Annons

Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

Sollentuna Sollentunahem beslutade att sälja en stor andel av sitt bestånd för att kunna bygga 1 500 nya hyresrätter – men än har inga lägenheter färdigställts. Nu vill det moderatledda styret i kommunen plocka ut 400 miljoner från försäljningen och använda till helt andra saker.
Foto: Sollentuna kommun/Erja Lempinen
Henrik Thunes (M), styrelseordförande i moderbolaget Sollentuna Stadshus. Det moderatledda styret i kommunen vill använda pengarna från försäljningen av dotterbolaget Sollentunafastigheter 1 AB för att finansiera infrastruktur vid Väsjön.

– Helt förkastligt. De använder pengarna till något annat än vad de sagt. De pengar man får in går inte till hyresrätter. Man stoppar i hål i den kommunala budgeten, säger Thomas Axelsson, hyresgäst och ordförande för hyresgästföreningen i Sollentuna.

Han tvivlar på att bostäderna kommer att byggas som planerat.

Läs ocksåSå plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

– Först skulle lägenheterna vara klara 2023. Sedan sköts det fram till 2026. Plötsligt var det 2029. Jag tror inte vi kommer få se de där 1 500 lägenheterna – i alla fall inte under min livstid.

För fyra år sedan beslutade Sollentunahem att sälja 2 000 lägenheter för att bygga nytt. Nu avser man sälja drygt 1 800. I den första omgången har omkring 540 lägenheter sålts.

Joakim Jonsson, oppositionsråd (S) menar att Moderaterna i kommunen har brutit sitt löfte till Sollentunaborna.

Läs ocksåAllmännyttan i Rotebro först ut till försäljningDet är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.

– 2016 var de tydliga med att försäljningen gjordes för att möjliggöra fler hyresrätter. Nu vill de i stället låta vinsten täcka upp för kommunens dåliga affärer.

Styrelsen i moderbolaget Sollentuna Stadshus vill dela ut pengar till Sollentuna kommun efter försäljningen av dotterbolaget Sollentunafastigheter 1 AB. Det handlar om ett rekorduttag på 400 miljoner – lika stort som investeringsbudgeten 2021 för alla nämnder i kommunen. En genomgång som Hem & Hyra tidigare gjort av summor som plockats ut från kommunala bostadsbolag visar att uttaget skulle vara ett av de största i landet.

– Vinsten av försäljningen kommer inte tillfalla Sollentunahem. I stället ska bostadsbolaget få låna 100 miljoner kronor av moderbolaget. Det moderatledda styret föreslår att pengarna ska användas till helt andra projekt, säger Joakim Jonsson.

Annons
Läs ocksåJohn Mattson ny ägare av hyresrätterna i Rotebro och Rotsunda

Det handlar om att finansiera infrastruktur vid det nya bostadsrättsområdet Väsjön, att täcka upp för evakueringskostnader i samband med skolbyggen och att använda pengarna för nedskrivning av värdet på kommunhuset som ska renoveras 2021, förklarar han.

Resultatet blir att Sollentunahem får ännu färre hyresrätter och att den akuta bostadsbristen i kommunen fortsätter att öka, menar Joakim Jonsson.

Kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Sollentuna Stadshus AB, Henrik Thunes (M), sa 2016 att försäljningen var ett sätt att ge Sollentunahem ekonomiska muskler att bygga nya lägenheter.

Varför vill ni använda 400 miljoner kronor till andra saker än att bygga hyresrätter?

– Vi behöver de här pengarna för kommande samhällsutbyggnadsprojekt och underhållsbehov. Sollentunahem står inför stora investeringar först 2022 och kommer få del av pengarna då.

Nu ska de 1 500 nya hyreslägenheterna vara klara först 2029 – varför har det skjutits fram?

– Det har varit en tidskrävande process att dela upp Sollentunahem i olika bolag. Nu ska vi bygga många hyresrätter och det är en omställningsperiod som är krävande.

Sollentuna kommun ska enligt den regionala utvecklingsplanen bygga 650 bostäder per år för att klara bostadsförsörjningen men har bara byggt 400 om året i snitt de senaste fem åren. Knappt en tredjedel har varit hyresrätter. Varför har ni inte byggt mer?

Annons

– Jämfört med andra kommuner måste jag säga att vi tar vårt ansvar och att vi ligger bra till utifrån våra förutsättningar.

För tio år sedan hade det kommunala bostadsbolaget i Sollentuna nästan dubbelt så många lägenheter jämfört med nu. Efter försäljningar och ombildningar har beståndet krympt kraftigt.

Kommunen har över 73 800 invånare och över 60 000 bostadssökande står i Sollentunahems kö. Oddsen för att få en hyresrätt blir mindre och mindre, menar Thomas Axelsson.

– Vi har en hög befolkningsökning – i snitt 1 000 personer per år. Jag undrar var de sover om nätterna.

Det finns regler kring hur kommunerna får ta ut vinst ur allmännyttiga bostadsbolag. Men det finns inga begränsningar om överföringar görs mellan allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag inom samma koncern, förklarar Greta Lenhoff, expert på Boverket.

Men uttag ur allmännyttiga bostadsbolag är omdiskuterat och har bland annat uppmärksammats i en statlig utredning i år. I somras presenterade Jämlikhetskommissionen sin rapport om hur Sverige kan bli mer jämlikt och motverka klyftor. Rapporten beskriver bland annat bostadsbristens orsaker och föreslår en mängd åtgärder – som begränsningar i möjligheterna att föra ut vinster ur allmännyttiga bostadsföretag.

Läs också Britt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor" Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.