Annons

Kommunen säljer sina sista lägenheter till kritiserad värd: ”Vi behöver pengarna”

Lessebo Lessebo kommun har hittat en köpare till sitt krisande bostadsbolag. Lindström Property får köpa de sista lägenheterna i Lessebohus för 113 miljoner kronor – men Hyresgästföreningen riktar kritik mot affären.
Skylt med Lessebo. Porträttbild på Gunilla Arvidsson.
Foto: Jakob Kindesjö / Privat
Gunilla Arvidsson (S) är styrelseordförande i Lessebohus, som nu säljer av alla sina lägenheter.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om den ekonomiska krisen i kommunägda Lessebohus – som brottas med höga skulder och eftersatt underhåll. Förra året såldes 60 procent av lägenheterna till Lindström Property. Trots att försäljningen gav intäkter på 118 miljoner kronor var de ekonomiska problemen långt ifrån över.

I våras ställdes kommunen inför valet att tvingas gå in med mer pengar i bostadsbolaget för att undvika en konkurs – eller sälja av resten av fastigheterna. Kommunen valde då att sälja och avveckla sin allmännytta.

Läs ocksåNybygget skulle få Lessebo att växa - nu hotas hyresvärden av konkursHyresgäst och nybyggt hyreshus i Lessebo.

– Att de säljer tycker jag är en katastrof. En kommun behöver väl ändå se till att det finns bostäder för alla, berättade hyresgästen Paul Hagström till Hem & Hyra i våras.

Hyresgäst pratar med reporter.
Paul Hagström är kritisk till kommunens planer att sälja alla lägenheter i Lessebohus.

Nu står det klart att det blir Lindström Property som även får köpa den återstående delen av Lessebohus. Affären omfattar 316 lägenheter, bland annat nybyggda hyreshus i Lessebo och Hovmantorp, och som säljs för totalt 113 miljoner kronor.

— Det känns både bra och dåligt. Det som känns mindre bra är att det är ett utökat ansvar och sen så är det mycket jobb. Mycket arbete. Så är det ju, säger Stefan Lindström, ägare till Lindström Property.

Läs ocksåVärdarnas räntesmäll slår mot hyresgästerna – Lars-Åke: ”Inte mycket kvar att leva på”Hyresgäst i lägenhet i Norrköping

Bäst på gräsklippning

Enligt Lindström Property var affären intressant för att få till en bättre förvaltning med fler fastigheter i samma område. Samtidigt har Lindström fått kritik för hur de tagit hand om de 540 lägenheter som de köpte förra året, bland annat brister i snöröjning och gräsklippning.

— Vi har naturligtvis bättrat oss på vissa saker och den kritiken vi fick då, den har vi undanröjt. Nu är vi i princip bäst på gräsklippning i kommunen. Sedan går inte allt att fixa från dag ett. Man måste lära sig husen innan man kan förvalta dem rätt och nu har vi ju gjort det och det fungerar bra, säger Stefan Lindström.

Vy över Lessebo samhälle.
Lessebo blir en kommun utan eget bostadsbolag, när de sista 300 lägenheterna avyttras

Enligt Lessebohus finns ett investeringsbehov på 250 miljoner kronor på grund av ett långvarigt eftersatt underhåll i fastigheterna. Hur ser du på det behovet?
— Jag känner inte att det handlar om 250 miljoner. Jag skulle nog vilja säga att det är lite lägre än det men visst det är mycket pengar. Det är det, säger han.

Annons

Hur mycket har du investerat hittills i beståndet som du köpte förra året?
— Jag har ingen uppgift på det, men ungefär 10 miljoner. Vi har renoverat ett stort antal lägenheter och ett rätt stort antal balkonger. Vi har bytt ett par tak och vi har beställt nya hissar. Det blir snabbt pengar.

Vad säger du till hyresgästerna i Lessebohus som känner oro för en ny ägare?
— Vi har i ett och ett halvt år drivit och förvaltat det andra beståndet som egentligen är i sämre skick. Till de som är oroliga säger jag prata med hyresgästerna där så får ni se. Vi är ansvarstagande, säger Stefan Lindström.

Bara försämringar

Men Hyresgästföreningen delar inte samma bild av hur Lindström sköter sina fastigheter och är kritisk till kommunens val av köpare.

— Jag blev förvånad att kommunen säljer det till Lindström efter alla brister som finns och det är något som kommunen själva känner till. Det förstår jag inte. Lindström har inte gjort någonting, inget underhåll, men ändå har de pengar att köpa mer fastigheter för, säger Lida Zezovska, förhandlare på Hyresgästföreningen i Växjö.

Vad är det för typ av brister?
— Ja, det är vattenskador som inte blir åtgärdade. Det är balkonger som är för dåliga. Det är brister i lägenheter och hissar som inte fungerar och som de inte åtgärdar. De har ärvt ett eftersatt underhåll från Lessebohus, så allt är inte Lindströms fel. Men de har inte gjort något för att förbättra det, tvärtom, vi har bara sett försämringar, säger Lida Zezovska.

Högsta budet

Försäljningen ska upp till beslut i kommunstyrelsen den 10 december. Går affären igenom innebär den att kommunen i princip lyckas lösa bostadsbolagets skulder på 115 miljoner kronor. Kvar i kommunens ägo blir 49 lägenheter som behålls av strategiska skäl.

Enligt kommunen fanns det flera intresserade köpare – men valet föll på Lindström.

Annons

— Det var faktiskt mycket enkelt. Lindström Property lade det högsta och bästa budet, det låg väsentligt högre än de andra. Så det var inte så mycket att välja på. Vi behöver pengarna, säger Gunilla Arvidsson, (S) styrelseordförande i Lessebohus.

Hur ser du på kritiken som finns mot Lindström när det gäller brister i fastighetsskötseln?
— Lessebohus säljer för att vi inte kunde förbättra vårt underhåll. Vi har medvetet sålt en stor underhållsskuld. Det är också den nya köparen medveten om. I vilken takt han kan avhjälpa eller göra investeringar, det måste han själv yttra sig om.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"
Lars Altgård är kommunalråd i Lessebo.
Lars Altgård (S) är kommunalråd i Lessebo.

Ni lyckas lösa era skulder men det eftersatta underhållet finns kvar. Hur bedömer ni att den nya ägaren ska kunna lösa det?
— Jag har ingen kristallkula. Lindström Property investerar stora summor här och vill så klart inte ha någon kapitalförstöring. De måste jobba med sina fastigheter. Det är i hans intresse och kommunens och hyresgästernas intresse. Så jag vill hoppas och tror att det ska bli till det bästa framöver, säger Gunilla Arvidsson.

Ingen allmännytta

Lindström tar över fastigheterna den 1 mars nästa år och har även erbjudit sig att ta över personalen i Lessebohus. I och med försäljningen av fastigheterna har Lessebo i princip inte kvar någon allmännytta.

”Jag har goda förhoppningar att det här ska bli bra både för hyresgästerna och för invånarna i stort, även om det självklart är tråkigt att vi inte kan driva vidare allmännyttan. Liksom många andra kommuner står vi inför stora ekonomiska utmaningar och nu kan vi fokusera mer på kärnverksamheten, som skola, vård och omsorg”, skriver kommunalrådet Lars Altgård (S) i ett pressmeddelande.

Läs också Hyresklart i Lessebo, Ljungby och för Vidingehem i Växjö Hyresgäst åtalas efter brand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.