Annons

Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Nässjö 91-årige Helge Jonsson betalar nästan en tusenlapp mer i månaden i hyra än sin granne på äldreboendet. "Det är inte rättvist", säger hans fru Gerd. Men kommunen har inga planer på att sänka hyrorna – åtminstone inte just nu.
Två äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.
Foto: Jenny Knutsson
Helge Jonssons hyra är högre än grannens på äldreboendet, trots att lägenheterna är lika stora. "Det känns inte rätt", tycker hans fru Gerd.

Gerd Jonsson tar hissen upp till tredje våningen på äldreboendet Parkgården i Nässjö. Det gör hon nästan ­varje dag sedan den där aprildagen då Helge, hennes man, flyttade hit.

Helge Jonsson skiner upp när Gerd kommer. Han sitter i sällskapsrummet tillsammans med några av sina ­grannar och har precis druckit upp eftermiddagskaffet.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

– Det är bra, en ska inte klaga, svarar Helge när jag frågar hur han trivs.

Gerd tycker också att det mesta på Parkgården fungerar bra.

– Men det här med att hyrorna är så olika. Det är fel, anser hon.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.
Parkgården i Nässjö
På Parkgården, där Helge Jonsson bor, betalar de äldre olika mycket för likadana lägenheter.

Våren 2020 sjösatte Nässjö kommun en ny modell för hyressättningen på sina särskilda boenden. Många äldre och ­deras anhöriga reagerade starkt mot ­förändringen, som för nästan alla ­innebar höjd hyra. I vissa fall med upp till 1 500 kronor i månaden.

Kommunen drev process

Några vägrade att acceptera de nya hyrorna, ­vilket ledde till att kommunen ansökte hos hyresnämnden om att få höja ändå men förlorade. Ärendet överklagades till hovrätten men även där var det hyresgästerna som fick rätt. Flera av hyresgästerna som tog strid hann gå bort under processens gång, men tolv av de som vann mot kommunen bor fortfarande kvar i sina lägenheter – och betalar lägre hyra än sina grannar.

I höstas tillsatte kommunen en utredning som kom fram till att det inte bryter mot principen att alla ­kommuninvånare ska behandlas lika. Socialnämnden ­beslutade att inte ­sänka hyrorna för de cirka 400 boende som betalar enligt den nya ­modellen, ­något som enligt utredningen skulle kosta upp till tre miljoner kronor om året.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

”Orättvist”

Många Nässjöbor kritiserade beslutet i sociala medier. Gerd Jonsson har svårt att förstå varför Helge måste betala nästan 1 000 kronor mer i månaden än sin granne som var en av de som tog fajten mot kommunen och vann.

– Jag tycker att man ska sänka hyran så att det blir lika för alla, säger hon.

Helges lägenhet på 37 kvadratmeter kostar 6 291 kronor i månaden. Sedan tillkommer avgifter för omvårdnad och mat och totalt kostar hans boende 10 600 kronor varje månad.

Annons

– Det är orättvist att betala olika mycket för samma sak. Hyran är för hög, tycker Gerd.

Gerd och Helge Jonsson
Helge flyttade in på äldreboendet Parkgården 2021. Gerd hälsar på sin man i stort sett varje dag.

En annan hyresgäst, som liksom ­Helge flyttat in efter att den nya ­modellen börjat gälla, vände sig till hyresnämnden och begärde att hyran skulle sänkas.

– Vi visste inte om det här när han skrev på kontraktet utan fick veta det senare. Det känns olustigt att det ska skilja så mycket om man bor bredvid varandra i likadana lägenheter, säger mannens släkting som hjälpte till att driva processen och som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Hyresnämnden avslog ansökan med motiveringen att hyresgästen inte krävt hyressänkning direkt hos kommunen först.

– Det är inte lätt att ha koll på sånt här när man inte är juridiskt bevandrad, säger släktingen.

Hänvisar till utredning

Enligt socialnämndens nya ordförande Lindha Hjälm (S) var syftet med den nya modellen att göra hyrorna mer rättvisa och likvärdiga och få bort skillnader som kommunen inte kunde förklara.

– Jag förstår att det finns de som upplever den nuvarande situationen som orättvis. Men jag kan bara hänvisa till den utredning som har gjorts och de beslut som har tagits. Det är ingenting som vi ändrar på i dagsläget i alla fall, ­säger Lindha Hjälm, som betonar att hon tillträdde som ordförande vid årsskiftet och därför inte hunnit sätta sig in i frågan fullt ut ännu.

Montage, Lindha Hjälm och Nässjö kommun
Kommunen har i dagsläget inga planer på att ändra hyrorna, enligt Lindha Hjälm (S) som nyligen tillträdde som socialnämndens ordförande.

Enligt bruksvärdesprincipen i hyreslagen får hyran inte vara påtagligt högre än för liknande lägenheter på orten.

Har kommunen tagit hänsyn till det?

– Det kan jag inte svara på. De som har flyttat in med den nya hyran har ju accepterat den. Men man kan ju ändå alltid överklaga om man tycker att den är för hög, säger Lindha Hjälm.

De kräver förändring

Men den politiska oppositionen tycker inte att det är rimligt att äldre och personer med funktionsnedsättning ska behöva driva process mot kommunen för att försöka få hyran sänkt till samma nivå som sina grannar. De får även stöd av lokala partiet Safe som i andra frågor samarbetar med majoriteten.

Annons

– Det är rätt hårdfört att säga så till en utsatt grupp människor, säger Anders Hansen (Safe).

Socialnämndsledamöter och ersättare från fyra partier, Moderaterna, Sverige­demokraterna, Liberalerna och Safe har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. I den föreslår de att hyrorna på särskilda boenden ska följa det kommunala bostadsbolagets och sänkas till de nivåer som hyresnämnden och hovrätten slog fast. Bland annat vill de att de tillägg som införts på hyran för bland annat specialsäng, brandlarm och sprinklers ska tas bort.

Fyra män står framför kommunhuset i Nässjö. En av dem håller papper i handen.
Fyra lokalpolitiker har skrivit en gemensam motion och vill att Nässjö kommun rättar sig efter hyresnämndens och hovrättens beslut. Från vänster: Martin Rofors (L), Anders Hansen (Safe), Willy Lax (SD) och Torgny Tilstam (M).

Att behandla motionen kan ta upp till ett år, men ledamöterna som står bakom den räknar med att den går igenom. Även om så sker så blir det ingen återbetalning till Helge och de andra som betalar enligt nya modellen.

– Det går inte eftersom många ­äldre som har fått bostadstillägg skulle bli återbetalningsskyldiga, säger Willy Lax (SD).

Sista ordet inte sagt

Lindha Hjälm konstaterar att motionen medför att sista ordet inte är sagt.

– Den innebär ju att det här kommer att ses över igen. Så är det, konstaterar hon.

Gerd Jonsson tycker att det är bra. Hon har inga planer på att själv ta strid för Helges hyra.

– Det är klart att jag har funderat på det men det känns för svårt. Det får väl vara som det är. Men det känns inte rätt, säger hon.

Nässjö kommun finns med på Hem & Hyras Värsta värden-lista med anledning av att man vägrar sänka hyran för alla hyresgäster efter hovrättsbeslutet.

Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.