Konsumentverket synar andelsägarlägenheter
De kommunala bostadsbolagen Botkyrkabyggen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB erbjuder hyresgäster att köpa sin lägenhet, en så kallad andelsägarlägenhet. Men som Hem & Hyra skrev i går är jurister på Uppsala universitet kritiska till boendeformen. De varnar hyresgäster för att köpa och hävdar att den som köper ger bort makten över boendet till det bolag som förvaltar fastigheten.
– Vi startar granskningen eftersom vi känner en oro för att bostadsköparna inte förstår vad de köper. Fokus är på själva köpeavtalet och bolagets marknadsföring, säger Mari Gremlin, jurist på Konsumentverket.
Hon ska ha ett möte med Henrik Friman, vd på Andelsägarbolaget, som står bakom satsningen på andelsägarlägenheter På mötet kommer hon att ställa frågor och gå igenom avtalet.
– Om vi kommer fram till att avtalet inte är lagligt kommer vi att agera, i första hand genom att be dem ändra på det, i sista hand genom att gå till Marknadsdomstolen. Vi släpper inte det här förrän vi rett ut det ordentligt, säger hon.
Vad tycker du om avtalet och Andelsägarmetoden?
– Jag vill inte säga något innan jag har träffat dem och gått igenom avtalet.
Henrik Friman har tidigare sagt att han är mån om att de som köper ska bli nöjda. Han håller inte med om att konceptet är dåligt och innebär en risk för den som köper. Bolagets mål är att introducera koncepetet i samtliga större kommuner i Sverige inom 2-4 år. Andelsägarmetoden bygger på att andelsägarna köper loss sin lägenhet och har ansvar för lägenhetens inre underhåll medan det kommunala bostadsbolaget står kvar som huvudägare och förvaltar fastigheten för andelsägarna och hyresgäster som valt att inte köpa. Juristernas kritik går ut på att köpeavtalet är svårt att förstå och att den som köper lämnar över makten över investeringar och förvaltning till huvudägaren.