Annons

Konflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

Göteborg Hyresgäster på Kalendervägen i Kortedala är rädda för chockhöjda hyror när husen ska renoveras. De menar att Bostadsbolaget inte lyssnar på dem och demonstrerar med krav på nytt samråd. Men bolaget säger nej.
Foto: Gustaf Görfelt
Familjerna Ödberg och Svensson bor på Kalendervägen och deltog i manifestationen på måndagskvällen. ”Vi vill att alla ska kunna bo kvar” säger Erika Ödberg.
Marita Wennersten, Kalendervägens samrådsgrupp.

– Vi vill att Bostadsbolaget tar ett omtag. Vi vill ha en ordentlig dialog. Hittills har det mest varit monolog, där Bostadsbolaget har talat om vad de ska göra, men inte lyssnat speciellt mycket på oss, säger Marita Wennersten.

Hon sitter i Kalendervägens samrådsgrupp. På måndagskvällen manifesterade hon ihop med ett 40-tal andra personer, både grannar och sympatisörer från närliggande områden. Kravet var att värden, kommunala Bostadsbolaget, gör ett nytt samråd med hyresgästerna om den planerade renoveringen.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Bostadsbolaget och hyresgästerna har olika tolkningar av vad som hänt. Och för att göra det mer komplicerat talar inte heller Hyresgästföreningen med en helt entydig stämma i den här historien.

Det enda som alla är överens om är att 50-talshusen på Kalendervägen 6–18 har stora upprustningsbehov. Bostadsbolaget har förberett en insats länge och gjort ett pilotprojekt där Kalendervägen 20 renoverades för några år sedan.

I januari i år inleddes en samrådsprocess. Bostadsbolagets pressansvarig Malin Pethrus säger att samtliga drygt 200 hushåll fick brev med inbjudan om att vara med i samrådsgruppen.

Läs ocksåHyresprotest i Högsbo gav effekt
Malin Pethrus, pressansvarig Bostadsbolaget.

– Ett 25-tal anmälde intresse. Av dem valde vi ut 15, bland annat utifrån att vi bara ville ha en person från varje hushåll, säger Malin Pethrus.

Gruppen hann ha ett fysiskt möte i februari. Där höll Bostadsbolaget en presentation och förklarade att bland annat el, stammar, fönster och ventilation måste bytas.

– Men när det gäller ytterligare åtgärder i lägenheter och allmänna utrymmen har vi låtit hyresgästerna spåna. Vad ska kunna ingå i olika renoveringspaket eller som tillval? Gruppen har fått göra en önskelista, säger Malin Pethrus.

Läs också”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

Sedan slog coronapandemin till och resten av arbetet fick ske via brev och mejl.

Catherine Holt sitter i styrelsen för Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Hon kom in i bilden som kontaktansvarig i maj, och säger att hon mötte ett utbrett missnöje med samrådsarbetet. Många hyresgäster ansåg att den existerande gruppen bestod av personer som Bostadsbolaget handplockat.

Catherine Holt, Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

– Det var inte heller många människor som var med i den gruppen. Jag fick en lista med åtta namn. Fyra var kvar, två hade hoppat av i missnöje och två fick jag inte tag på alls, säger Catherine Holt.

Under sommaren hölls ett stormöte utomhus. Ett 40-tal hyresgäster medverkade tillsammans med representanter för Hyresgästföreningen. Mötet beslöt att samrådsgruppen skulle öppnas upp så att fler hyresgäster kunde vara med där.

Annons

Den nya och större samrådsgruppen började med att göra enkäter som gick ut till alla hyresgäster. En dryg tredjedel svarade. Enligt Catherine Holt med mycket spretiga önskemål.

– Det var alla möjliga saker. Men det de flesta vill ha är en fortsatt låg hyra, säger Catherine Holt.

Karin Hedin har bott på Kalendervägen sedan 1980-talet, Mats Anders Nilsson sedan 2011. ”Höjs hyran med mer än tusen kronor kommer jag att ha svårt att bo kvar”, säger Karin Hedin. Mats Anders Nilsson säger att han knappt har råd ens i dag. ”Jag tar av sparpengar varje månad, jag har så låg sjukersättning”.

I samrådsgruppens enkät uppgav 80 procent av de svarande att de inte har råd att bo kvar om hyran höjs med en tusenlapp. Och 30 procent uppgav att de inte har råd med någon hyreshöjning alls. Catherine Holt menar att upplägget med en önskelista är riskabelt.

– Om man bara adderar vad alla säger så får man något som ingen har önskat och kanske ingen har råd med, säger hon.

Enligt henne kan Bostadsbolagets planerade åtgärder ge rätt till en hyreshöjning med 40–50 procent. En tvåa i husen har en snitthyra på 4 200 kronor, så för en sådan skulle det betyda minst 1 700 kronor mer i månaden.

Catherine Holt anser, precis som samrådsgruppen, att frågan om vad saker kostar måste finnas med redan från början. Därför anser även hon att det behövs ett förlängt samråd.

Men Bostadsbolaget vill inte det, utan anser att det vore att föregripa hyresförhandlingarna. Nu säger bolaget att samrådet är avslutat.

– Vi har ett samrådsavtal med Hyresgästföreningen och vi anser att vi har följt det, säger Malin Pethrus.

Malin Pethrus tillägger att hyreshöjningar på 40–50 procent inte är något som Bostadsbolaget tänkt sig. Visserligen blev pilotrenoveringen på Kalendervägen 20 så dyr, men som lärdom av det planerar bolaget att använda andra lösningar nu.

Maya Dahlén bor på Solståndsgatan i Kortedala och deltog i solidaritet. ”Vi har samma sak med HSB hos oss. Men vi var beredda från början. Hittills har lyckats få igenom nollalternativ för köken” säger hon.

Nu blir det komplicerat. För Hyresgästföreningen består av flera olika beslutsnivåer. Dessutom finns det både förtroendevalda, som Catherine Holt, och anställda tjänstepersoner.

I slutet av oktober skriver Bostadsbolaget och Hyresgästföreningens anställda förhandlare ett gemensamt brev till hyresgästerna.

Där står att samverkansavtalet har följts och att bägge parter är överens om det. När samrådet har sammanfattats kommer nästa steg att bli förhandlingar om renovering i olika nivåer. ”Ambitionen är att den tvingande hyreshöjningen inte ska överskrida 15 procent” skriver Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Annons

Kort efteråt väljer Bostadsbolaget att förklara samrådet avslutat.

Enligt Catherine Holt är detta resultatet av en kohandel. Bostadsbolaget har offentliggjort siffran 15 procent i utbyte mot att samrådet godkändes av Hyresgästföreningen. Något hon är mycket kritisk till.

– Man bytte en lögn emot ett vagt löfte. Många i samrådsgruppen var djupt besvikna. Hyresgästföreningen Norra Göteborg står 100 procent på hyresgästernas sida. Vad de regionanställda har gjort får de förklara själva. Det har jag svårt att förstå, säger Catherine Holt.

Iordan Palma Tzakov, Hyresgästföreningen.

Iordan Palma Tzakov är förhandlare på Hyresgästföreningens regionkontor. Han kontaterar att det finns olika beskrivningar av vad som hänt tidigare.

– Jag har två ganska högljudda parter som båda säger vad de uppfattat. Men Hyresgästföreningen har aldrig sagt att samrådet är klart. Det är Bostadsbolaget som valt att avsluta. Vi tycker att samrådet har lämnat mycket att önska och det är också något som vi kommer att diskutera, säger Iordan Palma Tzakov.

Nu vill han se vad Bostadsbolaget yrkar i förhandlingarna. Två representanter från samrådsgruppen kommer också att delta.

Iordan Palma Tzakov säger att han förstår hyresgästernas farhågor och menar att det finns fog för dem.

– Verkligheten är den att hyrorna på Kalendervägen är väldigt låga i kronor idag. Det beror på att det också är låg standard. Med ny standard kommer det att bli ett stort hopp. Men hur stort det blir är en förhandlingsfråga.

LÄS MER:

Under 2010-talet har Göteborg varit skådeplats för en rad strider om hyreshöjande renoveringar. Ofta har hyresgäster, aktivister och Hyresgästföreningen marscherat i takt, men långt ifrån alltid. På Spannlandsgatan i Högsbo gick Hyresgästföreningen först med på en höjning på 38 procent, men efter protester från boende backade Familjebostäder och minskade på egen hand höjningen till 29 procent. Men striden skapade också splittring bland grannarna.

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.