Annons

Konflikt in i det sista när Höganäshem höjer hyran

Höganäs Förhandlingen har dragit ut på tiden men nu är Höganäshems nya hyror spikade. In i det sista var det konflikt med Hyresgästföreningen.
Foto: Anna Hultberg/Höganäshem
Höganäshems vd Jesper Månsson är inte nöjd med hur årets hyresförhandling har gått till. Det är inte Hyresgästföreningen heller.

Redan i januari kraschade hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Höganäshem. För högt yrkande menade Hyresgästföreningen medan bostadsbolaget i sin tur vägrade att acceptera de bud som de fick. Den kommunala hyresvärden strandade och ärendet fick avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK. Den är tvistlösningsinstans i hyresfrågor för allmännyttiga bolag, se faktaruta nedan.

Dess beslut har nu kommit och hyreshöjningen blir 1,83 procent från och med 1:a maj 2020.

Läs ocksåCoronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster

Höganäshems vd Jesper Månsson vill inte kommentera om han är nöjd eller inte med resultatet. Han tycker att det är den värst tänkbara tid, mitt i coronakrisen, att komma med ett besked om en hyreshöjning.
– Under rådande förhållande kan jag inte prata om huruvida jag är nöjd eller missnöjd. Jag har heller aldrig varit ute efter någonting annat än att få täckning för våra kostnadsökningar, säger Jesper Månsson.

Trots att de nya hyrorna ny är spikade fortsätter konflikten med Hyresgästföreningen. Där Hyresgästföreningen tycker att Höganäshem tidigare har sagt att det inte kommer att bli retroaktiva höjningar, kommer det att bli sådana från 1 februari. Vidare bad Hyresgästföreningen bolaget att vänta med att offentliggöra resultatet tills att deras medlemmar var informerade. Det skulle ske på torsdagen men redan på tisdagen gick Höganäshem ut med uppgiften.
– Vi har alltid jobbat så att våra medlemmar ska få veta resultatet samtidigt som det blir offentligt. Nu har detta inte respekterats. Det hela är mycket tråkigt och en märklig situation, säger förhandlare Evelina De La Motte.

Annons

Jesper Månsson menar att Hyresgästföreningen ville vänta alldeles för länge med att informera sina medlemmar om hyreshöjningen. För honom var det viktigt att berätta för alla hyresgäster om den nya hyran.
– Jag upplever att de ville förhala på grund av att de är mitt uppe i andra förhandlingar med allmännyttor. Att dra ut på tiden är strategiskt, det vill jag inte vara med och bidra till.

Läs ocksåCoronakrisen: Hyrestvister kan läggas på hög

I samband med att Höganäshems strandade förhandlingarna, gjorde privata SBB det också. I en artikel i Helsingborgs Dagblad säger Ola Svensson från bolaget att de nu höjer lika mycket som Höganäshem: ”Vi ska träffa Hyresgästföreningen så fort som möjligt eftersom vi behöver skriva på rent formellt.”

Hyresgästföreningen ställer sig frågande till detta. Utslaget från Hyresmarknadskommittén handlar om Höganäshems hyror, ingen annans. Förhandlingarna med SSB är strandade.

Annons

LÄS OCKSÅ: Höganäshem och SBB lämnar hyresförhandlingar

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.
Fakta: Vid strandning - Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens.
Kommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta.

Läs också Hyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend” Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.