningen ska tvångsförvaltas.

– Det här är en extremt misskött bostadsrättsförening där påtryckningar och vitesföreläggande inte har gett resultat. Vi har med en kommuns alla tillgängliga medel försökt förbättra situationen, framför allt för att skona boende som tvingas leva under odrägliga förhållanden. I brist på agerande från styrelsen ansöker vi nu om tvångsförvaltning, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service.

Läs ocksåNy dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronorKinesiska muren i Malmö.
Hand som känner på rinnande vatten.
Varmvattnet var avstängt i över en och en halv månad.

183 personer skrivna i huset

Hem & Hyra har återkommande rapporterat från den omskrivna föreningen. I huset är 183 personer skrivna, den äldste är 85 år, yngst är en flicka på snart två månader. 72 personer är under 18 år. Hur många som hyr och hur många som faktiskt har betalat för sin lägenhet är det ingen som vet. Enligt en Anticimex-rapport från år 2021 är 24 lägenheter hyresrätter.

Annons

Under det senaste året har en rad instanser sökt de ansvariga i föreningen, som konstant har duckat. Nu hopar sig problemen:
• Det mest akuta: De boende har varit utan varmvatten eller värme. Även om det är tillfälligt löst är räkningarna inte betalda.
• Kronofogden kräver att få veta vem som äger specifika lägenheter i huset och har dragit föreningen till domstol. Eftersom det inte finns något nationellt register för bostadsrätter är det bara föreningen som vet detta. Ingen har svarat. Miljöförvaltningen kräver insatser för att förbättra boendemiljön. Även här är en domstol inkopplad. Ingen har svarat.
• Fyra hushåll med hyresgäster i föreningen har vänt sig till hyresnämnden och kräver information om var de ska betala in sin hyra. Företaget som tidigare skött detta har gått i konkurs. Hyresnämnden har krävt att det ska lösas men än så länge har ingenting hänt.

Familjen Almohammad-Yasin flyttade från Sala till Malmö i början av året. Nu bor de utan värme och varmvatten i ett av Malmös kändaste skandalhus: Kinesiska muren.
Familjen Almohammad-Yasin flyttade från Sala till Malmö i början av året. De har bott utan värme och varmvatten i ett av Malmös kändaste skandalhus: Kinesiska muren.

Viteshot på 2,6 miljoner kronor

Snaran kring föreningens ekonomi dras också åt. Viteshoten från Skatteverket och miljöförvaltningen ligger på drygt 2,6 miljoner kronor. Huset pekas av kommunen ut som en av stadens ”oseriösa hyresvärdar” i Hem & Hyras och SVT:s stora granskning av landets slumvärdar. Problemen har pågått i många år till hyresgästers och myndigheternas frustration. Föreningen följer inte regler och krav som kommunen ställer vilket är ett av skälen till att kommunen nu beslutat sig för att ta till det kraftigaste vapnet som finns mot oseriösa hyresvärdar: tvångsförvaltning.

– Just nu bor det ett stort antal barn i den här föreningen under hemska förhållanden. Där är både kallt och finns stora problem med mögel. Det är uppväxtvillkor som vi inte vill ha i Malmö. Föreningen är kapad av en skrupelfri aktör och därför behöver vi använda de verktyg som finns för att skydda de boende, i synnerhet de barn och unga som har sina hem i fastigheten, säger Jesper Olsson (MP), ledamot i miljönämnden.

Annons

Men frågan är om Malmö stad kommer att få igenom sitt krav. Så sent som förra året fick Hyresgästföreningen nej i hyresnämnden när de krävde tvångsförvaltning av den misskötta bostadsrättsföreningen och föreningen har betraktat nya försök som lönlösa. Då gjorde hyresnämnden bedömningen att antalet hyreslägenheter i bostadsrättsföreningen var för få. Av det skälet finns det inte ens skäl att överväga tvångsförvaltning, som hyresnämnden ser det. Dessutom skulle hyresintäkterna vara så låga att det inte skulle bli ekonomiskt hållbart. Det skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Fakta: Detta har hänt i Kinesiska muren

Historien bakom kaoset är komplicerad. Fastigheten på Rosengård, som kallas Kinesiska muren i folkmun, är delad i två hus. Problemen är sedan åratal koncentrerade till det norra huset som i sin tur är delad i tre enheter:

  • En förening som inte är kopplad till problemen.
  • I mitten en före detta skandalomsusad bostadsrättsförening som gått omkull och som omvandlats till hyreshus i kommunala MKB:s regi. Innan det rådde det kaos och stora delar av föreningen fungerade i praktiken som hyreshus.
  • I samband med kraschen dömdes flera personer för ekonomisk brottslighet, varav några som nu styr den tredje delen i huset: Bostadsrättsföreningen 5:an.

I styrelsen för 5:an finns två firmatecknare. En 57-årig man som enligt Skatteverket inte längre bor i Sverige samt en 58-årig kvinna som bor i västra hamnen i andra änden av Malmö. Sedan finns en tredje person som samstämmigt pekas ut av boende som den som egentligen bestämmer i Kinesiska muren, den 42-årige före detta C-politikern och ordningsvakten Sapko Sinani.

Sapko Sinai Kinesiska muren
Sapko Sinani.

Det är han som representerar föreningen i hyresnämnden. Sapko Sinani är skriven i föreningen men enligt uppgifter till Hem & Hyra från flera källor är det inte där han bor.

Hem & Hyra har förgäves försökt nå Sapko Sinani.

Läs också Hyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronor Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan” Här bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof” Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.