Konkurs ger luttrade hyresgäster hopp: ”Hoppas vi får behålla värme och vatten nu”

Munkedal I sju januaridygn var hyresgästerna på Kampstorp i Munkedal åter utan värme och vatten. Orsaken var att hyresvärden Stenhus i Munkedal AB, för fjärde månaden i rad, inte betalat sin elräkning. "Vi tror och hoppas att det blir bättre nu", säger Niklas Ytterberg.
Först efter fem dygn utan uppvärmning fick hyresgästerna tillgång till små värmeelement.
Foto: Kajsa Wedberg
När värmen försvann i november fick Niklas Ytterberg och hans grannar vänta i fem dygn innan hyresvärden Stenhus i Munkedal AB såg till att de fick tillgång till små ersättningselement.

I november besökte Hem & Hyra Niklas Ytterberg och hans grannar på Kampstorp utanför Munkedal. Det var minusgrader ute och inte så mycket varmare inomhus. För Fastighetsägaren Stenhus i Munkedal AB hade inte betalt sin elräkning, så strömmen hade stängts av. Därmed fungerade inte husets uppvärmning. Det var mörkt i trapphus och källare samtidigt som tvättmaskinerna i tvättstugan var obrukbara. Avbrottet var varken det första eller sista som drabbade hyresgästerna.

– Det har varit samma sak de senaste fyra månaderna. I oktober försvann strömmen och var borta i tre dagar. I november varade strömavbrottet i nio dagar. I december en dag och i januari sju dagar, säger Niklas Ytterberg.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.
Niklas Ytterberg, Munkedal.
När strömmen stängdes av försvann även värmen och vattnet i Niklas Ytterbergs lägenhet. ”Vi fick hämta vatten i dunkar och tränga ihop oss i ett av rummen för att hålla värmen”, säger han.

Exakt hur kallt han hade i sin egen lägenhet i november vet inte Niklas. Men hos en av grannarna var inomhustemperaturen nere på 10 grader. För att klara sig genom vardagen försökte hyresgästerna värma upp sina bostäder med små portabla element vars strömförsörjning de själva fick betala via sina abonnemang för hushållselen. Vatten fick de hämta i plastdunkar och för att lösa toalettbehoven hade Niklas ställt sin portabla båttoalett och i badrummet.

– Det har varit besvärligt. Inte minst med kylan som dröjt sig kvar i våra utkylda bostäder även när uppvärmningen kommit igång, säger Niklas Ytterberg.

Avdrag på hyran

Enligt Hyreslagen har man som hyresgäst rätt till en uppvärmd bostad. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lägenhetstemperaturen ska ligga mellan 20 och 24 grader och inte långvarigt understiga 18 grader, eftersom det kan utgöra en hälsorisk. Om temperaturen är för låg kan hyresgästerna har rätt till nedsättning av hyran.

– Vi har fått göra avdrag på 100 procent för alla dygn som strömmen varit borta. Det lyckades vi få värden att godkänna precis innan konkursen, säger Niklas Ytterberg som även hoppas på skadestånd för de olägenheter han och grannarna fått utstå.

– Vi har mått dåligt både fysiskt och psykiskt så någon ersättning tycker jag att vi borde få. Men chansen är nog inte så stor i och med konkursen, säger Niklas.

Det före detta vårdhemmet Kampstorp i Munkedal stod färdigt år 1911.
Det före detta vårdhemmet Kampstorp i Munkedal stod färdigt år 1911.

Elräkningarna var inte det enda som Stenhus i Munkedal AB hade svårt att betala. Bolaget har även en obetald skuld till Swedbank på drygt 2,1 miljoner kronor. I höstas gick Stenhus i Munkedals moderbolag, Real Associates Sweden AB, i konkurs och i början av februari var det Stenhus tur. Därmed har åtta bolag i fastighetskoncernen med omkring 60 hyreslägenheter i Munkedal, Uddevalla och Lysekil försatts i konkurs. I Uddevalla kommun handlar det om Intranor AB, som har hyreshus med 22 lägenheter i Kyrkebyn.

Konkurserna förvaltas av Magnus Löfving på advokatfirman Lindahl AB där Victor Wodlén är handläggare.

Vad händer för hyresgästerna nu?

– Nu är det vi som sköter förvaltningen av hyreshusen och oss de ska betala in hyran till. Vi använder oss av den förvaltning och fastighetsskötsel som finns sedan tidigare och försöker nu, så snart som möjligt, hitta en köpare till fastigheterna, säger Victor Wodlén.

Läs ocksåHyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten"Niklas Ytterberg, Munkedal.

Kommer hyresgästerna få bo kvar? 

– Ja, deras hyresavtal löper på och den som köper fastigheterna kommer att vilja få in deras hyresintäkter, säger Victor Wodlén.

Finns det risk för fler strömavbrott för hyresgästerna på Kampstorp i Munkedal?

Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.

– Nej, vi har kontaktat elleverantören och säkerställt att det ska fungera framöver, säger Victor Wodlén.t

Förutom Kampstorp ägde Stenhus i Munkedal AB ett tiotal radhuslägenheter på Ranvägen samt en hyresfastighet på Rönnvägen i Munkedal. I de husen har hyresgästerna klarat sig undan strömavbrott och bortfall av värme och vatten. Ändå kom beskedet om hyresvärdens konkurs inte som någon överraskning.

Stenhus i Munkedal AB, 02, webb, KW
På Ranvägen i Munkedal hade Stenhus i Munkedal ett tiotal radhuslägenheter.

– Med tanke på hur det fungerat med underhåll och återkoppling när man försökt kontakta dem blev jag inte direkt förvånad när vi fick ett sms från konkursförvaltaren med information om konkursen, säger Lena Nilsson som hyrt ett av radhusen på Ranvägen i sju år.

En av hyresgästerna på Rönnvägen reagerade på liknande sätt:

– Jag har bott här i över tolv år. Tidigare fanns det en kvinna som skötte förvaltningen och som vi kunde ringa när det var något. Men efter att hon gick i pension har det varit väldigt svårt att få tag på någon, säger hyresgästen, som vill vara anonym.

Stenhus i Munkedal AB, 01, KW
Före konkursen ägde Stenhus i Munkedal även en hyresfastighet byggd 1992 på Rönnvägen 7 i Munkedal.

Gemensamt för hyresgästerna som Hem & Hyra talar med är att de är missnöjda med Stenhus i Munkedals skötsel av fastigheterna och att de hoppas att konkursen leder till något bra.

– Husen behöver underhållas. Samtidigt hoppas jag att det inte kommer in någon ny ägare som vill lyxrenovera för att sedan chockhöja hyrorna. Man vill ju har råd till mer än bara hyran, säger Lena Nilsson.

Hem & Hyra har förgäves sökt Stenhus i Munkedals företrädare Sverre Dommersnes för en kommentar.

Läs också Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under" Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.