Konflikten över i Aneby – nu vill värden förhandla hyrorna
Den kommunala bostadsstiftelsen i småländska Aneby har sedan den bildades på 1960-talet inte haft någon förhandlingsordning med Hyresgästföreningen, en överenskommelse om att hyrorna ska förhandlas kollektivt.
I stället har hyresvärden fått förhandla hyran med varje enskild hyresgäst, en lösning som är unik bland kommunala hyresvärdar i landet. De senaste två åren har Hyresgästföreningen alltmer aktivt drivit frågan om att få Aneby bostäder att gå med på hyresförhandlingar – men utan resultat.
Under året har konflikten mellan värden och Hyresgästföreningen blivit allt tydligare. I våras vägrade 14 hyresgäster att gå med på en hyreshöjning på cirka sju procent. Som svar valde Aneby bostäder att göra en bruksvärdering hos dem som protesterade – vilket innebar att deras hyror höjdes med upp till 48 procent.
Häxjakt och fackeltåg
En process som Hyresgästföreningen kallade för en häxjakt på hyresgästerna – men Aneby bostäder fick igenom de högre hyrorna i hyresnämnden.
— Det är svårt att se det som nåt annat än en bestraffning för att vi protesterade mot höjningen, säger hyresgästen Christer Karlzén, vars månadshyra höjdes med cirka 2500 kronor.
De senaste veckorna har konflikten intensifierats. I måndags skulle hyresnämnden i Jönköping pröva Hyresgästföreningens krav på förhandlingsordning – samtidigt skulle föreningen ordna fackeltåg i Aneby utanför kommunfullmäktige på kvällen.
Bra samarbete
Men både sammanträdet och protesterna blåstes av på kort varsel – orsaken var att parterna börjat prata med varandra och en dag senare fanns plötsligt en förhandlingsordning på plats.
— Vi kommer att förhandla hyrorna årligen med Hyresgästföreningen. Det är det egentligen förändringen innebär. Vi hoppas på att vi ska få till ett bra samarbete framöver, säger Jens Larsson, vd för Aneby bostäder.
Du har tidigare varit mycket kritisk till att förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen. Varför har du ändrat uppfattning?
— Jag tycker att vi har fått fel förutsättningar med förhandlingsordningen tidigare. Det är en stor grej i det hela. Det fanns villkor som vi inte gillade, men det har vi rett ut. Vi är överens om vilka förutsättningar som ska gälla nu.
Vad tror du ni som hyresvärd tjänar på den här uppgörelsen?
— Det vet jag inte. Jag har svårt att säga det i dag. Men det är klart att det kanske underlättar för oss vid årliga hyresförhandlingar och när vi har olika åtgärder i beståndet, säger Jens Larsson.
Rättvis hyressättning
Överenskommelsen omfattar alla cirka 500 lägenheter hos Aneby bostäder. Det innebär att samtliga hyresgäster kommer behöva skriva på nya kontrakt, där det står inskrivet att hyrorna ska framöver förhandlas med föreningen.
— Vi är mycket glada och stolta över att ha fått till det här. Vi hade ett väldigt bra möte där vi var väldigt överens. Och som sagt, jag blev otroligt förvånad av att viljan helt plötsligt fanns till att teckna en förhandlingsöverenskommelse, säger Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen.
Vad kommer det här betyda för hyresgästerna att ni förhandlar hyrorna?
— Den stora vinsten är att hyrorna förhandlas kollektivt. Det ger en trygghet för hyresgästerna och det blir en rättvis hyressättning. Din hyra kommer inte längre vara beroende av varje individs förmåga och mod att förhandla direkt med sin hyresvärd, säger Ena Hodzic.
Ni kommer förhandla hyrorna redan för nästa år. Tror du att ni kommer överens?
— Den här positiva känslan som vi haft nu tror jag kommer följa med i förhandlingarna. Så jag har en god förhoppning om att de kommer att gå bra.
Kan inte bo kvar
Men för de hyresgäster som protesterade och fick en kraftig hyreshöjning är det fortfarande oklart om överenskommelsen kommer ha någon påverkan. Hyresgästföreningen har överklagat höjningen och nu ligger ärendet för prövning hos hovrätten.
— Det är skönt att hyrorna ska förhandlas, då kan de inte längre hålla på som de har gjort. Men jag hoppas att de plockar bort höjningen som vi fick. Den vill vi inte ha kvar, säger hyresgästen Christer Karlzén i Aneby.
Vad händer om det inte blir så?
— Ja, då går det inte att bo kvar. Då får vi flytta, säger han.
Enligt Aneby bostäder är det inte aktuellt att dra tillbaka hyreshöjningarna – utan man vill avvakta hovrättens beslut.
— Vi får kolla vilket beslut det blir i hovrätten. Jag har inga andra planer på att göra något annat heller utan jag låter dem avgöra det nu, säger vd Jens Larsson.